18|03 Van elitesoldaat tot operazanger

Bastiaan Everink (1969)  is marinier, maar na een militaire missie in Noord-Irak, in de nasleep van de Eerste Golfoorlog, begint hij te twijfelen aan zijn roeping als militair. Hij verlaat het Korps Mariniers om klassieke zang te studeren aan het conservatorium in Enschede. Daar moet hij opnieuw de strijd met zichzelf aangaan: hoe word je wie je bent? In ‘Strijdtoneel’ vertelt Bastiaan Everink over deze fascinerende zoektocht naar identiteit. Joost Galema tekende zijn verhaal op. Bariton Everink zingt over de hele wereld in grote operahuizen van Berlijn tot Mexico-Stad. Hij vertolkte zo’n 30 hoofdrollen in opera’s als Nabucco, Der fliegende Holländer, Tosca, Carmen en Parsifal. Hij werkte onder meer 3 jaar als vaste solist aan de Deutsche Oper Berlin. Tegenwoordig is hij freelancer. ‘Strijdtoneel’ is een paperback van 224 bladzijden. Het boek kost € 19,99 en verschijnt op 18 maart. Meer informatie via www.atlascontact.nl/boek/strijdtoneel (ISBN: 9789045030654).

x

10|02 OPV bekent kleur

Het zal de meeste mensen niet ontgaan dat de Ocean-going Patrol Vessels (OPV) van de Hollandklasse een bijzondere kleur hebben. Deze is speciaal ontwikkeld om het schip visueel minder goed zichtbaar te maken, om detectie en herkenning door drugssmokkelaars en piraten zo lang mogelijk uit te stellen. Om te kijken of deze afwijkende kleur grijs ook echt werkt, werd de hulp van TNO ingeschakeld. Daar sloegen medewerkers van de afdelingen Electronic Defence (Den Haag) en Perceptual and Cognitive Systems (Soesterberg) de handen in elkaar. Omdat de kleur geoptimaliseerd is voor het operationele gebied (met name het Caribisch Gebied), werd de meetcampagne in de wateren rond Curaçao uitgevoerd, samen met Zr. Ms. Friesland. Gedurende de trial zijn vanaf snelle vaartuigen van het type FRISC zijn opnames gemaakt en menselijke waarnemingen gedaan van het OPV. Dit gebeurde voor een belangrijk deel door de bemanning van de Friesland zelf. Ook maakte de bemanning vóór, tijdens en na de trial zelfstandig gekalibreerde opnames. Verder leverde de Sectie Signaturen van de Directie Materiële Instandhouding uit Den Helder ondersteuning ter plaatse. Na een jaar van intensieve samenwerking, ook met de Defensie Materieel Organisatie, is de kleur van het OPV nu gevalideerd. Wel gaat het analyseren van alle meetgegevens nog door. Medio 2016 kan dan een definitieve uitspraak worden gedaan over de effectiviteit van de nieuwe kleur.

x

03|12 De vloot getekend

Het boek ‘De vloot getekend’ is de jongste uitgave van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Het biedt op A3-formaat een uitgebreid en gedetailleerd overzicht van de scheepsklassen van de Koninklijke Marine van na 1945. Na de Tweede Wereldoorlog moest de Koninklijke Marine nagenoeg van scratch beginnen met de opbouw van een nieuwe vloot. Na enkele decennia was de marine alweer in staat de nieuwbouw voor de marinevloot geheel voor eigen rekening te nemen en naar eigen inzicht en ontwerp vorm te geven. Geen ander dan oud-scheepsbouwer en tekenaar-constructeur Arie Visser was in staat om de vlootbouw van de Koninklijke Marine na 1945 zo te visualiseren: van iedere naoorlogse scheepsklasse boven de 400 ton is op groot formaat een zijaanzicht, een bovenaanzicht en een artist’s impression opgenomen, in virtuoos tekenwerk met haarscherp detail en in prachtige kleuren. ‘De vloot getekend. De scheepsklassen van de Koninklijke Marine na 1945’ van Arie Visser en Alan Lemmers, in hardcover uitgegeven door Van Wijnen telt 135 bladzijden. Het boek is te koop voor € 59,95 (ISBN 9789051944891).

