09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Militair & Thuisfront

Tekst André Twigt
Foto boven: Keesnan Dogger

SMJRBDAV Christian Snijders

‘Gaat het goed thuis, dan gaat het goed met de militair’. Maar hoe is het om langere tijd van huis te zijn? En hoe gaan de gezinsleden daarmee om? In deze aflevering van Militair & Thuisfront vertellen sergeant-majoor BDAV Christian Snijders en zijn vriendin Christine hoe zij ‘uit’ en thuis combineren. 

Bovenstaande introductie sluit niet helemaal aan bij de hoofdpersoon van deze reportage. De pas net aangestelde sergeant-majoor Bijzondere Diensten Audiovisueel Christian Snijders werkt namelijk nog maar heel kort bij de marine. Eerlijk gezegd reikt zijn ervaring met het zeeblauwe krijgsmachtdeel niet verder dan de Elementaire Militaire Vorming (EMV), die hij recent afrondde. Hoe het straks is om zijn Christine vaker én allicht ook voor langere tijd te moeten missen tijdens een missie, weet de kersverse videospecialist bij het Mediacentrum Defensie nog niet. 

Te voet ontsnapt

Maar het ontberen van een militaire achtergrond maakt Christian niet minder interessant. Sowieso was hij met zijn 39 jaar de oudste deelnemer aan de EMV ooit. Daarbij is hij na 13 intensieve jaren een volleerd cameraman. Onlangs draaide hij zijn eerste marine-opdracht: een clip over de revisie van een ouder landingsvaartuig. Als filmer voor TV werkte hij onder meer mee aan het RTL-programma ‘Wegmisbruikers’ en raakte hij betrokken bij soms felle achtervolgingen. Eentje eindigde in een sierlijke carambole tegen de vangrail van de A12. “Die kerel wist daarna nog te voet te ontsnappen ook. Op dat moment ervaar je dat als heel onbevredigend. Wel leverde die hele toestand fraaie beelden op.” 

Met zijn 39 jaar was Christian de oudste deelnemer aan de EMV ooit. (Foto: Keesnan Dogger)

‘Het was gewoon tijd voor een nieuwe uitdaging’

Weinig waardering

Zijn oude werk klinkt eigenlijk zo slecht nog niet. Waarom is Christian overgestapt naar Defensie? Was het een salariskwestie? Nee, daarvoor hoefde de cineast het naar zijn zeggen niet te doen. Het was vooral het Hilversumse TV-wereldje dat hem tegen ging staan. Hij kreeg naar zijn zeggen weinig waardering voor heel veel arbeid. “Veel productieleiders vonden het heel gewoon dat je van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat op je benen stond. Ik deed veel voor Studio Sport en voor actualiteitenprogramma’s. Dat klinkt best leuk, maar toch kreeg ik er genoeg van. Het was gewoon tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Typische mannendingen

Vriendin Christine knikt. Zij kent haar ‘Chris’. Twijfelde ze eerst nog of zijn nieuwe werkgever bij hem zou passen. Na optimistische verhalen over de EMV begon ze er steeds meer in te geloven. “Defensie: ISIS, gevaarlijke verre oorden, streng gedoe… Gaandeweg kwam ik erachter dat Defensie meer inhoudt dan alleen maar eng gedoe. Sowieso houdt Chris van vliegtuigen en schepen en van actie en kameraadschap. Toch wel typische mannendingen. Maar had je een jaar geleden tegen me gezegd dat hij nu bij Defensie zou werken, dan had ik het nooit geloofd.” 

“... houdt van actie en kameraadschap.” (Foto: Keesnan Dogger)

Onzekerheid nekt je

Christian lacht, Christine lacht. De overstap naar Defensie lijkt beiden goed te doen. Dat vermoeden klopt. Eindelijk weer eens iets positiefs na een enorme ‘shitperiode’, noemt Christine het. Een gevalletje van niet onderkende gordelroos ontaardde bij haar in hersenvliesontsteking. 2 jaar lang was ze aan bed gekluisterd. Doodziek, dag in - dag uit. Weer 2 jaar later is ze nog steeds aan het opkrabbelen. Haar werk als webhost bij een groot modebedrijf liet ze los. Ze werkt nu zo’n 17 uur per week in een kledingwinkel. 

“Op een gegeven moment vroeg ik me af of het met Christine nog wel goed zou komen”, bekent Christiaan. “Meerdere dokters gaven verschillende prognoses. We wisten niet waar we aan toe waren. ‘Iedereen geneest ervan op zijn eigen manier en tempo’, zei er een. We werden er moedeloos van. Die onzekerheid nekt je. Artsen weten van deze ziekte zeker nog niet alles.”

‘Meerdere dokters gaven verschillende prognoses’

De overstap naar Defensie lijkt beiden goed te doen. (Foto's links en beneden: Paul Tolenaar)

Tijd zal het leren

Met het ergste achter de rug, zien beiden de toekomst zonnig tegemoet. Of Christine er tegenop ziet om haar grote liefde geregeld te moeten missen? De tijd zal het leren. In ieder geval kan ze in voorkomend geval steunen op haar ouders en haar zus. Zij die haar tijdens haar ziekbed ook enorm hebben bijgestaan. En Chris…? Hoe kijkt hij aan tegen zijn nieuwe werkomgeving? “Ik hoop dat ik binnen een leuk en gedreven team op bijzondere plekken mag filmen en veel mooie video’s mag maken. Met wat ik er tot nu toe van gezien heb, denk ik dat het wel goed zit. Ik ben benieuwd wat er allemaal op mij afkomt.”

‘Ik hoop dat ik op bijzondere plekken mag filmen’