03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 10

‘Aan gevechtsbereid twijfelen we geen seconde’

Tekst KAP Marlous de Ridder
Foto SGT Hille Hillinga | Video: AOO Richard Frigge

Mariniers vergroten overlevingskans Peshmerga

De Koerdische Faryad (23) is trots; hij mag zich best man van de opleiding noemen. Na 5 weken intensieve training voelt hij zich strijdbaarder dan ooit. Faryad is één van de duizenden Peshmerga-strijders die sinds de start van de missie in februari zijn klaargestoomd voor het front. Mede dankzij de marinier-instructeurs is de overlevingskans van de Peshmerga vergroot. Alle Hens ging langs op een trainingslocatie in de omgeving van Erbil (Irak). 

Faryad (midden) mag zich best man noemen.

Wanneer sergeant van de mariniers Martin ‘s morgens de square opkomt, springen de Peshmerga nog net niet in de houding. De grote, vriendelijke Nederlander oogst gezag. “Ze noemen mij ‘captain’; geen idee waarom, maar blijkbaar heb ik die uitstraling”, lacht Martin. Het komt vooral door zijn rol. Als hoofdtrainer binnen 1 van de 3 mobiele trainingsteams coördineert Martin niet alleen de lessen, maar moet hij cursisten ook aanspreken op hun gedrag. “Dan zie je ze wel even schrikken. Gelukkig zijn ze doorgaans super-enthousiast en dankbaar dat wij hier zijn.”

De opkomst in de ochtend is een dagelijks ritueel: de namenlijst wordt nagelopen; uitrusting en wapens gecontroleerd; en de klassen verdeeld over de coalitielanden. Onder andere Finland, Noorwegen, Italië en Duitsland leveren trainers. 

De Peshmerga houden van competitie; elke les wordt daarom begonnen met een sportmomentje.

‘Hoewel het leger niet al te best betaalt, zijn de Peshmerga fanatiek om hun land te beschermen’

Westerse training veel waard

Sommige cursisten rijden 3 uur om aan de NAVO-trainingsmissie te kunnen deelnemen. Hoewel het leger niet al te best betaalt, zijn de Peshmerga maar wat fanatiek om hun land tegen ISIS te beschermen. Om hun gezin te kunnen onderhouden hebben de cursisten in de vrije uren een baantje erbij, als taxichauffeur of boer. “Daar heb ik veel respect voor”, zegt Martin. “We eisen hier ook al veel van ze. Fysiek en mentaal, maar ze komen hier graag.” Er hangt dan ook veel vanaf. Een certificaat ‘getraind door Westerse troepen’ is voor een Peshmerga veel waard. Binnen het leger behoor je dan tot een selecte groep.

Meer verdieping nodig

Vanuit het Kurdistan Training Coordination Center (KTCC) in Erbil worden de internationale trainingsactiviteiten aangestuurd en geëvalueerd. Aanvankelijk duurde de basis-infanterieopleiding 4 weken, maar die is sinds vorige maand met een week verlengd. Hoofdreden: voor bepaalde lessen zoals counter-IED en leiderschap was meer verdieping nodig. Ook het aantal te trainen Peshmerga-bataljons werd opgeschroefd naar 2 per cyclus. “In overleg met het ministerie van Peshmerga kijken we continu waar de behoefte ligt”, vertelt majoor der mariniers Jan-Pieter, stafofficier in het KTCC. “Daarnaast krijgen we input vanaf het front. Partnerlanden leveren bijvoorbeeld advice & assist-teams die de ‘Pesh’ vlakbij de linies mentoren. Het accent van de lessen ligt vooral op offensieve acties. Hoe verover je een stelling van ISIS? Waarbij de Peshmerga vooral in verstedelijkt gebied tactisch sterker moet worden.”

Een marinier doet voor hoe je contactdrills uitvoert.

IED’s grote bedreiging

Tijdens de les Military Operations in Urban Terrain blijkt een pandje zuiveren geen gemakkelijke drill. “Niet met teveel mensen op een kluitje”, roept één van de instructeurs, maar het is al te laat. Al dekking gevend, zien ze een IED over het hoofd. De ruimte vult zich met rode rook en de oefenvijand grijpt het moment aan voor een aanval. De commandant besluit terug te trekken.

Martin: “Aan de gevechtsbereid twijfelen we geen seconde. Het zijn dappere mannen die je niet moet onderschatten. IED’s blijven echter nog steeds een grote bedreiging. Dat krijgen onze instructeurs ook terug: ‘Als ik had geweten hoe je een explosief moet onderkennen, had mijn buddy nog geleefd’. Ook op het gebied van gewondenverzorging valt veel winst te behalen.”

Toekomst

Inmiddels is met goed gevolg de 7de trainingscyclus afgerond. Om de effectiviteit van de Nederlandse trainingen te vergroten, wordt 1,2 miljoen euro vrijgemaakt voor het steunen van de strijders die in Irak vechten tegen ISIS. Zo ontvangen Koerdische Peshmerga middelen voor het opsporen van bermbommen en simpele verbindingsmiddelen. Daarnaast levert Nederland medische hulpmaterialen aan de Iraqi Special Operations Forces. Het tekort aan goede wapens wordt opgelost door een schenking van de VS. Het land levert onder meer mortieren en .50-mitrailleurs aan de Peshmerga. Met deze investering wordt de machteloosheid onder de trainers deels opgelost, zegt Martin. “In 5 weken bouwen we een band op met de cursisten. Je bereidt ze voor op de zwaarste strijd. Tegelijkertijd weten we dat hun uitrusting een probleem is. Dan denk ik terug aan mijn tijd in Afghanistan en realiseer me hoe goed wij het voor elkaar hadden. ”

x

‘Je bereidt ze voor op de meest zware strijd’

‘Nooit helemaal klaar voor’

Ook elders in Irak houden mariniers zich bezig met opleiden en trainen. Special forces (zowel Korps Commandotroepen als Maritime Special Operations Forces) geven sinds maart trainingen op een geheime basis. De Irakezen leren schieten, fysiek en mentaal sterk worden, vechten in verstedelijkt gebied, gewonden verzorgen en omgaan met krijgsgevangenen. Na deze 8-weekse commandocursus krijgen sommigen een vervolgopleiding tot sniper, gewondenverzorger of instructeur.

Trainer korporaal van de mariniers Roy (MARSOF) over zijn ervaring: “We leren ze een basis aan en daarmee hebben ze een grotere kans op overleven. Belangrijk is de cursist in z’n waarde te laten. De Iraakse way of life moet je accepteren. Tijdens een training zoek ik altijd naar de gulden middenweg. Bij veiligheidsissues treden we natuurlijk wél op. Eer en trots zijn voor een Irakees heel belangrijk. Geven we een van hun instructeurs kritiek, dan volgt ook een compliment. Dat werkt goed. We zijn hier niet om ze af te branden. Ik vind deze missie erg leerzaam. Met name doordat je in recordtempo instructie-ervaring opbouwt. Of ze klaar zijn voor de strijd? Ze zijn absoluut beter voorbereid, maar kijkend naar dít conflict ben je er nooit helemaal klaar voor, denk ik.”

x
Bekijk voor een impressie van de trainingsmissie in Irak hieronder de fotoslider.