09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Het scheepsjournaal van...

Operatieplanner in Bagdad

Kapitein der mariniers Christian werkt als J3/5-planner in de Iraakse hoofdstad Bagdad voor Operation Inherent Resolve (OIR). Deze internationale operatie is gericht op capaciteitsopbouw van de Iraakse strijdkrachten en de training van veiligheidstroepen, special forces en Koerdische Peshmerga’s. Als einddoel van de missie geldt: het uitschakelen van ISIS en zorgen dat Irak weer zorg kan dragen voor de eigen veiligheid.

“Mijn taak is om samen met Amerikanen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Britten plannen te ontwikkelen rond toekomstige conventionele Iraakse), als ook speciale operaties”, vertelt Christian. “Dit dient als advies voor de Amerikaanse generaal-majoor Volesky, de commandant van de Combined Joint Forces Land Component Command van OIR. Tegelijkertijd leiden collega’s van het Korps Mariniers - ook van de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) - en militairen van het Korps Commandotroepen eenheden op van de Iraakse veiligheidstroepen en Peshmerga’s. Deze tactische en technische trainingen worden zeer positief ontvangen door de Irakezen, Koerden en de internationale partners binnen OIR. De mannen leveren uitstekend werk!”

23 mei | Bagdad

“Er is veel gaande in Bagdad; dagelijks veel aanslagen. Ook bij de Greenzone is het vaak onrustig. Vandaag zat ik daar in een vergadering met de zwaar beveiligde Iraakse premier Haider al-Abadi en een aantal generaals. Ik schoof bij deze vergadering aan op uitnodiging van een generaal van het United States Marine Corps, omdat 'future operations' een belangrijk onderwerp waren. Tijdens dit soort meetings geven de Irakezen aan hoe ze vinden dat OIR er voor staat en welke kant ze op willen. De coalitiepartners assisteren en adviseren hen daarbij. Aan zo’n vergadertafel wordt min of meer geschiedenis geschreven. Het gaat vaak over toekomstige, grote operaties."

24 mei | Bagdad

“Na de belangrijke meeting van gisteren, vandaag een vergadering met Abdal Amir Al-Lami, de commandant van de Iraakse strijdkrachten en generaal Kinanni, de baas van de Iraakse Counter Terrorist Service (CTS). De CTS wordt opgeleid door MARSOF en KCT; de eenheid gaat altijd als eerste ‘naar binnen’ tijdens operaties tegen ISIS. Onderwerp van gesprek deze morgen: de situatie in de Greenzone en de beveiligingsrol van het CTS-bataljon in dit gebied. Verder ging het over toekomstige operaties, waarover ik uiteraard niets kan zeggen. Het is al met al zeer leerzaam om deze bijeenkomst – inclusief Video Tele Conferencing (VTC)-verbinding, bij te wonen.”

25 mei | Bagdad

“De dag begon met buitensport op FOB Union III. Dit doen we 5 ochtenden in de week, afwisselend crossfit- en duurtraining. Na het ontbijt de dagelijkse operationele inlichtingenbriefing. Wat hierin precies besproken wordt, is strikt geheim. Wel kan ik zeggen dat het te maken heeft met de vorderingen van onze campagne tegen ISIS in Irak en Syrië. Hierna hebben we binnen de J3/5 een interne meeting, met als doel om nieuwe opdrachten te verdelen binnen het internationale team. Dit bestaat uit de 7 SOF-detachementen. De conventionele strijd voeren de irakezen zelf en de SOF leveren op hun beurt advies en assistentie. Na de lunch praatten we over de verdeling van de tolken over de verschillende eenheden. De avond stond vooral in het teken van het ‘Concept of Operations’ (CONOPS) van toekomstige operaties. Dit hadden we opgesteld in overleg met de Combined Joint Task Force en Special Operations Joint Task Force van OIR. Generaal Volesky moest de CONOPS goedkeuren en voorzien van zijn tactische aanwijzingen. Zo geschiedde."

26 mei | Bagdad

"Deze ochtend een meeting op de Amerikaanse ambassade. Deze ligt op circa 100 meter van onze FOB Union III. Desalniettemin duurt het 25 minuten voordat je het terrein op bent. Het is zo groot als een ‘highschool campus’ in de VS. Iedereen is er vertegenwoordigd: FBI, CIA, State Department, US Marines, ‘security contractors’ en special forces-units. Ik heb als een van de weinige coalitiepartners een ‘US Embassy Badge’. Omdat ons bureau veel operationele zaken doet met genoemde partijen, heb ik er officieel een mogen ontvangen. Dit maakt het gemakkelijker voor mij om – wanneer dan ook – operationele zaken te bespreken die vragen om een snelle beslissing op militair-strategisch niveau. De middag stond in het teken van het doorontwikkelen van de CONOPS en de ‘Commander’s Update Briefing’. Hierin geeft de hoogste commandant zijn richtlijnen aan voor de uitvoering van OIR. Alle partijen en landen die bij deze operatie betrokken zijn, wonen deze briefing – al dan niet per VTC – bij."