x

14 | 06  Marineschip redt migranten van zinkend schip

Het Nederlandse multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel heeft 15 juni 193 migranten van een zinkend schip gehaald. De reddingsactie vond plaats op de Middellandse Zee tussen Egypte en het Italiaanse eiland Sicilië. Het Nederlandse marinefregat gaf gehoor aan een noodoproep van het schip dat al 7 dagen onderweg was. De oude boot had bijna geen voorstuwing meer en lag zeer instabiel in het water.

Onder de opvarenden bevonden zich 40 vrouwen, waarvan 2 zwanger, en 16 kinderen. Alle migranten hebben aan boord medische verzorging, eten en drinken gekregen. De allerkleinsten kregen pluche knuffels die door het thuisfront van de Van Amstel waren ingezameld. De migranten worden vandaag of morgen in een Italiaanse haven afgezet.

De Van Amstel vaart momenteel voor de grensbewakingsoperatie van Frontex. Deze organisatie is opgericht in 2004 voor versterking van de Europese buitengrenzen. Nederland draagt bij aan Frontex met marineschepen, kustwachtvliegtuigen en marechausseepersoneel.

x

25 | 06  Vaatjes voor de maatjes

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe dat op 14 juni is geveild, wordt aangeboden aan Nederlandse militairen op missie in Mali. PLUS Retail nam als hoogste bieder het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in ontvangst tijdens de traditionele veiling op de Scheveningse visafslag. De veiling markeert traditioneel de opening van het haringseizoen. 2 mariniers en 2 veteranen namen het eerste vaatje in ontvangst.

Naast het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, ontvingen de (oud-)militairen ook een zogenoemd ‘Vaatje vol maatjes’. In dit (toen nog lege) haringvat komen foto’s met persoonlijke boodschappen die veteranen op Veteranendag (25 juni) in de stand van het Veteraneninstituut op het Haagse Maliveld achterlaten. Op vertoon van hun veteranenpas krijgen mensen hier gratis een haring. Op 29 juni komen de 2 vaatjes aan op Kamp Castor in Gao, Mali.

x

02 | 07  Marinier fietst voor Parkinson-onderzoek

Binnenkort vertrekt SMJRMARNALG Jeroen Jilesen samen met zo’n 50 andere fietsers naar Frankrijk. Op 2 juli beklimmen zij een van de zwaarste bergen uit de Tour de France: de Col de la Colombière. Het geld dat zij hiermee inzamelen, gaat naar de Parkinson Vereniging. Er lijden in Nederland ongeveer 55.000 mensen aan de ziekte van Parkinson en dat aantal zal door de vergrijzing alleen maar toenemen. De oorzaak voor de ziekte is nog altijd onbekend.

U kunt SMJRMARNALG Jilesen persoonlijk sponsoren via de website: www.fietsenvoor.nl. Klik op de naam van de deelnemer die u wilt sponsoren en kies voor sponsoring met een vast bedrag of per bergtop. Dat laatste motiveert natuurlijk het meest. Wilt u de deelnemers volgen op 2 juli, dan kan dat via Fietsenvoor.nl, via de Facebook-pagina van Fietsenvoor.nl én via de app in de Apple Store en in de Google Play-store.

x

19 | 07  Bootsman loopt voor kankerbestrijding

SGTODND Jordy Kriekaart loopt dit jaar 220 kilometer tijdens de 100e editie van de Vierdaagse van Nijmegen. Met de wandeltocht wil hij geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Wie steunt hem en het goede doel? Meer info via: https://acties.kwf.nl/220kmwandelenomkwftesteunen

x

21 | 09  Walk 4 Veterans helpt veteranen vooruit

De 3e editie van de ‘Walk 4 Veterans’ vindt plaats van woensdag 21 september tot en met zaterdag 24 september 2016. Deze wandeltocht is een sponsoractiviteit van Hulp voor Helden/Stichting KPPR die het welzijn van veteranen én hun thuisfront wil bevorderen. De activiteiten die de stichting in 2016 ondersteunt zijn de Veteranenontmoetingscentra, het ‘I can hike-project en het project Veteranenhond. De deelnemers aan ‘Walk 4 Veterans’ kiezen zelf welk project zij willen ondersteunen.

