05|05 Defensie ondersteunt Bevrijdingsdag

“Nog steeds, 70 jaar later, zijn mensen die opkomen voor de vrijheid keihard nodig.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, op 5 mei bij het Bevrijdingsdefilé in Wageningen; een parade van veteranen, voertuigen en muziekkorpsen.

Marineveteraan André Hissink kroop door het oog van de naald toen zijn vliegtuig werd neergeschoten.

Terwijl de generaal het defilé afnam, vloog de luchtmacht over het evenement met 6 historische vliegtuigen. Wie ook vloog voor de vrijheid, maar dan meer dan 70 jaar geleden, was marineveteraan André Hissink. De met een vliegerkruis onderscheiden waarnemer van de Marine Luchtvaartdienst was met 19 mede-veteranen bij de Nationale Viering 70 jaar Bevrijding in Vlissingen. Hij voltooide 67 gevechtsoperaties als waarnemer van een Mitchell-bommenwerper. Op 29 december 1944 kroop hij door het oog van de naald toen zijn vliegtuig boven België door Duitse luchtafweer werd neergeschoten. Hissink en 2 andere bemanningsleden wisten zich te redden met hun parachute. 

BRIGGENMARNS Richard Oppelaar verwelkomde de 50 Canadese veteranen op Schiphol.

Warm onthaal

Internationale bevrijders kregen op zaterdag 2 mei een warm onthaal bij aankomst in Nederland. De brandweer van Schiphol verzorgde een haag van water voor het vliegtuig waarin 50 Canadese veteranen landden. Directeur Operaties BRIGGENMARNS Richard Oppelaar ontving de helden en sprak hen toe. “You’ve been around, lad”, complimenteerde één van de Canadese bevrijders Oppelaar met zijn medailles. En dat terwijl de veteraan zelf een aanzienlijk grotere collecte op zijn uniform droeg.

Ook één van de speciale genodigden was Wil Mackintosh, met zijn 97 jaar één van de oudste Nederlandse oud-strijders. De Ridder in de orde van Oranje Nassau  met de zwaarden overleefde een aanval op Hr. Ms. Endeh. Hij werd krijgsgevangene gemaakt door de Japanners en tewerkgesteld in Birma.

Bekijk zijn verhaal hieronder (video: MATR1 Jord Verheij).

Minister-president Mark Rutte steekt samen met SMJRMARNS Rob het vredesvuur aan.

Bevrijdingsvuur

Minister-president Mark Rutte gaf tijdens de viering in Vlissingen het startsein voor de Bevrijdingsfestivals. Dat deed hij met het ontsteken van een bevrijdingsvuur. Voor het vredesvuur daar was, had het echter al een behoorlijke afstand afgelegd. Marinier 1 en Afghanistan veteraan John Jager kreeg het 6 dagen eerder van WOII-veteraan Ray Lord. Die kwam, net als 70 jaar geleden tijdens D-day, aan land op Swordbeach (Hermanville in Normandië) en overhandigde de fakkel. 

Maandagavond 4 mei kwam het vuur aan in Wageningen. Daarna ging het in estafettevorm naar Vlissingen. Sergeant-majoor van de mariniers Rob, die in 2009 zijn been verloor bij een bermbomaanslag in Afghanistan, overhandigde de fakkel aan de minister-president.

Lees ook het interview met SMJRMARNS Rob in deze Alle Hens

x

30|04 Tromp naar Oostzee

Zr.Ms. Tromp is vertrokken richting de Oostzee om zich te voegen bij één van de permanente NAVO-vlootverbanden. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) blijft tot juni bij de Standing NATO Maritime Group 2

Eind juni vaart de Tromp naar het andere vlootverband, de Standing NATO Maritime Group 1. Die bevindt zich in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Hier blijven de Nederlanders tot eind augustus. De vlootverbanden bestaan al langere tijd, maar de vloot op de Oostzee past goed binnen de geruststellende maatregelen die de NAVO heeft afgekondigd. Dit gebeurde na de annexatie van de Krim door Rusland. Gesteld werd dat meer militaire en maritieme aanwezigheid in de regio is gewenst. Dit onder meer ter geruststelling van de Baltische partners van de NAVO. 

x

26|04 Mariniers lossen commando's af in Mali

Het Korps Mariniers is de nieuwe hofleverancier van de special forces-eenheid die inlichtingen verzamelt  voor de VN-missie in Mali. De commando-overdracht vond op 26 april plaats op het Nederlandse kamp Castor in Gao. De inlichtingeneenheid werd sinds het begin van de missie in juni 2014 voornamelijk gevormd door het Korps Commandotroepen.

