x

25 | 08 Gouden generatie

Zr. Ms. Zierikzee hield op 25 augustus een vaardag voor 19 in 1966 opgekomen dienstplichtige ARO’s (aspirant reserveofficieren). Na de opleiding aan het KIM gingen zij naar de Mijnendienst en hebben ze op de houten mijnenvegers gevaren. Deze hechte groep heeft nog zeer regelmatig contact met elkaar. Zo stonden zij ook aangetreden bij het uitreiken van het Mijnendienstvaandel in 1982. Het verzoek voor de recente varende dag voor hun jubileumreünie (50 jaar na opkomst), werd gedaan tijdens het havenbezoek van Zr. Ms. Zierikzee aan haar naamstad, eind 2015.

x

02| 09  Van Twuijver nieuwe commandant Zr. Ms. Van Speijk

KLTZ Ron van Twuijver heeft op 2 september het commando over Zr. Ms. Van Speijk overgenomen van waarnemend commandant, tevens hoofd Technische Dienst (HTD) LTZ 1 (TD) Yvonne Ruijgrok. De commando-overdracht vond plaats op het helikopterdek van het in onderhoud liggende schip. Dit gebeurde ten overstaan van de bemanning en een 40-tal genodigden, onder wie plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten SBN Rob Kramer, directeur van de Directie Materiële Instandhouding CDR (TD) Peter Knipping en Commander Netherlands Maritime Force CDR Kees Boelema Robertus. Ruijgrok was sinds 1 december 2015 waarnemend commandant, maar blijft aan boord als HTD. De Van Speijk ligt nog enkele maanden in onderhoud. Daarna volgt een opwerkperiode en zal het schip ingezet worden in het Caribisch Gebied voor counterdrugsoperaties. "Maar we zullen rekening moeten houden met wijzigingen en ontwikkelingen die we vandaag de dag mogelijk nog niet voorzien”, aldus Van Twuijver. “Flexibel blijven dus, zoals een goed marineman of marinevrouw betaamt.”

x

26 | 10   Grote reünie RZN in Amsterdam

De Vereniging Reüniegroep Zeemacht Nederland (RZN) houdt dit jaar een grote reünie op 26 oktober 2016 op Marine Etablissement Amsterdam. Deze reünie is bedoeld voor álle postactieven en veteranen (ook nog actief-dienenden). Ontvangst met koffie, thee en cake vanaf 10.30 uur, het programma start om 11.00 uur. De lunch is natuurlijk ‘blauwe hap’. De reünie eindigt om 16.00 uur. Aanmeldingen per email naar: rznamsterdam@gmail.com. De aanmelding is pas geldig na betaling van € 15,- p.p. op rekeningnummer NL 29 INGB 0005929884, t.n.v. RZN Amsterdam, onder vermelding van ‘Reünie’.

x
x

04 | 11   HoBoKo-reünie 2016

De HoBoKo-reünie 2016 vindt plaats op vrijdag 4 november in het Evenementengebouw op Marine Etablissement Amsterdam. Ontvangst met koffie, thee en gebak is om 10.00 uur. Vanaf 11.00 uur zijn ook andere drankjes beschikbaar aan de bar. Om 13.00 uur is er ‘blauwe hap’ in het bedrijfsrestaurant. Om 16.00 uur eindigt de reünie. Deelnemen aan de reünie kan door overmaking van € 18,50 per persoon (vóór 21 oktober) op rekeningnummer NL 62 INGB 0003220274  (BIC: INGBNL2A), t.n.v. C. de Boon, onder vermelding van uw naam en adres.

x

11 | 09 Marineteams goed voor € 3.500 sponsorgeld

Voor de vijfde keer werd onlangs de City Swim 2016 gehouden, met de start bij Marine Etablissement Amsterdam. De deelnemers aan deze 2 kilometer lange zwemtocht door de Amsterdamse grachten, probeerden zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte ALS. ALS is een dodelijke zenuw/spierziekte en komt in Nederland bij 1.500 personen voor. De oorzaak van ALS is onbekend. Er bestaat nog geen geneesmiddel. Daarom is onderzoek naar deze ziekte hard nodig. Dit jaar doken 4 gesponsorde marineteams het Amsterdamse water in. Zij haalden ruim € 3.500  op voor het goede doel.

