Tekst André Twigt
Foto Evert-Jan Daniels | Video: SMJRBDAV Peter van Bastelaar

Wereldhavendagen platform voor het varende krijgsmachtdeel

De marine spoort op de Noordzee bommen en mijnen op, verstoort piraterij bij de Hoorn van Afrika en zet drugssmokkelaars een hak in het Caribisch Gebied. Met deze en tal van andere operaties, in binnenland en ver daar buiten, doet het varende krijgsmachtdeel veel goeds voor Nederland en voor de wereld. Maar vinden de bezoekers aan de Wereldhavendagen dat ook? Zien zij in de marine een serieuze partner voor vrede en veiligheid of komen ze niet verder dan dat het varende krijgsmachtdeel eens per jaar in de Maasstad een leuk dagje-uit biedt? Een team van het Mediacentrum Defensie maakte een reportage over hoe serieus de gemiddelde dagjesmens de Koninklijke Marine neemt.

'Als ik het van tevoren had geweten, was ik bij de marine gegaan'

V.l.n.r. : Chris Copier: “Doen goed werk” | Familie Steenland: “Ook volwassenen kunnen hier wat van leren” | Gerben Bosman: “Als ik het van tevoren had geweten, was ik bij de marine gegaan”

Wereldhavendagen Rotterdam

V.l.n.r. : Kamil Wasylow: “Hartstikke leuk” | Anferley Mercera: “Spannend, interessant” | Arjen van Bruchem: “Positief beeld”

Wereldhavendagen Rotterdam

'Ik vind het vooral stoer'

V.l.n.r. : Marcus de Wolf: “Ik vind het vooral stoer” | Roderick Thurick en Dion Wetterhahn: “Heel indrukwekkende club, maar je ziet ze nooit” | Patty Verhoeven wilde kapster worden bij de marine: “Knippen”

Wereldhavendagen Rotterdam

V.l.n.r. : Evelien Kouwenhoven en Stefan van Hamburg: “Belangrijk dat we dit nog steeds hebben in Nederland” | Familie Rengelink: “Spannend, interessant”