De VN-missie heeft vooral behoefte aan goede informatie. De special forces doen daarvoor langeafstand-verkenningen. Hiervoor zijn ze meerdere dagen op pad in verafgelegen gebieden. De VN-missie Minusma moet Mali stabiliseren, de Malinese burgers helpen en zo nog grotere vluchtelingenstromen voorkomen. Ook worden terroristische groepen bestreden die een bedreiging voor Europa kunnen vormen.

Mede op basis van Nederlands verkennings- en inlichtingenwerk is een groot aantal inlichtingenrapporten geproduceerd. Die helpen de speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN bij de vredesonderhandelingen. De commandanten ter plaatse plannen hiermee hun missies en ook civiele onderdelen van de missie gebruiken de informatie. Zoals bij het opstellen van strategieën voor bescherming van burgers.

De special forces van het Korps Mariniers hebben zware opleidingen achter de rug en kunnen zeer snel, overal en onder alle (klimatologische) omstandigheden worden ingezet. Dit kan in het geheim of openlijk, met een (zeer) klein groepje of juist een robuuste eenheid. Inzet vindt vooral plaats in gebieden die niet (volledig) onder controle zijn. De belangrijkste taken van special forces zijn (geheime) verkenningen, offensieve (bevrijdings)operaties en bijdragen aan de opbouw van lokale veiligheidsapparaten.

Maandag 11 mei werd bekend dat een Bushmaster voertuig tijdens een patrouille in het noordoosten van Mali op een bermbom is gereden. Niemand is gewond geraakt.

x

Wie wat waar

28|05

Belangstellenden zijn welkom bij de herdenking (11:00 – 11:30) bij het brugcomplex van Hr.Ms. De Ruyter nabij het Marinemuseum in Den Helder. Doel van de herdenking is het betuigen van respect en waardering aan de overleden medewerkers van de Koninklijke Marine en het betuigen van medeleven met en ondersteuning aan de nabestaanden. Tijdens de herdenking worden de in het voorgaande jaar in actieve dienst overleden medewerkers van het CZSK herdacht, zowel militairen als burgermedewerkers. 

x

07|05

KAPTMARNS Sebastiaan Horsmeier is de 50e Nederlander die de opleiding aan de Expeditionary Warfare School (EWS) heeft gehaald. De EWS is een carrièreopleiding aan de Marine Corps University in Quantico (VS) die subalterne officieren voorbereidt op een toekomstige functie als compagniescommandant en stafofficier bij een operationele staf. 

x

01|05

De marine is 4 nieuwe IFT&S spelspecialisten rijker. SGTMARNALG Rachid Benchicar, SGTMARNALG Bas van Hek, SGTMARNALG Gerben Toonen en KPLMARNALG Elmer Tolhuijsen rondden de Opleiding Instructeur FT&S Spelspecialist met succes af. De 3 maanden durende opleiding stond in het teken van intensief samenwerken, lesgeven, stagelopen en ontwikkeling van de eigen vaardigheid, waarbij er veel gebruik is gemaakt van elkaars expertise.

x

24|04

KAPTMARNS William Diepeveen heeft de Navy and Marine Corps Achievement Medal ontvangen. De Nederlandse uitwisselingsofficier bij het US Marine Corps te Camp Lejeune kreeg de medaille vanwege zijn uitstekende optreden tijdens de oefeningen Atlantic Response en Bold Alligator

x

Reünies

13|06 65 jaar Gevechtsleiding ‘Bandbox’

Waar? Air Operations Control  Station, Nieuw Milligen.

Voor wie? Voormalig en actief dienende collega’s van de Gevechtsleiding. Nederlandse en internationale functionarissen (liaisons),  officieren en onderofficieren werkzaam (geweest) binnen het vakgebied Gevechtsleiding /CRC ‘Bandbox’.

Aanmelden? Via aocs.reuniebandbox@mindef.nl o.v.v. naam, naam introducé en postadres. Meer informatie volgt na aanmelding. Zie ook facebook: ’Reünie 65 jaar Gevechtsleiding’.