Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto John van Helvert

Bedrijfsvoering CZSK overtuigend op orde

Het Commando Zeestrijdkrachten onderging onlangs de 3-jaarlijkse bedrijfsvoerings-audit door Dekra. Deze firma heeft met name oog voor zaken op het gebied van aansturing, veiligheid en milieu. Het krijgsmachtdeel slaagde met vlag en wimpel voor de check. Uiteraard is er altijd ruimte voor verbetering. Werk aan de winkel dus voor stafbureau Veiligheid en Milieu. ‘De koe niet in de kont kijken, maar van ver aan zien komen’, daar draait het om. 

Door alle CZSK-lagen heen is veel tijd en inspanning gestoken in het verbeteren van processen. Met gepaste trots tonen plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten SBN Ben Bekkering en Ruud Veenstra de certificaten.

‘Je kunt jezelf goed vinden, je moeder kan je goed vinden, maar pas als je kritische schoonmoeder je goed vindt, dan weet je zeker dat je goed bent’

“De Koninklijke Marine staat voor veiligheid op en vanuit zee; dat begint met de eigen veiligheid”, steekt Ruud Veenstra, beheerder Veiligheids en Milieu Management Systeem (VMMS) van CZSK, van wal. “Opereren, opleiden en het instandhouden van ons materieel brengen veiligheidsrisico’s met zich mee. Het VMMS draagt bij aan een continue beheersing van die risico’s. Tijdens de audit wordt de aansturing van je bedrijf langs de meetlat gelegd. Onder de certificering vallen alle bedrijfsprocessen waarbij veiligheid van mensen in het geding kan zijn of schade aan het milieu mogelijk is. Alle soorten risico’s komen aan bod: van olielekken tot gifwolken en van onschuldig struikelen tot daadwerkelijk overlijden.”

Volgens Veenstra is het belangrijk om de audit uit te laten voeren door een kritische externe instantie. Cryptisch: “Je kunt jezelf goed vinden, je moeder kan je goed vinden, maar pas als je kritische schoonmoeder je goed vindt, dan weet je zeker dat je goed bent.”

Steeds betere beheersing van risicovolle werkzaamheden, zoals hijsen, is belangrijk.

Veel tijd en inspanning

De certificering is overigens geen verplicht nummer binnen Defensie, vertelt kapitein-luitenant ter zee Rob van Vuure, hoofd Stafbureau Veiligheid en Milieu. Het is volgens de overste wel een zeer belangrijke indicatie van hoe er gewerkt wordt. “Sinds 6 jaar werken we met een integraal veiligheidsmanagementsysteem, het genoemde VMMS. Daar hebben we destijds ook meteen de milieuzaken aan vastgeplakt. Door alle CZSK-lagen heen is er de afgelopen jaren veel tijd en inspanning gestoken in het verbeteren van processen. We zijn dus ook voor het zesde jaar gecertificeerd.”

Bijzonder aan de jongste hercertificering is dat deze ook de afdelingen MATLOG (voormalig Marinebedrijf) van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) aangaat. Dit onderdeel valt sinds de laatste reorganisatie – zoals allicht bekend – weer onder het CZSK. “Op het gebied van veiligheid en milieu is hier natuurlijk veel te doen, vanwege alle industriële processen”, aldus Van Vuure. “Voordeel was dat de DMI al met een vergelijkbaar managementsysteem werkte. Vergeet echter niet dat de reorganisatie daar veel impact heeft gehad, omdat allerlei structuren erdoor gewijzigd waren.”

‘Alle risico’s komen aan bod: van lekken tot gifwolken en van struikelen tot overlijden’

Opleiding en instructie vormen belangrijke pijlers voor de certificering van CZSK.
Opereren, opleiden en het instandhouden van materieel brengen veiligheidsrisico’s met zich mee.

Pro-activiteit belangrijk

Los van door grote reorganisaties, is de werkomgeving volgens Van Vuure ook door andere oorzaken continu aan verandering onderhevig. “De organisatie verandert, zoals door de bouw van de nieuwe Michiel Adriaansz de Ruyterkazerne in Vlissingen. We moeten er tijdig op inspringen, zodat  het VMMS ook daar toegepast kan worden.” “Daarnaast moeten we ons als CZSK blijven aanpassen aan de omgeving, bijvoorbeeld door veranderende wetgeving of gemeentelijke verordeningen”, vervolgt Veenstra. Pro-activiteit vindt hij daarbij van groot belang. “We moeten voorkomen dat we achteraf ‘de koe in de kont kijken’. We moeten de ‘koe’ juist van ver aan zien komen.”

Van Vuure en Veenstra zien daarbij voor alle medewerkers van CZSK een rol en een verantwoordelijkheid. Deze laatste: “Geregeld komt informatie niet op de goede plek terecht. Er is bijvoorbeeld sprake van een onveilige situatie. Iedereen kent die, ziet die, maar niemand doet iets. Doe dat juist wél! Geef zoiets door aan je chef, meldt het via het Peoplesoft-meldingssysteem, noem het in het werkoverleg, maar geef het door. Desnoods via de medezeggenschapscommissie – die overigens ook betrokken was bij alle bezoeken van Dekra. En doe bijvoorbeeld dat luik dicht en niet meer open als ernaast gewerkt wordt.”

Certificering zegt alles over veiligheidsbewustzijn, zoals bij de omgang met munitie.

Stappen gemaakt

Los van dit laatste, toont de certificering aan dat veel zaken juist wel op orde zijn. “Dekra vermeldde daarbij nog expliciet dat mensen binnen alle geledingen van CZSK behoorlijk goed wisten waar ze over praatten”, aldus Van Vuure. “Voordeel is dat mensen gewend raken aan te werken met de Risico Inventarisatie & Evaluatie en het Milieu Aspecten Register. Volgens de certificerende instantie hebben we stappen gemaakt, de afgelopen jaren. Tegelijkertijd kregen we ook verbeterpunten aangereikt. Een volgende keer mogen we aantonen dat we die hebben doorgevoerd. Al met al is het een proces van continue verbetering.” Of zoals Veenstra het verwoordt: “Prima dat we hebben gescoord, maar nu gaan we werken aan het volgende doelpunt.”

Door de certificering is er ook blijvende aandacht voor goed onderhouden en gekeurde reddingsmiddelen.