x

Wie - wat - waar

14 | 12

Maritime Warfare Centre onder nieuwe leiding

KTZ Rik Janssen heeft onlangs de leiding over het Maritime Warfare Centre (MWC) overgedragen aan KTZ Cees Vooijs. Onder Janssens leiding werd de reorganisatie van 2013 verder uitgevoerd. Zo is de huisvesting van het MWC teruggebracht van 4 naar 2 locaties. Janssen gaat met functioneel leeftijdsontslag. Vooijs gaf aan dat zijn plaatsingen bij de Marine Luchtvaartdienst, aan boord van schepen en bij de Haagse staven hem een goede achtergrond bieden om leiding te kunnen geven aan het MWC. Het centrum is namens C-ZSK de autoriteit die binnen Defensie verantwoordelijk is voor de innovatie, standaardisatie en borging van maritiem operationele kennis. De hoofdvestiging van het  MWC bevindt zich in Den Helder. De afdeling Naval Mine Warfare is binationaal en gevestigd in Oostende.

x

14 | 11

Reservist terug uit Bahrein

Tijdens een seminar op Vliegbasis Gilze-Rijen heeft KLTZ Ren Bouman de versierselen behorende bij de inzet voor de Combined Maritime Forces te Bahrein uitgereikt aan LTZ 1 (KMR) Derk Jan Hoving. Hoving vervulde zijn functie van liaisonofficier dan ook als reservist. Bureau Maritieme Zaken (BMZ) heeft diverse reservisten in haar bestand die het gehele jaar door, wereldwijd,  worden opgeleid en ingezet voor Naval Cooperation and Guidance For Shipping-taken. Deze bijzondere inzet geeft aan dat BMZ reservisten ook voor ernstinzet beschikbaar en geschikt zijn.

x

05 | 11

Gouden medaille AOOLDA Mens

Frank Mens ontving onlangs de Gouden Medaille voor 36 jaar ‘landurige, trouwe en eerlijke dienst’ uit handen van KLTZ Gerard Hekkers, de commandant van Marinebasis Parera op Curaçao. Mens kwam in 1980 op als matroos ODND. Na afronding van de EVO ging hij varen met Hr. Ms. Callenburgh. Na plaatsing op Curaçao deed hij de korporaalsopleiding en werd hij kwartiermeester. Via een varende plaatsing op Hr. Ms. Zuiderkruis kwam hij in de automatisering terecht. Begin jaren ‘90 stapte hij over naar de Logistieke Dienst Administratie, vanwege een overschot aan kwartiermakers. Vanaf die tijd vervulde hij uiteenlopende LDA-functies in Nederland, bij NAVO-hoofdkwartieren en aan boord van meerdere schepen. Zijn huidige en laatste functie is die van kazerne-adjudant op Marinebasis Parera (Curaçao). Meest aansprekend aan werken bij de KM vindt Mens vooral de mogelijkheid om een diversiteit aan functies te bekleden. “Iedere plaatsing heeft weer een ander team en werkomgeving; het houdt je scherp en gemotiveerd.” Wat hem wel opvalt na 36 jaar bij de KM: “Ten opzichte van aanvang diensttijd en nu bemerk je een kentering in de mentaliteit van de medewerkers. De organisatie wordt steeds individueler. Het saamhorigheidsgevoel dat je destijds beleefde was te beschrijven als ‘maatjes door dik en dun’; tegenwoordig ben je ‘collega’s’.

x

Oproepen

10|02 Beelden Tromp TROS Aktua?

In het voorjaar van 1975 maakte Jan Schreuder als dienstplichtige deel uit van de bemanning van Hr. Ms. Tromp. In die periode zijn voor het TV-programma Tros Aktua opnames gemaakt, terwijl het schip bezig was met de eerste proefvaart in het kanaal onder Portland. Tijdens het interview van commandant Bakker zat Schreuder naast hem als roerganger. Wie heeft enig idee waar de beelden zijn te achterhalen? Reacties graag via 0318-591325, 06-49994406 of janschreuder@kpnmail.nl.

x

Reünies

16|03 Reünie landingsvaartuigen Nieuw-Guinea

Op 16 maart 2016 is er weer een reünie voor de opvarenden van de landingsvaartuigen L 9607, L 9608 en L9609, mariniers (uitgezonden 1961-1962) en personeel van de LCP’s  en LCA’s, uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Plaats van handeling is ditmaal de Van Ghentkazerne, Toepad 120, 3063 NJ Rotterdam. Opgave en inlichtingen via Jan van Asch, 040-2532002 en jvanasch@upcmail.nl.

