Tekst RITM Bianca Brasser
Foto SMJRBDAV Sjoerd Hilckmann, Louis Meulstee en Phil Nijhuis

Studentenbijbaan bij de marine

Van Defensie wist Guusje Dijkman nauwelijks iets, laat staan van mariniers. Met een familie vol juristen en zelf druk met zowel een rechtenstudie als een studie psychologie, lag het ook niet voor de hand dat ze naar de marine zou gaan. Tot Defensity College op haar pad kwam. Het programma dat studenten een bijbaan biedt bij Defensie. Betaald. En als militair.

De 22-jarige korporaal Aspirant Officier Dijkman hoort bij de eerste lichting zogenoemde werkstudenten. Eind augustus volbracht ze de Algemene Militaire Opleiding Reservisten (AMO-R). Tot die tijd bekostigde ze haar studentenleven met een horecabaantje, maar dat is verleden tijd. Dijkman werkt nu 1 dag in de week op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

Guusje Dijkman studeert aan de universiteit. Ze volgt 2 studies: psychologie en rechten en als bijbaan werkt ze bij Defensie.

Barvrouw versus psychologe

“Achter de bar staan, vind ik vrij nutteloos werk”, zegt Dijkman. “Nu heb ik werk dat er echt toe doet.” De laatstejaars-student psychologie en 2e jaars-student rechten aan de Universiteit Leiden neemt de opleiding van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) onder de loep. Vanuit psychologisch oogpunt kijkt zij of de voorselectie en de zware opleiding van deze elite-eenheid van het Korps Mariniers goed in elkaar zitten. “Tijdens de Aptitude (3-weekse toelatingstest, red.) komen competenties naar boven waarop de kandidaat beoordeeld wordt. Ik bekijk onder andere of die capaciteiten ook echt tijdens de opleiding weer naar boven komen.”

‘Eerlijk gezegd was ik vrij onwetend over alles omtrent Defensie’

Dijkman onderzoekt of mariniers van de MARSOF dezelfde competenties laten zien als tijdens de selectie.

Onwetend

Bij toeval hoorde Dijkman van Defensity College. Een nieuw programma om jonge, slimme mensen aan Defensie te binden. De initiatiefnemers creëren hiervoor bijbanen voor universitaire studenten op de Defensiewerkvloer. “Ik organiseerde een symposium voor mijn studentenvereniging over terrorisme. De oprichters van Defensity College, militairen, hoorden daarvan en stelden voor om te komen spreken. Wel op voorwaarde dat zij ook iets over hun programma mochten vertellen.”

Prima deal, dacht Dijkman die toen nog geen idee had dat uitgerekend zij zelf een jaar later in uniform zou staan. “Eerlijk gezegd was ik vrij onwetend over alles omtrent Defensie. Ik wist niet eens wat reservisten waren.” Hoe meer ze er over hoorde, hoe meer haar enthousiasme groeide. “Ik vind het leuk om dingen buiten mijn comfortzone te doen en dacht: laat ik eens kijken hoe ver ik kom. Toen nog geen idee wat het inhoudt om militair te zijn.”

‘De eerste keer dat ik mijn uniform aantrok, dacht ik: O, Guus, wat ga je nu weer doen?’

Student, vrouw en nu ook militair.

De werkstudenten van Defensity College gaan aan de slag als reservist, beginnend in de rang van korporaal. Zij volgen daarom eerst de AMO-R. “De eerste keer dat ik mijn uniform aantrok en in de spiegel keek, dacht ik: ‘O, Guus, wat ga je nu weer doen?’.” Een zomer vol militaire basisvaardigheden volgde. Slapen onder een poncho, continu tijdsdruk en weinig slaap. “Het was geen zomerkamp, maar ik vond het megaleuk. En dat vond ik weer heel bijzonder. Dat ik iets leuk vond, waarvan ik eerst niet eens wist dat het bestond. Ik had er een nieuwe rol bij. Ik ben student, vrouw en nu ook militair.”

Werkstudenten van Defensity College volgen de reservisten AMO. Zij gaan dus ook op bivak en leren met wapens omgaan. Als militair gaan zij vervolgens aan de slag bij hun bijbaan.

Verandering

Een uniform? Dat zijn toch gewoon kleren die je aandoet? Dat was tot voor kort een gedachte van Dijkman. Inmiddels is er wel iets veranderd. “Dat had ik dus echt nooit verwacht, maar als ik nu mijn uniform aan heb, voel ik me een klein beetje en ander mens. Het is een gevoel. Ik neem dan net even een andere houding aan en gedraag me iets anders. Bijzonder he?” De eerste blik in de spiegel met boordtenue aan, strepen en baret op, was dan ook een trotse.

‘Ik heb een hele toffe bijbaan, maar besef ook: als er iets gebeurt, moet ik handelen’

‘Vrijwillig, maar niet vrijblijvend’ is het motto van de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) waar Dijkman de speciale ‘paarse’ AMO-R volgde. “Dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd. Het is niet zomaar iets om militair te zijn. Ik ging er onwetend in, maar ik realiseer mij nu wel dat dit niet iets is voor de lol. Ik heb een hele toffe bijbaan, maar besef ook: als er iets gebeurt, moet ik handelen. Dat wordt van mij verwacht als militair en dat verwacht ik ook van mijzelf.”

Lees meer over Defensity College en de oprichters in de Defensiekrant: https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2017/15/het-betere-bijbeunen-studentenbaan-bij-defensie