11

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 04

Uitgelicht

Sail Aruba: een indrukwekkende fusie

200 jaar Koninkrijk en 350 jaar Korps Mariniers. Twee mooie aanleidingen voor het kabinet van de gouverneur van Aruba om dit jaar een groots evenement te organiseren. Daarvoor kozen zij het eerste weekend van mei. Geen toeval, want dan vindt traditioneel de Open Dag van Marinierskazerne Savaneta plaats. Er ontstond een indrukwekkende fusie. Sail Aruba trok tienduizenden bezoekers, die genoten van al het spektakel dat te zien en te doen was in het mariniersdorp. Tokkelen van een hoge toren of juist een toren beklimmen, afleggen van een hindernisbaan of met een wapen op de foto. Ze konden een voet zetten aan boord van het stationsschip in de West, Zr.Ms. Zeeland en bekeken spectaculaire demonstaties van Kustwacht en marine op land en op zee. Het evenement werd zelfs getrakteerd op hoog bezoek: Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima.

Tekst: LTZ2OC Maartje van der Maas|Foto: Bea Moedt

Eregroet

Tijdens de Sail Past brachten de verschillende schepen een eregroet aan het Koninklijk Paar. Zr.Ms. Zeeland, Zr.Ms. Pelikaan, HMS Severn, USCG cutter Vigilant en het Canadese zeilschip Picton Castle, lagen aan de kade gedurende het weekend.

Zijne Majesteit op een Zijner Majesteits

Het Koninklijk Paar werd aan boord van Zr.Ms. Zeeland ontvangen. Aan boord hadden zij een fraai zicht op de demonstraties.

Gijzeling

Mariniers lieten zien dat zij weten wat ze moeten doen in geval van een gijzeling. Een gekaapt schip werd door de mariniers geboard en vervolgens ontzet. De gijzelnemers werden later met de helikopter van boord gehaald.

Volgens traditie

Zoals de traditie gebiedt, werd het staatsieportret van Zr.Ms. Zeeland ondertekend.