06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Port Defender 'had it all'

Tekst RITM Charlotte Snel
Foto Jarno Kraayvanger en video: SMJRBDAV Henry Westendorp

Voorbereiding op het onverhoopte

Helikopters, FRISC’s, terroristen, gijzelaars en een spectaculaire bevrijding. Port Defender 2019 had it all3 dagen lang stond de Rotterdamse haven in het teken van de grote havenbeschermingsoefening, waarin verschillende hulpdiensten de handen ineen sloegen. Even gemist? Check hieronder de beelden!

In diverse casussen kreeg de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Op de laatste dag van de oefening kwamen de scenario’s bijeen in een spetterend slotstuk: de gijzeling van de ‘nietsvermoedende’ passagiers op een veerboot.

Terwijl 2 gijzelnemers de kapitein van het schip onder schot houden, laten hun handlangers een spoor van vernieling achter in de rest van het schip. Later blijken hierbij de nodige slachtoffers te zijn gevallen.

Speciale eenheden van de Dienst Speciale Interventies (DSI), met militairen van het Korps Mariniers en politiemensen krijgen de taak om de gijzelaars te bevrijden. Luttele momenten na de melding wordt er via vlieg- en vaartuigen voet op het schip gezet.

Terwijl het interventieteam zich aan boord focust op het beëindigen van de gijzeling, stromen op de wal de nodige medische hulpdiensten toe om eventuele gewonden op te vangen.

De marine, luchtmacht, DSI, Kustwacht, Havenbedrijf Rotterdam, Politie Eenheid Rotterdam, Loodswezen Rotterdam en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: ieder krijgt tijdens Port Defender zijn eigen uitdaging voor de kiezen. Door verschillende dreigingsscenario’s met elkaar te integreren is er de kans om ook de onderlinge samenwerking te oefenen.

Op het schip wordt de situatie razendsnel in kaart gebracht. Een deel van het interventieteam maakt jacht op de gijzelaars, terwijl een ander deel zich bekommert om de slachtoffers. Nadat de terroristen zijn overmeesterd, wordt er keihard gewerkt om de prio-1 slachtoffers vanuit een geïmproviseerd gewondennest over te dragen aan de medische hulpdiensten.

Directeur Operaties van CZSK, brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry: “De kruisbestuiving tussen de verschillende veiligheidspartners is het belangrijkste om te oefenen. Dit geldt vooral op het gebied van onderlinge communicatie, werkwijzen en procedures. Dit alles om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op situaties waar we uiteraard niet op hopen, maar die we zeker niet kunnen uitsluiten.”

De marine voert jaarlijks meerdere havenbeschermingsoefeningen uit. Port Defender werd dit jaar voor de 4e keer gehouden.