09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 10

Het scheepsjournaal van...

Plaatsvervangend-Defensieattaché in Ankara

Kapitein-luitenant ter zee Fred Schoonderwoerd kwam in 1984 op bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Bij zijn Praktische Bedrijfs Introductie werd hij in 1987 direct uitgezonden naar de Perzische Golf per mijnenjager. 

Na het KIM vervulde hij een reeks aan varende plaatsingen op mijnenjagers en fregatten. Ook was er een uitzending naar Ethiopië en Eritrea met Zr.Ms. Rotterdam. Hij voerde het commando over de mijnenjagers Willemstad en de Vlaardingen, vervulde de functie van Korpshoofd Zeedienst op het KIM en begaf zich op het gebied van de ICT. Inmiddels is Schoonderwoerd plaatsvervangend-Defensieattaché in Ankara, Turkije. Hij hield bij wat er zoal op zijn pad kwam in het buurland van Syrië.

Maandag 2 november | Ankara

“Eerste werkdag na de parlementsverkiezingen in Turkije. In het ochtendoverleg bespreken we met de collega’s van de politieke afdeling de consequenties van de verrassend grote winst voor de AKP van president Erdoğan. De rest van de dag gaat op aan het schrijven van een verslag van mijn dienstreis naar Georgië en Azerbeidzjan, waar ik ook geaccrediteerd ben. Tijdens de interessante dienstreis heb ik samen met internationale collega’s politieke spelers in de regio gesproken.”

Dinsdag 3 november | Ankara

“Bij het mausoleum van Mustafa Kemal Ataturk leg ik samen met collega-Defensieattachés een krans ter gelegenheid van de 92ste verjaardag van de Turkse republiek. Aansluitend vergelijken we tijdens de lunch onze analyses over de situatie in Syrië. Met de komst van de Russen op het strijdtoneel daar, zijn de kaarten opnieuw geschud en valt het niet mee om zicht te krijgen op de nieuwe scenario’s die zich daar ontvouwen.”

Woensdag 4 november | Ankara

“Er zijn de hele dag Syrische vluchtelingen op straat bij de Nederlandse ambassade. Inmiddels een vertrouwd gezicht. Als ik me realiseer wat voor leed er achter de verhalen van deze mensen zit, grijpt me dat iedere keer aan. De actualiteit van de dag komt soms erg dichtbij. Samen met de inlichtingendiensten proberen we op de ambassade zicht te krijgen op de militaire situatie in Syrië en de gevolgen die dat heeft voor de vluchtelingenstromen naar Europa.”

Dinsdag 10 november | Ankara

“Om 09.05 uur valt het Turkse leven voor een minuut stil omdat op dat tijdstip 77 jaar geleden Mustafa Kemal Ataturk, de oprichter van het moderne Turkije, overleed. Stil is daarbij een relatief begrip want gedurende de minuut wordt er geclaxonneerd door degenen die het niet eens zijn met de recente verkiezingsoverwinning van de AKP. Het is wel bijzonder om te zien hoe het chaotische verkeer in Ankara voor even stilstaat waarbij een groot gedeelte van de bestuurders uit respect naast hun voertuig staat. Na de werkdag eerst even wat drinken met een collega die voor dienst in Ankara langskomt. Daarna een diner met een NAVO-vertegenwoordiger die in Ankara is voor een conferentie en ons op de hoogte brengt van de laatste ontwikkelingen in Brussel.”

Woensdag 11 november | Ankara

“De werkdag afgesloten met de Turkse les. Hoewel ik in mijn werk meestal uit de voeten kan met Engels, is kennis van de Turkse taal soms onontbeerlijk. Zelfs op hoog niveau en op internationale functies kom ik mensen tegen die geen Engels spreken. Daarnaast wordt het door de Turken buitengewoon gewaardeerd als je de moeite neemt om Turks te spreken. Het opent deuren die anders gesloten blijven.”