Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto SGTBDAV Jasper Verolme

Joint Warrior smeedt band tussen bondgenoten

‘Joint Warrior 2019’: op klassieke wijze raakt het fictieve land Pastonia in de verdrukking. Dit door toedoen van het eveneens imaginaire buurland Dragonia, een rovershol waar zowel (para-)militaire als hybride dreiging vanuit gaat. Aan een Nederlands geleide amfibische NAVO-taakgroep de opdracht om de tegenstander te neutraliseren en de vrede te herstellen.

De grootste lessen zitten in het vergroten van de interoperabiliteit

De grootste lessen zitten deze ronde in het vergroten van de interoperabiliteit tussen de verschillende partnerlanden binnen het vlootverband. Heel belangrijk, in aanloop naar gezamenlijke deelname aan de Amphibious Task Group (ATG) 2020 van de NAVO.

Joint Warrior wordt tweemaal per jaar georganiseerd door de Britse Royal Navy. De oefening binnen het hoogste geweldsspectrum duurt enkele weken en vindt grotendeel plaats bij de Hebriden, ten westen van Schotland.

Het OceanGoing Patrol Vessel Zr. Ms. Friesland (voorgrond) en het Landing Platform Dock Johan de Witt (achtergrond, met geëmbarkeerde ‘Marine Battle Staff’) maakten samen met de Duitse bevoorrader FGS Berlin (links) en het Portugese fregat SPS Cristóbal Colón (rechts) deel uit van het NAVO-vlootverband. Daarnaast vaardigde Nederland het Luchtverdedigings en Commandofregat Zr. Ms. De Ruyter en de onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw af.
CLSK leverde 2 Cougar-boordhelikopters van 300 Squadron.
Dreigende luchten pakken zich samen boven het Multipurpose fregat Zr. Ms. Van Speijk.
Zeesoldaten van de 2e ‘Marine Combat Group’ en landingsvaartuigen de ‘Surface Attack Task Group’ trainen voor inzet binnen ATG 2020. Ook Belgische paracommando’s en het Duitse ‘Seebataillon’ leverden bijdragen aan de Artikel 5-oefening.
Luchtsteun voor de oprukkende mariniers. Er vonden tijdens 'Joint Warrior' amfibische operaties plaats bij Loch Ewe en Luce Bay (Schotland) en bij Castlemartin (Wales).
Veel amfibischer werd het niet tijdens ‘Joint Warrior’.