Tekst Jack Oosthoek
Foto Evert-Jan Daniels
Van bloemist in Den Helder tot hoofdtechnicus Radartechniek bij het Commando Zeestrijdkrachten in dezelfde plaats. Een allesbehalve voor de hand liggende overstap. Burgermedewerkster Ronana Vermeulen waagde de gok en ook nog eens op latere leeftijd. Ze heeft haar draai in het elektronica-walhalla van de marine helemaal gevonden.
Ronana Vermeulen (36) | hoofdtechnicus Radartechniek
‘Dit is geen lopende band-werk dat je op de automatische piloot doet’
Ronana werkt sinds 2015 bij Radartechniek. Daar meet ze voornamelijk marine-apparatuur door, zoals adapters, golfpijpen van radars (de weg waarlangs radarsignalen zich voortbewegen) en voedingsapparaten. Een best wel belangrijke functie, vindt ze. “Radars vormen de ogen en oren van een schip. Gaat er wat mis, dan kloppen de mensen bij ons aan. De diepgaande kennis van radars zit immers hier. Daarnaast is het een uitdaging om apparatuur te vernieuwen. De ontwikkelingen op radargebied gaan namelijk snel. Daarom is het belangrijk om bij te blijven op dit vakgebied door cursussen te volgen, informatie van internet te halen en onderzoek te doen. Mijn belangrijkste ‘drive’? Op technisch gebied zoveel mogelijk leren. Ook de variatie spreekt me tot de verbeelding. Dit is geen lopende band-werk dat je op de automatische piloot doet. Je moet de hele dag geconcentreerd zijn. Ik ga elke dag met een voldaan gevoel naar huis.”
‘Je leert een vak het beste in de praktijk’
Techniek in de genen
Ondertussen werkt Ronana alweer 6 jaar bij de marine. Vóór 2010 is de voormalige bloemiste werkloos, totdat ze van een civiel reïntegratieproject in Den Helder hoorde. Via die weg bestond de mogelijkheid om een MTS-opleiding voor elektrotechnicus te volgen. Het leek haar wel wat, maar eerst moest ze een intakegesprek en een vaktest ondergaan. “Ik had inderdaad totaal geen beeld bij techniek”, glimlacht Ronana, die glansrijk door de intake kwam. “Maar”, bekent ze, “techniek zit dan ook een beetje in mijn genen. Als kind maakte ik nieuwsgierig radiootjes open om te kijken wat er allemaal in zat.”
‘Als kind maakte ik nieuwsgierig radiootjes open om te kijken wat er allemaal in zat’
Zware tijd
Met in haar achterzak een plaatsingsgarantie, voor het geval ze slaagt, begint Ronana aan de 4-jarige BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg, ook wel ‘werkend leren’ genoemd) bij Tetrix Bedrijfsopleidingen in Den Helder. Daarna volgt ze een studie van 2 jaar aan het Hoger Technisch Onderwijs Instituut (HTOI), om zo het volledige MTS-diploma te halen. Een zware tijd, omdat ze studie, werk en privéleven moet combineren. Tegelijkertijd loopt ze namelijk ook stage bij het Meet- en Kalibratiecentrum van het Commando Zeestrijdkrachten, waar ze elektronische apparatuur van schepen en vliegtuigen van Defensie ijkt. Hoewel haar dat goed bevalt, solliciteert ze in 2013 toch bij de afdeling Radartechniek van CZSK. En met succes. Ze heeft voor haar nieuwe werk echter specifieke radaropleidingen nodig die ze nog steeds volgt. Ronana verwacht nog zeker 5 jaar nodig te hebben om via studie en ervaring de fijne kneepjes van radiofrequentietechnieken onder de knie te krijgen.
Happy bij de marine
Met haar groeiende kennis en ervaring hoopt ze bij Radartechniek in de toekomst vaker zelfstandig klussen te klaren. “Per slot van rekening leer je een vak het beste in de praktijk”, redeneert ze. Eigenlijk overbodig om te melden: Ronana voelt zich happy bij de marine. “Ik zie mezelf vooralsnog niet snel naar een functie buiten Defensie overstappen.”