23| 06

Marinedagen en SAIL Den Helder

x

14 | 06

Benoemingen marinetop

Schout-bij-nacht Rob Kramer (links) wordt per 22 september 2017 de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten, in de rang van vice-admiraal. Hij volgt hiermee luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk op. Brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang volgt op zijn beurt Kramer op als plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten. Hiertoe wordt hij bevorderd tot generaal-majoor der mariniers.

x

14 | 06

Amerikaanse onderscheiding voor C-ZMCARIB

De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, commandeur Hans Lodder, heeft onlangs een hoge Amerikaanse onderscheiding ontvangen. Lodder kreeg de Meritious Public Service Award uitgereikt door vice-admiral Scott A. Buschman, commandant van het 7e District van de US Coast Guard.

Met de award en bijbehorende medaille drukt de Amerikaanse kustwacht zijn dankbaarheid uit voor de goede prestaties die de commandeur in de afgelopen 3 jaar met zijn eenheden heeft bereikt in de strijd tegen drugssmokkel door het Caribisch Gebied. Het gaat om een totale hoeveelheid van 14.000 kilo onderschepte drugs, met een geschatte straatwaarde van bijna 265 miljoen dollar. De inzet heeft geleid tot de arrestatie van 67 drugssmokkelaars.

De Amerikanen zijn Lodder zeer erkentelijk dat hij Nederlandse vliegende eenheden in staat stelde bij counterdrugs-operaties gewapend op te treden en daarbij ook gebruik te maken van Amerikaanse scherpschutters en waarnemers. De award beschrijft tevens dat door onderling uitwisselen van tactieken, technieken en procedures een gezamenlijk doel is nagestreefd; het ontmantelen van de organisatie van drugstransporten. 

x

14 | 06

Stadswandeling ‘Mariniers 010, thuisbasis Rotterdam’

De tentoonstelling ‘Mariniers 010, thuisbasis Rotterdam’ verbindt als een rode draad allerlei plekken in Rotterdam aan de geschiedenis van het Korps Mariniers. Vanaf nu is in dat kader een stadsrondwandeling beschikbaar: ‘Rotterdam, stad van mariniers’. Deze rondgang neemt de wandelaar mee door de stad, van het Oostplein tot aan de begraafplaats op Crooswijk. Onderweg beluister je via de smartphone audiofragmenten en ziet u historische foto’s. De wandeling is gratis te downloaden via www.izi.travel.nl (zoekterm ‘Rotterdam stad van mariniers’). Voor wie de toer direct op de smartphone wil luisteren is er de app van izi-travel. Deze is gratis te downloaden de appstore of playstore. Meer informatie over deze wandeling en onze tentoonstellingen is te lezen op www.mariniersmuseum.nl/ontdek/nieuws/stadswandeling-mariniersmuseum.

x

06 | 10

Reünie Joost Dourleinkazerne 2017

In augustus 1917 werd bij de Mokbaai op Texel een vliegkamp in gebruik genomen. Dit jaar viert de kazerne op Texel dus zijn 100-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit is er op vrijdag 6 oktober van 10.00 uur tot 18.00 uur een reünie op de Joost Dourleinkazerne aan de Mokweg 18, te Texel. Al het personeel wat in de afgelopen jaren gediend heeft op het Amfibisch Oefenkamp Texel of de Joost Dourleinkazerne nodigen we uit voor dit evenement.

Deelname bedraagt € 35,- per persoon, over te maken naar NL 17 INGB 0705000079, t.n.v. Ministerie van Defensie FABK/Kasbeheerder, onder vermelding van: ‘10511013 Reünie’. Voor dit bedrag krijgt u de traditionele ‘blauwe hap’, een aantal consumpties en een aandenken. Vervolgens completeert u de aanmelding door uw naam, rang (of functie) en dienperiode op Texel te mailen naar: Reunie.JDKAZ@mindef.nl. Nadere details rond deze dag volgen nog.

De inschrijving sluit op 8 september 2017. Mocht u in het bezit zijn van video- en/of fotomateriaal – geschoten op de Joost Dourleinkazerne in de afgelopen 100 jaar –, dan zou de organisatie het bijzonder waarderen als u deze beelden kunt aanbieden.

x

21 | 07

Marine Golfdag

De 34e landelijke Marine Golfdag wordt vrijdag 21 juli 2017 gehouden op de baan van Marine Golfclub Nieuwediep. Behalve actief binnen de KM dienende militairen en burgers, zijn ook voormalige personeelsleden welkom. Inlichtingen en aanmeldingen via: hw.den.ouden@quicknet.nl.

x