Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto en video: Media Centrum Defensie

Marinedagen en Sail garantie voor spektakel

De haven van Den Helder staat van 23 tot en met 25 juni bol van de activiteiten. Naast de Marinedagen is er dan ook het 4-jaarlijkse Sail Den Helder. Daarom liggen de kades vol met zowel moderne marineschepen als authentieke Tall Ships, uit Europa en van verre continenten. Tijdens de Marinedagen laten vloot en Korps Mariniers zich van hun beste kant zien. Ook zijn er talrijke doe-activiteiten, voor jong en oud. Kom naar Den Helder en ervaar de wondere wereld van het varende krijgsbedrijf en de zeilende zeereuzen!

Om de bezoeker een goed overzicht te geven wat de marine zoal doet, wereldwijd, is het terrein opgedeeld in ‘Nationale taken’, ‘Internationale missies’, ‘Maritieme instandhouding en ondersteuning’ en ‘Kennis en innovatie’. Daarnaast biedt de haven nog plaats aan de prachtigste, historische zeilschepen.

Nationale taken

Een van de taken van de KM is het in kaart brengen van de zeebodem voor de scheepvaart. Ook zet de marine zich in voor het ruimen van explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, op zee en in havenmondingen. Tijdens de Marinedagen laat de marine zien welke schepen en eenheden verantwoordelijk zijn voor nationale taken. 

Internationale missies

De problemen die ontstaan in instabiele regio’s zijn al snel van invloed op Europa, en dus ook op Nederland. Daarom zet Defensie voor de kust van Somalië marineschepen en beveiligingsteams in tegen piraterij. En leidt West-Afrikaanse marines en kustwachten op, zodat zij in de toekomst zelf die taak kunnen uitvoeren. De marine laat tijdens de Marinedagen zien welke schepen en eenheden hieraan bijdragen.

Kennis en innovatie

Het operationeel inzetbaar houden van de vloot vereist goede kennis en gedegen materiaal. Daarom moderniseert de Koninklijke Marine voortdurend. Tijdens de Marinedagen maken bezoekers kennis met de nieuwste maritieme innovaties.

Maritieme instandhouding en ondersteuning

De Directie Materiële Instandhouding (DMI) zorgt voor het onderhoud van schepen, onderzeeboten en systemen bij de Koninklijke Marine. De DMI werkt ook voor andere defensieonderdelen, ministeries en internationale partners. Samenwerking met civiele ondernemers buiten Defensie maakt dat de Nederlandse vloot hoog aangeschreven staat. DMI laat graag zien hoe maritieme instandhouding en ondersteuning in hun werk gaan.

Sail Den Helder

Sail Den Helder begint al een dag eerder dan de Marinedagen en duurt van 22 tot en met 25 juni. Het is een groots evenement met een internationale uitstraling. De traditionele binnenkomst van de Tall Ships is op 22 juni, vanaf ongeveer 14.00 uur. Ook ongeveer 130 schepen van het nationale Varende Erfgoed meren tegelijkertijd af aan de verschillende kades in de Binnenhaven.

Tijdens het festijn vinden op het evenemententerrein activiteiten plaats voor jong en oud, zoals culturele en muzikale optredens op verschillende podia. Op vrijdag 23 en zaterdag 24 juni is er om 23.00 uur een spetterend vuurwerk vanaf het water. Sail Den Helder 2017 eindigt op zondagmiddag 25 juni met een indrukwekkende Parade of Sail op de Rede van Texel in Den Helder.

Download nu de Marinedagen-app!

Voor dit evenement is de Koninklijke Marine evenementen app gelanceerd met daarin alle relevante informatie. Daarnaast is een interactieve plattegrond van het evenemententerrein opgenomen. Bezoekers vinden in de app alle informatie over de marineschepen, tall ships en meer. Ook het programma (20 tot en met 25 juni) staat in de app, met de tijden van de spectaculaire demo’s, rondvaarten, vuurwerkshows en meer. Nuttige informatie over aanrijdroutes, busverbindingen en parkeerplaatsen is ook opgenomen.

Bekijk hier 3 voorproefjes voor de Marinedagen

Bezoek aan een fregat - http://bit.ly/2sJWhKv

Demonstratie - http://bit.ly/2r22WOP

Nationale taken/Defensie Duikgroep - http://bit.ly/2rTLb5T