x

13|04 Reünie oud-sportinstructeurs

Reüniecommissie Fysieke Training & Sport  (FT&S) nodigt alle oud-sportinstructeurs uit voor een reünie op 13 april 2016 in de Van Ghentkazerne te Rotterdam. De reünie sluit aan op de jaarlijkse studiedag voor actief-dienende sportinstructeurs. Tijdens de reünie is er de presentatie van het boek van Juus Halsema, oud-Hoofd CFT&S. Zijn boek beslaat in 280 pagina’s het werk en de prestaties van de sportinstructeurs. Het bevat onder andere een namenlijst van alle na de oorlog opgeleide instructeurs. Ook zijn alle klassenfoto’s sinds 1977 opgenomen. Aanmelden voor de reünie kan door overmaking van € 10,- op NL55RABO0306234661, t.n.v. Peter Gerrits (oud-schrijver van de Sportschool Den Helder), o.v.v. ‘Reünie’ en uw email- en postadres. Het boek is te bestellen door € 10,- over te maken op genoemd rekeningnummer. Graag uw voorkeur vermelden bij ‘omschrijving’:  ‘Boek ophalen op de reünie’ of ‘Boek opsturen na de reünie’. Meer info via p.gerrits@online.nl

x

13|04 Contactdag oud-onderofficieren MVKV

De jaarlijkse contactdag voor oud-onderofficieren van Marinevliegkamp Valkenburg vindt plaats op 13 april 2016. Alle oud-collega’s en hun echtgenotes/partners worden hierbij van harte uitgenodigd. Plaats van handeling is de kantine van F.C. Rijnvogels, Sportpark Kooltuin (bij de ingang van het vliegveld), 1e Mientlaan, 2223 LC Katwijk. De dag begint om 10.00 uur met koffie en cake en een welkomswoord. Tussen de middag is er een Indische maaltijd. De sluting is om 16.00 uur. Aanmelden kan door overmaking van € 26,- per persoon (vóór 8 april) naar NL23RABO0331708892, t.n.v. Sjef Rooyakkers (penningmeester) te Katwijk, o.v.v. uw naam en adres. Meer info via Sjef Rooyakkers (071-401572, tine.sjef@casema.nl), Henk van Beek (071-4022245, corriehenk@ziggo.nl) en Hans Dijkers (071-8883590, h.dijkers@casema.nl).

x

15 |04 Reünie MFO Sinaï - Identiteitsgroep Steenrode-Baretten

De Identiteitsgroep Steenrode-Baretten houdt op vrijdag 15 april 2016 een reünie op de Oranjekazerne te Schaarsbergen. De bijeenkomst is bedoeld voor eenieder die gediend heeft bij de MFO in de Sinaï. Meer info via dhr. E. Jacobsz (jacobsz@kpnplanet.nl) of dhr. C.H. van Gelden (secretariaat.isb@gmail.com). Aanmelding (vóór 21 maart) via het inschrijfformulier.

x

20 I 4 Reünie elektromonteurs KM
 
De Vereniging Reünisten Elektromonteurs KM is voornemens haar reünie te houden op woensdag 20 april 2016 in restaurant Kumpulan van Militair Tehuis Bronbeek, te Arnhem. Leden krijgen ook nog een persoonlijke uitnodiging. Eenieder die gediend heeft of nog actief-dienend is als elektromonteur of als TDE en de reünie wil bijwonen, is welkom om lid te worden van de vereniging. Zie ook de website: www.elmnt.org. Meer info via de heer W.H.J. van Keeken, 036–5329526, elmnt@kpnmail.nl.

x

14|10 Reünie Hr. Ms. Friesland (D812)

Op 14 oktober 2016 staan oud-opvarenden (1970-1972) van Hr. Ms. Friesland stil bij het feit dat het 45 jaar geleden is dat het ongeval met de raketdieptebom plaatsvond. De locatie is gebouw Witte Raaf, Marinebasis Den Helder. De dag duurt van 09.30 tot 15.30 uur. Meer info en aanmelding (tot 14 september) via dhr. E.A. van Dort, Felland 21, 9755 TA Onnen of eavandort@hotmail.com. De toegangsprijs bedraagt € 20,- per persoon (betalen bij aankomst). Meer info volgt na aanmelding.

x