10

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 3

Hijs de zeilen!

Tekst Leo de Rooij
Foto boven: MWV

Marine Watersport Vereniging op koers en springlevend

De MWV staat open voor iedereen: burgers, manschappen, onderofficieren en officieren. (Foto: John van Helvert)

Met een paar fraaie zonnige weken achter de rug staan ze te trappelen, de leden en vrijwilligers van de Marine Watersport Vereniging. De boten zijn in de winter tiptop in orde gemaakt en liggen klaar voor de zomer. Dat zomerseizoen begint ieder jaar weer rond half april met het door cursisten overvaren van de vloot van Den Helder naar De Haukes, de dependance aan het Amstelmeer. Licht de ankers, hijs de zeilen, trossen los!
 

Al 72 jaar oud, maar springlevend. Zo omschrijft het bestuur 'hun' Marine Watersport Vereniging (MWV), opgericht door een aantal onderofficieren op 17 september 1949. Ten tijde van die oprichting vond men ‘dat ook ongegradueerden op een betaalbare manier toegang tot de watersport moesten hebben’. Er bestond namelijk al wel een Marine Jachtclub, maar die stond en staat alleen open voor officieren. De MWV is er voor alle (oud-)defensiemedewerkers en hun gezinsleden: burgers, manschappen, onderofficieren en officieren en telt momenteel ongeveer 540 leden en donateurs.

In de onderhoudsloods ‘Atjeh’ zorgt Willem van der Star (links), samen met een team van mentoren en vrijwilligers, al vele jaren voor het onderhoud van de vloot van de MWV. (Foto: John van Helvert)

Waterliefhebbers

“Als vereniging bieden wij alle faciliteiten om het watersporten te leren en te beoefenen”, zegt Rob Koerse, een enthousiaste FLO'er die zijn marinehart heeft verpand als commissaris van de dependance De Haukes. De MWV zit namelijk op 2 locaties. “Op 200 meter van de Helderse Moormanbrug ligt de Albatros, een drijvende ark die fungeert als ons clubgebouw. Ook is daar de onderhoudsloods ’Atjeh’ te vinden en zijn er ligplaatsen voor leden. Aan het Amstelmeer staat ons gezellige clubgebouw 'De Sloep', waar we vanaf half april tot aan de zomervakantie lessen geven. In de zomer worden daar ook regelmatig zeilwedstrijden en jeugdevenementen gehouden. Wat is er nou leuker dan om als waterliefhebber je vakanties of uitjes op het water door te brengen met een verenigingsboot? Ook defensie-eenheden en andere organisaties weten ons daar trouwens te vinden, om in een nautische omgeving hun sportdagen of afdelingsdagen te houden”, maakt hij nog graag wat reclame.

Op 200 meter van de Moormanbrug vind je clubgebouw De Albatros. (Foto's: John van Helvert)

Jong geleerd

De MWV geeft zeilcursussen aan de jeugd vanaf 8-jarige leeftijd. Dat gebeurt in de Optimist, waarna cursisten kunnen doorstromen naar de populaire zeilboten RS Feva en RS Neo. Deze zeillessen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers die meestal zelf begonnen zijn in de jeugdopleiding en daarbinnen zijn doorgegroeid. “Als instructeurs vinden wij het belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben en dat ze zeilen leuk vinden”, zegt zeilinstructrice Suzan de Graaf. “Na de praktijklessen sluit de cursus af met een groots PAX-weekend voor de zomervakantie: een heel weekend lang samen zeilen, maar ook spelletjes doen en (een beetje) slapen op en rond het Amstelmeer. Jong geleerd is oud gedaan.” Jeugdlid Joeri kan zich daar wel in vinden: “Het is heel gezellig! Je leert samen je angsten overwinnen en als je fouten maakt, dan helpt iedereen het je te leren.”

