Ik woon in een huis met een verhaal. Een verhaal dat mij de eerste keer dat ik het hoorde diep raakte. Een verhaal dat mij inspireerde. Het is het verhaal van luitenant ter zee Johan August de Jongh, die er ooit woonde. Het is het verhaal van een officier die voor zijn mensen stond. Het is een verhaal dat symboliseert hoe ik ook voor mijn mensen wil staan. 

Het is oktober 1917 als de torpedoboot Pangrango voor de kust van Den Helder in een zware storm geraakt. Dan slaat het noodlot toe. Matroos Bartholomeus Bleije slaat over boord. Bemanningsleden werpen hem een reddingsboei toe, maar die belandt buiten bereik. In de wilde golven raakt de jonge drenkeling snel vermoeid en dreigt kopje onder te gaan. Johan de Jongh twijfelt geen moment en springt over boord. Met een enorme krachtsinspanning weet hij matroos Bleije boven water te houden en terug naar het schip te brengen. Daar geeft hij de jonge matroos een laatste duw om aan boord te komen. Dan verdwijnt hij zelf onder de golven. Om nooit meer boven te komen.

Het verhaal schokte destijds velen. Niet alleen om het verlies van De Jongh, maar vooral omdat een officier een matroos had gered met gevaar voor eigen leven. Dat een officier de mens centraal had gesteld. En dat, collega’s van de Koninklijke Marine, is precies wat ik de komende jaren wil en ga doen. De marine wordt gemaakt door mensen zoals Johan de Jongh. Door mensen die het verschil willen maken. Die opkomen voor hen die dat niet meer kunnen. Door mensen zoals u. Daarom zijn mijn 3 speerpunten voor deze commandoperiode: de mens, de mens en de mens.

'Balans in onze activiteiten, meer perspectief en manoeuvreerruimte om goed ons werk te doen'

x
@AdmiraalKramer

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan herstel. Dat heeft veel van uw incasseringsvermogen gevraagd. Maar we hebben de weg omhoog gevonden. Nu is het tijd om voorwaarts te gaan. Door een stevig fundament te leggen voor uw toekomst. Het speerpunt ‘mens centraal’ vergt in mijn ogen 3 zaken: balans in onze activiteiten; meer perspectief; en meer manoeuvreerruimte om gewoon goed ons werk te doen. Balans betekent rust op de werkvloer, nadenken over onze activiteiten en de druk waar mogelijk verminderen. Balans betekent rekening houden met onderhoud en ruimte creëren voor een productgerichte inrichting van de marine.

Perspectief betekent noodzakelijke investeringen in Defensie en goede arbeidsvoorwaarden, zoals net overeengekomen. Perspectief betekent ook een individuele benadering van loopbaanplanning en ontwikkeling van onze mensen. Maatwerk ongeacht rang of stand, militair of burger. Maatwerk met de mens centraal.

Ruimte: op volle zee en in het veld hebben we de ruimte. Daar voelen wij ons thuis en gedijen we goed. Daar nemen we verantwoordelijkheid en delegeren tot op het laagst mogelijke niveau. Daar zijn we slagvaardig en effectief. Deze ruimte is ook aan wal nodig. Dat vergt vertrouwen en het afschaffen van onnodige regels. Dat vergt een marine in eigen hand.

Mannen en vrouwen van de Koninklijke Marine, met deze mindset ga ik de komende jaren aan de slag om de marine nog sterker te maken. Ik hoop dat ik dat samen met u mag en kan doen, want alleen gaat het mij niet lukken. Alleen als team komen we dieper, verder en hoger in al die domeinen waar de marine het verschil moet maken.

Vice-admiraal Rob Kramer,

Commandant Zeestrijdkrachten