15 I 12 Kerstviering in Dukdalf: ‘Stay okay’

De Rooms Katholieke en Protestantse Diensten Geestelijke Verzorging bij de Koninklijke Marine en de Raad van Kerken te Den Helder nodigen u van harte uit voor de CZSK-kerstviering. Deze vindt plaats in de Dukdalf, op dinsdag 15 december om 15.00 uur (zaal open om 14.00 uur). Het thema is ‘Stay okay’. Het tenue: ‘as you are’. De voorgangers zijn vlootaalmoezenier Geert van Valen en vlootpredikant Johan Trouwborst. Muzikale begeleiding is er van het kwintet van de Marinierskapel en de KIM-band. Vooraf aan de viering worden poeroet en kerststol geserveerd. Locatie: Dukdalf, Hoofdgracht 3, 1781 AA Den Helder (nabij Marinemuseum).

x

06 I 11 Marine-arts nu hoogleraar Hyperbare en Duikgeneeskunde

KTZ (AR) KMR dr Rob van Hulst is 6 november geïnaugureerd als bijzonder hoogleraar Hyperbare en Duikgeneeskunde op de afdeling Anesthesiologie in het Academische Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Bij zijn inauguratie gaf professor Van Hulst in 45 minuten tijd zijn visie op het vakgebied en de toekomstige plannen rond wetenschappelijk onderzoek. Tot zijn Functioneel Leeftijdsontslag in 2013 was Van Hulst Hoofd Duikmedisch Centrum (DMC) in Den Helder.

Al jaren onderhoudt het DMC een nauwe band met het AMC en wordt gezamenlijk onderzoek verricht. De aandachtsgebieden: toxiciteit van zuurstof op de longen en de behandeling van decompressieziekten en luchtembolieën. De resultaten hiervan zijn belangrijk voor duikers bij Defensie én voor patiënten in een klinische situatie.

Het bijzonder hoogleraarschap is ingesteld door het Commando Zeestrijdkrachten, in samenwerking met het AMC, en heeft als doel het borgen van kennis en wetenschappelijk onderzoek verrichten op het vakgebied van hyperbare en duikgeneeskunde. Het toedienen van hoge concentraties zuurstof aan patiënten in een hyperbare kamer wordt toegepast bij duikongevallen, koolstofmonoxidevergiftiging, wondgenezing bij diabetes en behandeling van schade na bestraling.

x

01 I 11 Drugsvangsten Friesland in Caribisch Gebied

Zr.Ms. Friesland heeft de afgelopen weken 2 keer een grote partij cocaïne onderschept. Dit gebeurde op 1 november ten zuiden van de Dominicaanse Republiek (315 kilo) en eerder al ten noorden van Columbia (440 kilo). De onderschepping bij de Dominicaanse Republiek was mogelijk dankzij de HITRON-helikopter van de Amerikaanse Kustwacht, die op het marineschip is gestationeerd. Deze ontdekte de snelle smokkelboot tijdens een routinepatrouille. Om de vluchtende smokkelaars te stoppen is uiteindelijk vanuit de heli een buitenboordmotor met een gericht schot uitgeschakeld. Een Law Enforcement and Detachment Team van de Amerikaanse Kustwacht vond vervolgens de 315 kilo cocaïne. 2 smokkelaars en de contrabande zijn overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht. De onderschepping bij Columbia vond 10 dagen eerder plaats. Toen hield een FRISC van de Friesland een go fast tegen met 440 kilo cocaïne aan boord. De speedboot was ontdekt door een Amerikaans patrouillevliegtuig. 4 verdachten plus de verdovende middelen zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