x

09 | 09  Paar ereplaatsen bij NMK Wielrennen       

Het NMK Wielrennen werd op 9 september verreden op het mooie militaire oefenterrein de Vlasakkers. De start- en finishlocatie lagen op het hogere gedeelte van het parcours. Vanuit die locatie hadden de toeschouwers een goed beeld van de wedstrijd. Met een deelnemersveld van 96 renners was de opkomst aanzienlijk. Het parcours leende zich om hard te rijden en met een gemiddelde van 40 kilometer per uur over 80 kilometer werd dit ook gedaan. Met diverse scherpe bochten en korte stijgingen werd het een zeer interessante wedstrijd. Namens CZSK eindigde SGTADBM Buis op de derde plaats bij de Heren Senioren en MATR 1 OD Van der Ploeg werd tweede bij de Dames.

x

02 | 09  MPTTP voor wounded warriors prestatie van formaat

De Militaire Prestatie Tocht Te Paard (MPTTP) vond onlangs plaats op de Harskamp en de Hoge Veluwe. Het evenement, waarbij man en paard gezamenlijk een parcours met opdrachten afleggen, trekt ieder jaar meer aandacht. Dit keer kwamen 172 combinaties, van 20 teams, aan de start. Onder de deelnemers ook een groot aantal CZSK-militairen. Sommigen sloten zich aan bij teams van hun functionele organisatie, zoals het Militair Huis. Anderen sloten zich individueel bij andere teams aan. CZSK zelf bracht 2 teams aan de start. Eén daarvan was de lastdiergroep, geleid door KAPTMARNS Melle van Schaijk. Het team bestond verder uit 6 marinier-begeleiders, die 5 volledig tactisch bepakte paarden meevoerden. Van de mariniers waren 4 man reservist en 2 man ‘wounded warrior’, te weten Casper Voermans en Eric van der Velzen. Ook zij legden het parcours van 20 kilometer lopend af, met de lastdieren aan de hand. Een prestatie van formaat! Ook de bereden groep van CZSK oogstte veel waardering. Het team vormde één van de grootste groepen (13 ruiters) die het 35 kilometer-parcours aflegden. De actief-dienende mariniers en CZSK-reservisten legden het traject over de Hoge Veluwe volledig bewapend af, tevens voorzien van gevechtsuitrusting en tactische helm. 2 extra lastdieren droegen de derde lijn-uitrusting. De organisatie waakte over de gezondheid van de paarden. Vooraf voerde een hoefsmid een controle uit en tijdens de rit gebeurde dat tot 3 keer toe door een veearts. Hierdoor konden alle paarden na een fantastische buitenrit gezond huiswaarts keren.

x

07| 08  Samen sportief met Seebattalion

Op uitnodiging van het Duitse See Battalion heeft een team van het CZSK op 7 augustus deelgenomen aan de Ostseeman Triathlon, in Glücksburg. SMJRMARNALG Wim Korving, LTZ 2OC Nico Langendijk en KPLMARNALG Mark van Wijk (foto) namen deel aan de relay en finishten in een tijd van 11.16,35 uur, waarmee ze een nette zevende plaats behaalden. KAPTMARNS Martijn Sluis en SGTMARNVB Daan Haasbroek hebben de individuele afstand afgelegd. Sluis finishte in 11.45,55 uur en werd daarmee keurig tweede in de categorie 25-29 jaar voor militairen. Haasbroek finishte in 11.50,32 uur. Al met al een uitstekende sportieve prestatie van de Nederlandse deelnemers en een mooie bijdrage aan het nieuwe samenwerkingsverband tussen het Duitse See Battalion en het CZSK.

x

28 | 09   Wielertocht MEA

x

20 | 09 Sportagenda     

Datum

Evenement

Locatie

Sluiting inschrijving

28-09-2016

NMK Halve Marathon

Den Helder

21-09-2016

12-10-2016

NMK Oriënteren individueel

Oirschot

05-10-2016

02-11-2016

OMK Indoorklimmen

Tilburg

09-11-2016

03-11-2016

OMK Cross Estafette

Amersfoort

10-11-2016

Kijk voor andere aankomende evenementen op de intranet-site: http://sportevenementen.mindef.nl/#/