Foto RS NEO's van de MWV voor de oudere jeugd: “Als instructeurs vinden wij het belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben en dat ze zeilen leuk vinden.” (Foto: MWV)

Laagdrempelig

De vereniging heeft een breed scala boten ter beschikking. Van Optimist, RS Neo en RS Feva voor de jeugd, tot de open Centaur, kajuitzeilboten van het type Bavaria en Rogger-motorboten. “Na het behalen van de zeilaantekening in de Centaur, kun je als volwassene doorgaan voor de kajuitzeilboten”, stelt commissaris Koerse. “Dan krijg je les op het niveau van het nationale vaarbewijs en mag je na het behalen daarvan een kajuitzeilboot van de vereniging 'afschrijven'. Leden die geen zeilambitie hebben, kunnen les krijgen om met een motorboot van de vereniging op vakantie te gaan. Het zijn allemaal makkelijk toegankelijke boten met een laagdrempelig instapgehalte. Na een gedegen cursus en praktijkvaren kan je met een gerust hart met het hele gezin vakantie op het water vieren.”

De laatste voorbereidingen om ervoor te zorgen dat de leden van de MWV weer veilig het water op kunnen. V.l.n.r.: Suzan de Graaf (Jeugdcommissie), Rob Koerse (commissaris De Haukes) en Onno Nieuman (voorzitter). (Foto: John van Helvert)

Ondersteuning marine

Traditioneel heeft de MWV een goede band met de Koninklijke Marine, weet voorzitter Onno Nieuman. “Die is al die tijd in stand gebleven en door de jaren heen hebben we meer en minder steun ontvangen, al naar gelang de (budgettaire) mogelijkheden. Onze beschermheer is de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal René Tas. De ondersteuning die wij krijgen is veelal tastbaar van aard. Denk aan een Walletje om als startschip te fungeren, het onderhoud aan de loods ‘Atjeh’ of controle van de brandblussers. Maar veelal houden wij onze eigen broek op, gesteund door sponsors uit het Helderse bedrijfsleven, vrijwilligers en donateurs.”

Interesse?

Het mag duidelijk zijn: de Marine Watersport Vereniging is springlevend, gezellig en bezit de door velen gewaardeerde defensiecultuur. Maar ook is ze altijd op zoek naar nieuwe (jeugd)leden en vrijwilligers. Interesse? Een mailtje naar bestuur@marinewatersport.nl volstaat. Volle kracht vooruit!

x

Rob Koerse – commissaris De Haukes

“De MWV heb ik door deelname aan het Open Militaire Kampioenschap Centaur pas in mijn laatste functie bij de marine goed leren kennen. Over de vraag of ik vrijwilliger op ‘De Haukes’ wilde worden, hoefde ik niet lang na te denken. Het leek mij een uitstekende en gezellige manier om de band met het water én die met collega’s in stand te houden. En na ruim 2 jaar FLO is die verwachting helemaal uitgekomen! Ik hoop dat alle watersporters bij Defensie niet net zo lang wachten als ik om lid te worden van de MWV!” (Foto: John van Helvert)

x

Suzan de Graaf – zeilinstructrice

“Ik ben ongeveer 20 jaar geleden als gezinslid (omdat mijn vader militair was) begonnen in een Optimist en heb de jeugdopleiding afgerond. Daarna op jonge leeftijd ook de Centaur-cursus gedaan. Samen met een vriendin veel wedstrijden in de zomeravondcompetitie gevaren en op zondagochtend ook de jeugd nog lesgeven. Ik vind het heel leuk om de kinderen bezig te zien met zeilen en ze door te zien groeien naar de verschillende boten. Door mijn ouders ben ik ook bij de vereniging terecht gekomen en ben ik als vrijwilliger in hun voetsporen getreden. Op dit moment ben ik nog steeds gezinslid omdat mijn vriend bij de marine zit en ook lid is van de vereniging." (Foto: John van Helvert)

x

Onno Nieuman - voorzitter MWV

“Zo’n 25 jaar geleden ben ik lid geworden van de MWV. Omdat ik wilde leren zeilen heb ik alle cursussen doorlopen en heb daarna op de boten van de vereniging gevaren. Later heb ik zelf een boot aangeschaft die een ligplaats bij de vereniging heeft. Na diverse vrijwilligerstaken ben ik terechtgekomen in het bestuur. Eerst algemeen bestuurslid, later secretaris en sinds 3 jaar voorzitter. Een mooie functie, waar je als olie voor een motor kan zijn.” (Foto: John van Helvert)

x
Foto onder: De vloot van de jeugd: Optimisten, RS NEO's en RS FEVA's. (Foto: MWV)