x

21 I 10 Mijlpaal implementatie NIMCIS bij CZMCARIB

In een periode van nog geen 3 weken heeft een team van specialisten van JIVC, LCW en CZMCARIB NIMCIS ingebouwd in 15 Mercedes Benz 280 CDI-voertuigen. Hiernaast zijn ook 3 NIMCIS-deployable OPS-rooms opgeleverd ten behoeve van CZMCARIB. Deze nieuwe generatie communicatiemiddelen voorziet in beveiligde spraak- en dataverbindingen (HF-, VHF- en UHF), waarmee ook, in real time, situational awareness kan worden opgebouwd. Dit is een sterke verbetering voor de informatie-uitwisseling en command & control binnen CZMCARIB. De overdracht van de verbindingsmiddelen vond plaats op 21 oktober door de (deel)projectleider Mark van Harmelen (JIVC) aan P-CZMCARIB, KOLMARNS Peter-Jan de Vin. Naar verwachting zullen Zr.Ms. Pelikaan, de FRISC’en, de eenheden op Aruba, Curaçao en Sint Maarten en het Marine Hoofdkwartier Kustwacht Centrum op  Curaçao in het eerste kwartaal van 2016 ook de beschikking hebben over NIMCIS.

x

14 | 10 Boek P-beleid: ‘Niet techniek, maar sociale ontwikkelingen hadden impact’

“Het blijft van groot belang dat we als Tweede Kamer en regering diep doordrongen zijn van wat het betekent om als militair te worden uitgezonden naar een oorlogsgebied”, aldus Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA). Zij zei dit bij de presentatie van het boek ‘Overstag en toch op Koers’, van vice-admiraal b.d. Egmond van Rijn. Eijsink ontving het eerste exemplaar. In zijn boek beschrijft Van Rijn het personeelsbeleid van de Marine in de naoorlogse periode. “Je zou verwachten dat met name de snelle ontwikkelingen van de techniek op het personeel een grote impact zouden hebben; in de praktijk blijkt dat nauwelijks het geval. De marineman of -vrouw weet zich telkens uitstekend aan te passen en bij te scholen. De democratisering, de plaats van de vrouw in leger en marine; zulke onderwerpen hadden veel meer impact.” Het tweede exemplaar ging naar schout-bij-nacht Ben Bekkering, Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten. Hij beaamde dat er in de beschreven periode, 1945-2005, veel was veranderd. “Marinemensen die in deze periode hebben gediend zullen veel herkennen.” ‘Overstag en toch op koers. De Koninklijke Marine en haar personeel 1945-2005’ van W.J.E. van Rijn is in paperback uitgegeven door Van Wijnen (ISBN-nr.: 9789051945287). De prijs: € 39,50.

x

Wie-wat-waar

04 | 11

Als adjudant naar 400 GNK

Marieke Weststrate is per 4 november bevorderd tot AOOLDGD en aangetreden in Doorn. De bevordering werd verricht door de KLTZ’s (AR) John Vriend en Henk Dinkelberg. Onlangs rondde Weststrate haar opleiding tot Spoed Eisende Hulp-verpleegkundige af en binnenkort begint zij  bij 400 GNK. Dit is het geneeskundig bataljon van de landmacht, waarvoor CZSK 42 mensen levert. Tot die tijd is Weststrate betrokken bij de opleidingen tot Algemeen Militair Verpleegkundige en Combat Life Saver.

x

19 | 10

Twee keer zilver bij bergtraining

19 oktober was een mooie en bijzondere dag voor sergeant-majoors van de mariniers Marco Kluver en Roger Wacker tijdens de bergtraining in Schotland. Uit handen van luitenant-kolonel der mariniers Ivo Moerman en adjudant van de mariniers Frank Stam ontvingen beide onderofficieren de Zilveren Medaille voor 24 jaar ‘langdurige, eerlijke en trouwe dienst’.

x

 06 | 10

‘Veelzijdingheid en variatie’

LTZ 2OC (TD) Udo Stam ontving op 6 oktober een diensttijdgratificatie voor 35 jaar ‘langdurige, eerlijke en trouwe dienst’. Stam begon zijn carrière in 1980 als wapenelektronicamonteur. Na een aantal varende plaatsingen, maakte hij in 1987 de overstap naar het IV/ICT-domein. Momenteel is hij betrokken bij het (SAP-) project Zeeketen, met name voor het bouwen en uitvoeren van migratietesten. Waarom hij het al zo lang volhoudt bij de KM? “De veelzijdigheid van functies spreekt mij heel erg aan; iedere paar jaar doe je weer iets anders. Niet alleen het werk op zich, maar ook de werkomgeving varieert constant. Zo werkte ik bijvoorbeeld ook bij ‘burger’-Defensiebedrijven, zoals CAWCS (het huidige Force Vision), de kustwacht, DCIVB en IVENT.” Wat er vooral veranderde in 35 jaar tijd? “Ik bemerk een steeds sterker wordend individualisme; dat vind ik minder.”

