Tekst Cherique Kranendonk
Foto Mediacentrum Defensie

Door bundeling van krachten met Korps Mariniers:

‘Ik voel mij heel erg verbonden met de militie en ben blij dat ik goed werk voor mijn land kan doen’

“ANTMIL?” Nee, die bestaat niet meer. Curaçao kent sinds 10-10-‘10 de CURMIL. Voor velen is de Antilliaanse Militie nog steeds een begrip, maar die militie van dienstplichtigen is bij de staatkundige herinrichting van het Koninkrijk der Nederlanden verdwenen. Op Curaçao is daar de Curaçaose Militie voor in de plaats gekomen: een professioneel korps dat zich inzet voor veiligheid en stabiliteit op het Caribische eiland. Na 5 jaar biedt het korps een bijzonder positief beeld.

De Curaçaose Militie heeft sinds 2010 een enorme professionaliseringsslag gemaakt. Het ‘blauwe’ en het ‘groene’ peloton van de CURMIL hebben zeer verschillende taken, maar voeren die wel op hoog niveau uit. Dat wordt ook gezien door de Curaçaose overheid. 

De mannen die zich aanmelden om milicien te worden, zijn dan ook zeer gemotiveerd en willen graag hun land dienen.

Bijstandstaken toevertrouwd

Afgelopen jaar is de CURMIL gevraagd militaire bijstand te leveren tijdens de grootscheepse actie ‘Ta basta awor’ (Papiaments voor ‘Nu is het klaar’). Met deze actie, opgezet vanuit het Ministerie van Justitie, is getracht de criminaliteit op het eiland terug te dringen. Het opzetten van road blocks of het beveiligen van de omgeving zijn militaire bijstandstaken die aan de CURMIL toevertrouwd zijn. De militie traint ook regelmatig mee met Nederlandse eenheden, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Hurricane Relief Exercise in het Caribische Gebied. Het ‘groene’ peloton is echter ook het gezicht van de militie tijdens ceremoniële activiteiten. Het ‘blauwe’ peloton draagt zorg voor de bewakings- en beveiligingstaken bij de poorten van de kazernes en de verschillende posten op het eiland.

Militieleden van de CURMIL krijgen instructie aan boord.

‘Ervaring en kennis van de mariniers, samengevoegd met de cultuurkennis van de miliciens, maakt dat de CURMIL unieke capaciteiten ontwikkelt’

Opleidingen gecertificeerd

Sinds Curaçao een onafhankelijk land is geworden binnen het Koninkrijk, is er geen dienstplicht meer. Wie bij de militie wil komen – en de medische en psychologische keuring doorstaat, net als een antecedentenonderzoek– is van harte welkom. De mannen die zich aanmelden om milicien te worden, zijn dan ook zeer gemotiveerd en willen graag hun land dienen. Dit heeft gezorgd voor een grote reorganisatie bij de Curaçaose Militie. Die reorganisatie is begonnen bij de opleidingen. “De Curaçaose Militie wordt opgeleid door mariniers”, vertelt Hoofd Opleidingen, kapitein der mariniers Anton van den Berg. “De jarenlange ervaring en kennis van deze mariniers, samengevoegd met de kennis van de cultuur en het eiland van de miliciens, maakt dat de CURMIL unieke capaciteiten ontwikkelt die belangrijk zijn om te werken aan een veiliger Curaçao.” De opleidingen worden tegenwoordig dan ook op Curaçao gegeven en zijn inmiddels gecertificeerd op de niveaus MBO-2, MBO-3 en post-HBO. Deze opleidingen zijn in tegenstelling tot voorheen tegenwoordig volledig aangepast aan het land en de taken van de CURMIL. 

De CURMIL ondersteunt ook regelmatig het ceremonieel bij de binnenkomst van een nieuw stationsschip in de West.

Sterk verbonden

De milicien is in dienst van het land Curaçao en moet op zijn 30ste levensjaar de CURMIL verlaten. Op voorhand is echter wel afgesproken met het Ministerie van Justitie dat de milicien baangarantie heeft binnen de overheid, voor na zijn tijd bij de CURMIL. Vaak met pijn in het hart vertrekken de mannen naar diverse overheidsinstanties en zijn daar door hun ervaringen gewaardeerde collega’s. De milicien van tegenwoordig heeft namelijk een goed CV opgebouwd. “Ik hoef niet eens na te denken of ik langer bij de CURMIL zou willen blijven”, verklaart een van de miliciens waarvan het einde van de contracttijd in zicht komt. “Ik voel me sterk verbonden met de militie en ben blij dat ik goed werk voor mijn land kan doen.”

Het opzetten van een roadblock of het beveiligen van de omgeving is een militaire bijstandstaak die aan de CURMIL is toevertrouwd.