01

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 10

Waakzaam

Vrijdag de dertiende. Een dag die wij nooit zullen vergeten. Lichtstad Parijs werd in diepe duisternis gehuld door een reeks gewelddadige terreuraanslagen die dood, verdriet en angst veroorzaakten. Een daad die mij diep heeft geraakt. Want deze daad van terreur is een aanslag op onze vrijheid en onze manier van leven. Een aanslag op de democratische samenleving waar wij voor staan.

De conflicthaarden in de wereld, de bloedige opmars van terreurbewegingen, de instabiliteit aan en ver voorbij de grenzen van het  NAVO-bondgenootschap en de laffe aanslagen op onschuldige burgers, tonen de onveilige en onvoorspelbare wereld waarin wij leven. Vrijheid is niet langer iets dat alleen tijdens conventionele conflicten wordt bevochten. Vrijheid is iets wat wij dag en nacht moeten bewaken. Iets waarvoor wij ons 24/7 moeten blijven inzetten. Binnen onze landsgrenzen en ver daarbuiten.

En dat doen we. Samen met de andere krijgsmachtdelen, binnenlandse veiligheidsdiensten en onze internationale partners bestrijden we wereldwijd bronnen van instabiliteit in onder andere Mali, Irak en de wateren rond Somalië. Maar ook in Nederland en onze overzeese rijksdelen staan we paraat met de Unit Interventie Mariniers, schepen van de wacht, havenbeschermingseenheden, de Defensie Duikgroep, de Marine Spearhead Task Unit en diverse andere eenheden.

Behalve klaar te staan, bereiden we ons ook voor op eventuele inzet. Zo certificeerde onze amfibische taakgroep zich afgelopen maand in een complex scenario voor de NATO Response Force. Heel 2016 staan vloot- en marinierseenheden, ondersteund door land- en luchtmacht, gereed voor de uitvoering van amfibische en andere operaties van deze snelle, wereldwijd inzetbare, interventiemacht.

‘Conflicthaarden, opmars van terreurbewegingen, instabiliteit en laffe aanslagen op burgers, tonen de onveilige wereld waarin wij leven’

In de huidige, complexe veiligheidssituatie verliezen wij ook de ontwikkelingen op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire wapens niet uit het oog. Diverse landen verbeteren in rap tempo hun arsenaal op dit gebied plus bijbehorende overbrengingsmiddelen. En in zwakke staten of failed states bestaat immer het gevaar dat langeafstandsraketten in handen van terroristische groeperingen vallen. In Jemen is dat bijvoorbeeld al gebeurd. Dit onderstreept het belang van Ballistic Missile Defense.

Dat Nederland daarin koploper is, bewees Zr.Ms. De Zeven Provinciën (ZPRV) vorige maand. Door een proefmodificatie van de SMART-L radar was het schip in staat een ballistische raket als eerste binnen het internationale vlootverband te detecteren en tot buiten de atmosfeer te volgen. Bovendien bleek de ZPRV in staat de benodigde data aan andere schepen (shooters) door te sturen. Zij konden op basis hiervan lanceren, terwijl het schip zelf gelijktijdig met eigen geleide wapens het vlootverband beschermde tegen inkomende luchtdoelen. Deze gecombineerde capaciteit op één schip is uniek in de wereld en te danken aan de innige samenwerking tussen Defensie, de industrie en kennisinstituten. In potentie is dit een belangrijke aanvulling van de defensieve capaciteit van Europa tegen kwaadwillende landen of groeperingen, in het bezit van ballistische raketten.

Collega’s, net als altijd moeten we ook nu ons hoofd koel houden en waakzaam zijn en blijven voor signalen en gebeurtenissen in onze omgeving. We moeten gereed zijn om de Nederlandse belangen en die van onze bondgenoten te beschermen wanneer de politiek daarom vraagt. Samen met onze collega’s van landmacht, luchtmacht en marechaussee. Hand in hand, solidair en als één professioneel team. Laten we naar aanleiding van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs niet vervallen in vooroordelen of het over één kam scheren van hele bevolkingsgroepen. Want als we dat doen, leggen we de bijl aan de wortel van onze democratische samenleving. 

x
x
x
@Generaal Verkerk

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk,

Commandant Zeestrijdkrachten