x

Oproepen

02 | 12

Oud-commandant US Navy presenteert: ‘Turn the Ship around’

Captain US Navy (ret.) David Marquet houdt op 2 december een lezing over intent based leadership op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Marquet is oud-commandant van de kernonderzeeër USS Santa Fe en auteur van het veelgeprezen boek ‘Turn the ship around’. Bij zijn aantreden als commandant trof hij een laag moreel, slechte prestaties en een groot personeelsverloop. Zijn boek vertelt hoe de USS Santa Fe van de slechtste boot tot beste boot van de US Navy uitgroeide, als gevolg van een verandering in leiderschapsstijl. De lezing over zijn ‘leider-leider’-benadering staat open voor officieren van de KM tot en met de rang van LTZ 1/MAJMARNS. Dit biedt hen de kans om met Marquet van gedachten te wisselen over zijn ervaringen en over opdrachtgerichte commandovoering, die de KM hanteert. Locatie: Grote Collegezaal in Enys House van het KIM. Tijd: 13.30 tot 15.00 uur. Aanmelden kan tot 20 november bij MP.Schroder.Sandt@mindef.nl, onder vermelding van ‘DM 2 dec. 2015’. Er zijn 270 plaatsen beschikbaar. Tenue = tenue 6. Meer info: http://www.davidmarquet.com/OurStory.html.

x

Reünies

24 | 05  Reünie ISA in Kroatië

De reünie van de International Submariners Association (ISA) vindt komend jaar van 24 tot 28 mei plaats in Pula (Kroatië). Deze internationale reünie, waaraan een uitgebreid sociaal programma is verbonden, staat open voor (oud-)onderzeedienst-personeel en anderen die een nauwe band hebben met hun onderzeedienst, onder wie natuurlijk de partners. Een van de hoogtepunten van deze bijzonder gezellige, jaarlijkse bijeenkomsten, is de stijlvolle herdenking van de gesneuvelden. Meer info via Katja Boonstra-Blom, secretaris ISA/NL, tel. 0251-655307, isa.netherlands@gmail.com. Het programma is te vinden op http://www.isa-croatia-2016.com/wellcome.php. Aanvullende info via de ISA-website: http://www.submariners.org.

x

13 | 04 Reünie (oud-) sportinstructeurs

De Reüniecommissie Fysieke Training & Sport (FT&S) van LTKOLMARNS Peter Baijards nodigt alle (oud-) sportinstructeurs uit voor een reünie op 13 april 2016 in de Van Ghentkazerne, te Rotterdam. De reünie zal aansluiten op de jaarlijkse studiedag voor actief-dienende sportinstructeurs. Programma volgt nog. Onderdeel hiervan is in ieder geval de boekpresentatie van Juus Halsema, oud-hoofd FT&S in Den Helder en Doorn. Het boek beslaat 280 pagina’s en gaat over werk en prestaties van de sportinstructeurs. Het boek bevat bijvoorbeeld de namen van alle na WO-2 opgeleide instructeurs. Ook zijn alle klassenfoto’s vanaf 1977 opgenomen. Aanmelden kan door overmaking van € 10,- op rekening NL 55 RABO 0306234661, t.n.v. Peter Gerrits (oud-schrijver Sportschool Den Helder). Vermeld bij omschrijving ‘Reünie’ en uw email- en postadres. Het boek is ook nu al te bestellen door betaling van €10,- op genoemd rekeningnummer, o.v.v. ‘Boek ophalen’ (op de reünie) of ‘Boek opsturen’ (na de reünie). Meer info via: p.gerrits@online.nl.