05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Nagenieten in ‘The Big Apple’

Tekst RITM Jessica Bode
Foto SM Maartje Roos

Zr. Ms. Zeeland terug na recordvangst Caribisch Gebied

Het was een deployment met een recordvangst en vergeleken met andere operationele periodes in de West is die van Zr. Ms. Zeeland de afgelopen maanden een van de meest succesvolle. Om de periode in het Caribisch Gebied net zo mooi af te sluiten, meerde het OceanGoing Patrol Vessel onlangs af in wereldstad New York. 

Een schril contrast met de aankomst van Zr. Ms. Holland in juli vorig jaar. Toen tropische temperaturen, dit keer kou en de stad in nevelen gehuld.

Commandant kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld liet zijn bemanning de keuze: welke laatste havenstad doen we aan, voordat we terugkeren naar Nederland? New York werd de winnaar, op de voet gevolgd door Nassau, de hoofdstad van de Bahama’s. “Mijn voorkeur had Nassau; ik zag mezelf al lekker rustig aan het strand liggen, maar het merendeel koos voor de drukte”, reageert Bijleveld lachend.  

150.000 dollar cash in het ruim

Meer rust

Het patrouillevaartuig was voorlopig het laatste dat heen én weer voer tussen de havenhoofden van Willemstad (Curaçao) en Den Helder. Voortaan doet 1 schip 2 jaar dienst in het Caribisch Gebied, voor het vervullen van kustwachttaken en couterdrugsoperaties. Dit gebeurt vanaf nu met telkens wisselende, ingevlogen bemanningen. Sinds 1 mei van dit jaar is dat Zr. Ms. Groningen. Het doel van de pilot is om meer regelmaat en vastigheid te creëren in de vaar- en walverhouding door bemanning om de 3 maanden in- en uit te vliegen.

Een groot deel van de bemanning was niet eerder in New York geweest. Aanleggen bij Manhattan is dan zeker bijzonder.

Direct raak

Zr. Ms. Zeeland kwam begin december aan in Willemstad. Al op dag 1 was het raak. “We vielen direct met onze neus in de boter; we dachten aan een drugstransport, maar eenmaal ter plaatse bleek het om iets anders te gaan”, vertelt Bijleveld. “We onderschepten namelijk een boot met 37 ongedocumenteerden uit Venezuela.” Hij vervolgt: “Een week later kregen we een speedboot in het vizier die middenin de nacht verdacht rondvoer bij Bonaire. Er lag 150.000 dollar cash in het ruim verstopt.” 

Zr. Ms. Zeeland lag, net als de Holland vorig jaar, aan Pier 88 met uitzicht op het (museum-)vliegdekschip USS Intrepid.

Topvangst

Topvangst gedurende de periode in de West was de onderschepping van ongeveer 2.000 kilo harddrugs. “Het was 3 weken lang erg slecht weer geweest. Drugshandelaren gaan dan de ruige zee niet op om het spul te verschepen. Toen het weer opklaarde, stond er voor ons eigenlijk een havenbezoek op de agenda. Dat heb ik uitgesteld, omdat ik wel verwachtte dat de handelaren het water weer op zouden gaan. Dat bleek inderdaad het geval. Een havenbezoek uitstellen vraagt iets van de bemanning, maar we hebben wel 69 balen drugs onderschept; 16 zijn er gezonken.”

‘We wegen de hoeveelheid drugs bewust niet’

Vervelende situaties

Naast de eerder genoemde plusminus 2.000 kilo, was er een andere goede vangst van circa 500 kilo cocaïne. “Hoeveel het precies is weten we nooit, want aan boord wegen we bewust niets. Vaak zijn de balen nat geworden door het zeewater, waardoor er verschillen in gewicht kunnen ontstaan zodra ze drogen. Als we de balen en verdachten overdragen aan de US Coast Guard, voor verdere vervolging, gaan de Amerikanen zelf de drugs wegen. Als er dan een verschil zit tussen ons gewogen gewicht en dat van hen, kunnen er juridisch vervelende situaties ontstaan. Daarom tellen we alleen de balen en schatten we het gewicht.”
 

Zo dicht langs het Vrijheidsbeeld varen gebeurt ook niet iedere dag.

Iedereen was op tijd thuis voor Koningsdag

Uitgedunde portemonnee

Het havenbezoek in New York verliep overigens prima. Iedereen is inmiddels weer heelhuids, al dan niet met (flink) uitgedunde portemonnee, teruggekeerd naar Den Helder, waar het schip net voor Koningsdag afmeerde.