Tekst Evert Brouwer
Foto SM Eva Klijn en video: SGTBDAV Ruud Mol

Rob Severs 'zonder jas' naar Invictus Games

SMJRMARNALG Rob Severs

Een topprestatie leveren na 3 weken minimale rust, weinig of geen eten, barre omstandigheden en een flinke vliegreis. Een marinier draait er zijn hand niet voor om en dat deed sergeant-majoor van de mariniers Rob Severs dan ook niet. Zo’n 13 kilo lichter – “Ik heb een flinke jas uitgedaan” – verscheen hij aan de start van de Invictus Games in Toronto. 

Severs deed niet voor de eerste keer mee aan het sportevenement voor gewonde militairen. De wapeninstructeur verloor in 2009 in Afghanistan door een bermbom een deel van zijn rechterbeen en heeft een prothese.

Hij kwam in Canada uit bij atletiek (kogelstoten, discuswerpen en estafette) en zitvolleybal. Severs was niet de enige (oud-)marinier die in Canada in actie kwam op de derde Invictus Games. Ook sergeant-majoor van de mariniers Erik Schuijer (boogschieten, gouden medaille op de driving challenge) en Jelle van der Steen (rolstoeltennis, zilver met rolstoelbasketbal) deden mee.

Indrukwekkend

Zij kenden een betere voorbereiding dan Severs, die 3 weken op Sint-Maarten bijstand verleende na orkaan ‘Irma’. “Ik ben sinds deze zomer op Aruba geplaatst. Toen de orkaan op de Bovenwindse eilanden af dreigde te gaan, ben ik 2 dagen van tevoren met mijn eenheid daar naartoe verplaatst. Dat werk daar was heel indrukwekkend. We hebben echt dagen van 20 uur gemaakt en soms kregen we pas om 9 uur ’s avonds het eerste bord havermout.”

D170925EK10902: Rob Severs, 13 kilo lichter aan het discuswerpen.

Zie verder voor zijn verhaal onderstaande video.