Het wandelprogramma speelt zich af tussen Weesp en Gorinchem. Het is een hele fraaie tocht langs forten, sluizen, batterijen en andere verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie. De etappes variëren van 16 tot 23 kilometer. Het is mogelijk meerdere etappes/dagen te lopen.

Inschrijven (individueel of per team) kan via: www.walk4veterans.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de projecten en sponsoring.

x

Reünies

02 | 07  Gezocht: sergeant Dooremaal van de Van Brakel

Voor de reünie van Hr. Ms. Jan van Brakel (F825) is Martin Huurman op zoek naar oud-sergeant A.J.A. Dooremaal. Reacties graag via: 06-30027665 of martinmilany@hotmail.com.

x

19 | 10  Reünie LDGB, MB en VGMRMB

De reünie voor (oud-)personeel van LDGB, MB en VGMRMB wordt gehouden op 19 oktober 2016. Locatie is gebouw De Dukdalf, te Den Helder. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Opgave voor deelname via het storten van € 12,50 per persoon op bankrekening NL 31 INGB 0006552879, t.n.v. Reünievereniging LDGB-KM, o.v.v. uw naam en – indien van toepassing – uw veteranenstatus. Uiterste datum van opgave is 30 september 2016. Nadere details zie www.ldgb.nl.

x

Sport

08 | 06  MK Golf mét ‘fly by’ van F-35

Tijdens het Marinetoernooi op de Marine Golfclub Nieuwediep werd op 8 juni gestreden om het Marine Kampioenschap 2016. De baan lag er prachtig bij en ook het weer was uitstekend. Na een shotgunstart vertrokken de 36 deelnemers voor hun 18 holes-wedstrijd, opgeluisterd door een prachtige ‘fly by’ door een F-35 boven Maritiem Vliegkamp De Kooij.

Uiteindelijk waren er 3 winnaars, die de prijzen mochten ontvangen uit handen van wedstrijdleider KLTZ Willem Groeneveld. Heilke Brandsma won het bruto klassement, Annemieke Selbach het netto klassement en de stableford-wedstrijd werd gewonnen door LTZ 1 Maarten Feenstra. Een prachtig toernooi, met dank aan de ondersteuning vanuit de Marine Golf Club Nieuwediep!

x

02 | 06  Spannend en sportief Veteranen Zaalvoetbaltoernooi

Aan het MK Veteranen Zaalvoetbal op 2 juni namen 7 teams deel. Het toernooi verliep voorspoedig en zonder blessures. De spelers van de teams waren gedreven, enthousiast en er werd eerlijk en sportief gespeeld. Uiteindelijk stonden de teams Marinebedrijf en Tromp & Co tegenover elkaar in de strijd voor de 3e plaats. Deze partij werd met 1-0 door Marinebedrijf gewonnen. Voor de 1e plaats streden Golden Oldies en BV&IV. Na een spannende partij trok BV&IV met 2-0 aan het langste eind.

x

Sportagenda

Datum

Evenement

Locatie

Sluiting inschrijving

29-06-2016

NMK Militaire Vijfkamp

Oirschot

22-06-2016

30-08-2016

OMK Hondenbiathlon

Vliegbasis Woensdrecht

16-08-2016

02-09-2016

OMK Cramer Revolver

Kamp Heumensoord

26-08-2016

07-09-2016

Knobbel Toertocht

’t Harde – Legerplaats bij Oldebroek

05-09-2016

Kijk voor andere aankomende evenementen op de intranet-site: http://sportevenementen.mindef.nl/#/