09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 01

Het scheepsjournaal van...

Harmen Bakker, chef-platform Zr. Ms. Friesland

Sergeant Technische Dienst (TD) Harmen Bakker trad in 2003 in dienst. Zijn loopbaan begon bij de Mijnendienst op Zr. Ms. Zierikzee en de Maassluis. Na uitzendingen richting Somalië (2008) en naar Afghanistan (2010) kwam hij terecht bij de Wal Ondersteuningsploeg Patrouilleschepen. Vervolgens trad hij als sergeant TD aan op de Friesland. Na een intensief opwerktraject in het voorjaar van 2015 vertrok Bakker met het Ocean Going Patrol Vessel (OPV) naar de West. Hier was het schip de afgelopen periode Stationsschip Caribisch Gebied.    

Caribische Zee | 15 oktober

Tussen de operationele bedrijven door valt er voor de TD genoeg te sleutelen, om de materiële gereedheid te blijven waarborgen. Door het klimaat van het Caribisch Gebied loopt de temperatuur in beide machinekamers geregeld hoog op. Vooral de zoetkoelwaterpompen van de energiediesels en de uitlaatgassenpakkingen van de hoofdvaarten krijgen het dan flink te verduren. Als ‘Firma Voortstuwing’ en ‘Afdeling Energie’ hebben wij hier onze handen vol aan.     

Caribische Zee | 14 november

Voor menig marineman en -vrouw een vertrouwd beeld; het doorzagen van de midtermbalk door de commandant en jongste matroos. Zoals gebruikelijk, hebben ze voor de gelegenheid van tenue gewisseld. De ceremonie onderstreept dat de vaarperiode er voor de helft op zit. Zeker voor onze Amerikaanse opstappers was dit een mooi moment om te zien hoe de Nederlandse marine hiermee omgaat.

Curaçao | 3 december

In beeld 1 van onze 4 vier drugsvangsten. Samen met het Amerikaanse Law Enforcement Detachment hebben we ruim 3.000 kilogram pure onversneden cocaïne gevangen. De endgame van deze onderscheppingen is steeds gefaciliteerd door de Friesland zelf, de boordhelikopter en de snelle FRISC. Het is dankbaar werk voor ons als TD om te zorgen voor een zeer hoge gereedheid van alle systemen, om zodoende bij te kunnen dragen aan het succes.

Curaçao | 13 december

Naast de scheepsbrede groepsfoto die bij elke missie of reis hoort,  is onze Technische Dienst ook vereeuwigd op ‘eigen terrein’. Zo vaak trekken stokers hun tropische tenue, dat in de wandelgangen ‘badman’ heet, niet aan. De zogenoemde platformtak van Zr. Ms. Friesland is de afgelopen 2 jaar grotendeels intact gebleven. Met een groot personeelsverloop aan boord is dat redelijk uniek te noemen. Een OPV is met zijn kleine bemanning zeer afhankelijk van goed gemotiveerd en getraind technisch personeel voor een gedegen materiële gereedheid.    

Havana | 10 januari

Het bezoek aan Havana, de hoofdstad van het communistische Cuba, is in meerdere opzichten zeer speciaal te noemen. Voor het eerst in 66 jaar ligt een Nederlandse marineschip hier afgemeerd. Hoofddoel van ons bezoek is het ondersteunen van de Nederlandse handelsmissie, geleid door minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. The art of good business is being a good middleman, putting people together’, zo sprak Eddy Temple (gespeeld door Michael Gambon) ooit in de film Layer Cake. Als Zr. Ms. Friesland zijn we hier (logistiek ondersteund door het Commandement der Zeemacht in het Caribisch Gebied) ruimschoots in geslaagd. De BV Nederland kreeg zo voet aan wal in Cuba en kon hier duurzame relaties ontwikkelen.