03 | 07 Nationale Onderofficiers Conferentie: uitnodiging volgt!

x

19 | 04

F-35 en LCF testen digitale communicatie

De operationele invoering van de F-35 (JSF) bij het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) komt dichterbij. De F-35 moet, naast opereren met collega-F-35’s en verschillende vliegtuigtypes, ook met (wapen-)systemen van andere operationele commando’s kunnen samenwerken. Op Edwards Airforce Base in de Verenigde Staten is het 323 Tactical Evaluation Squadron van CLSK druk bezig om ook op dat gebied de laatste operationele testen uit te voeren. Een test in april stond in het kader van de interoperabiliteit tussen de F-35 en het Luchtverdedigings- en Commando Fregat (LCF), op het gebied van Link 16-datacommunicatie. Hiervoor was een team van CLSK, CZSK, onderzoeksinstituut TNO en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum op Edwards Airforce Base actief. Een live F-35 heeft voor dit onderzoek met een denkbeeldig LCF, in de vorm van een mobiel Combat Management Systeem, meerdere Link 16-scenario's getest. Ondanks dat zowel de F-35 als het LCF een hoogtechnologisch platform is (en er uiteraard verbeterpunten naar voren kwamen qua datacommunicatie), zijn de testen volgens de deelnemende partijen zeer succesvol verlopen. (Foto: SGT Jan Dijkstra)

x

14 | 05

‘De Nederlandse stalen helm 1916-1992’

De metalen helm als militair uitrustingsstuk stamt al uit de oudheid. Toch raakt hij in de 17e eeuw door een veranderende militaire doctrine in onbruik. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de stalen helm opnieuw geïntroduceerd. De legerleiding in het neutrale Nederland speelt hier direct op in en laat een eigen versie ontwikkelen. Dit boek geeft een nauwkeurige beschrijving van de ontwikkeling, de productie en het gebruik van stalen helmen voor de Nederlandse strijdkrachten in de periode van 1916 tot 1992. Welke invloed hadden de nationale en internationale ontwikkelingen op de besluitvorming? Hoe verliep de zoektocht naar de ideale eigen helm? Welke andere niet militaire organisaties hebben helmen gedragen? En aan welke details kun je de verschillende helmen herkennen? Een historische zoektocht, die door de auteurs aan de hand van onderzoek en illustraties wordt onthuld. ‘De Nederlandse stalen helm 1916-1992’, door werkgroep De Nederlandse helm, hardcover, 348 pagina's, ISBN: 978-90-90-31777-9. Meer info: https://www.dutchhelmets.nl

x

31 | 05

Pijl van VLB Woensdrecht

De Vrienden van BGF Vliegbasis Woensdrecht hebben wederom een fietstocht georganiseerd, die op vrijdag 31 mei (de brugdag na Hemelvaart) verreden wordt vanuit Hoogerheide. Start en finish van ‘De 8e 100 kilometer Pijl van Vliegbasis Woensdrecht’ vindt uiteraard plaats op de basis. De opbrengst ervan gaat naar diverse goede doelen. Info over de fietstocht staat op bijgevoegde afbeelding en via: maw.jansen@mindef.nl. (Let op: maximaal aantal deelnemers is 200.)

x