08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 04

Dienstauto’s voor iedereen

Tekst Jack Oosthoek
Foto SMJR Maartje Roos

Wagenpark Defensie maakt ‘doorstart’

x

“Een geweldige stap voorwaarts”, noemt Jaap de Graaf het door hem geleide project Poolen Niet Operationeel Dienstvervoer (PNOD) dat op 3 maart ’accelereerde’. Die dag ging de eerste dienstauto via dit nieuwe systeem de weg op. Er was veel stuurmanskunst voor nodig, maar reizen met een auto van de baas is simpeler geworden. 

x
Jaap de Graaf (rechts) en Stefan Denton van het project Poolen Niet Operationeel Dienstvervoer.

Wil je in de nieuwe opzet een dienstwagen, dan dien je je aanvraag via DIDO of CDC Direct in. Als je lijnmanager in DIDO het groene licht geeft, heb je formeel toestemming voor de reis. Een aanvraag moet 2 dagen voor een trip ingediend zijn. “Dan garanderen wij dat er een auto voor je klaar staat”, zegt De Graaf.

Je kunt je auto ook vanuit huis reserveren, via de Defensie Telestick. Voorwaarde is wel dat je aansluiting op Mulan hebt. Als het meezit, komt er in 2016 zelfs een speciale app om een auto van de baas aan te vragen. 

x

Rittenboekje en sleutel overbodig

Is er in de door jou gewenste pool geen wagen beschikbaar, dan krijg je een alternatief uit een andere pool aangeboden, mogelijk op een andere tijd en met een andere auto. “Ook kunnen we bijvoorbeeld buiten de poort inhuren”, stelt De Graaf. “Bij calamiteiten regelen we met spoed een auto voor je.”

Op de poolplek check je met je Defensiepas, via een kaartlezer op de auto, in. Rittenboekje en sleutel zijn overbodig geworden. De kaartlezer zit aan de bovenzijde van de voorruit, aan de bestuurderskant. Een groen lichtje floept aan, de deuren klikken open. De autosleutel vind je aan een stalen draad in het voertuig. Bijvoorbeeld aan middenconsole of dashboard. 

x
Door haar Defensiepas tegen de kaartlezer van een dienstauto te drukken, ‘opende’ brigadegeneraal Leanne van den Hoek van het Commando DienstenCentra op 3 maart het PNOD. Foto: Hans Roggen
x

Bescherming tegen diefstal

Nog een noviteit: het Civiele dienstauto Gebruik Informatie Systeem (CGIS) registreert je positie, de technische staat van de wagen, de kilometerstand en of een servicebeurt nodig is. Volgens De Graaf beschermt het CGIS tegen onder meer diefstal en biedt het de mogelijkheid om de dienstauto’s van Defensie doelmatig in te zetten. Bovendien maakt CGIS een koppeling tussen gebruik van de auto en de daarmee gemoeide kosten. “Zo weten we aan het eind van een jaar wat dit soort ‘mobiliteit’ Defensie kost”, aldus De Graaf.

Op dit moment lever je je auto na de dienstreis in op de afhaallocatie. Misschien komt er in de toekomst een one way ticketsysteem waarin je het voertuig achterlaat op een andere plek dan waar je die hebt opgehaald. 

x
De planningcell van het bedrijfsbureau van het PNOD op Camp New Amsterdam bij Soesterberg is 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar.
x
Een monsterklus. Defensie voorziet alle dienstauto’s van het Civiele dienstauto Gebruik Informatie Systeem.

Waarom het PNOD?

Het project Poolen Niet Operationeel Dienstvervoer is een van de maatregelen in de bezuinigingsronde van de afgelopen jaren bij Defensie. Daarin moest ook het wagenpark kleiner, van circa 6000 naar 4800 stuks. Ook kwamen er minder luxe en zuinigere auto’s. “We zijn teruggeschakeld van de Volkswagen Golf naar de Polo en van de Opel Astra naar de Corsa”, vertelt De Graaf.

Doelmatigheid speelde eveneens een rol. De Graaf: “In de oude opzet waren veel dienstauto’s als het ware ‘toegewezen’ aan onderdelen. Ze werden alleen gebruikt door personeel dat daar werkte. Met als gevolg dat veel voertuigen stilstonden. In het PNOD is een dienstauto van niemand meer, maar juist voor iedereen beschikbaar.” 

x

41 Poollocaties

Het PNOD voorziet in 41 poollocaties die in augustus allemaal open zijn. Ze zijn verdeeld over de 7 regio’s van het Facilitair Bedrijf Defensie (FBD). Dat zijn Soesterberg, Den Haag, Schaarsbergen, Havelte, Den Helder, Breda en Oirschot. Op elke locatie staan 10 tot maximaal 150 auto’s geparkeerd. De vloot bestaat uit personenauto’s, bestelwagens met een kleine laadbak, ‘aannemersbusjes’ voor 2 tot 8 personen met een groot laadvermogen en 5-deurs personenauto’s met veel bagageruimte. 

Regio Den Helder |

Maritiem Vliegkamp De Kooy, Den Helder - Nieuwe Haven, Den Helder

Regio Havelte |

Johan Willem Frisokazerne, Assen - Willem Lodewijk van Nassaukazerne, De Marne (Zoutkamp) - Kamp Holterhoek, Eibergen - Johannes Postkazerne, Havelte - Vliegbasis Leeuwarden, Leeuwarden - KMar kantoor District Noord Oost, Zwolle

Regio Den Haag |

Kantorencomplex Maasland, Maasland - Van Ghentkazerne, Rotterdam - Koningin Maxima kazerne, Schiphol - Marine Etablissement Amsterdam, Amsterdam (tot deze wordt gesloten) - Van Alkemadelaancomplex, Den Haag

Regio Soesterberg |

Camp New Amsterdam, Soesterberg - Bernhardkazerne, Amersfoort - Du Moulinkazerne, Zeisterspoor - Kromhoutkazerne, Utrecht - Militair Revalidatiecentrum Aardenburg, Doorn - Van Braamhouckgeestkazerne, Doorn - Korporaal van Oudheusdenkazerne, Hilversum

Regio Schaarsbergen |

Koning Willem III/Frank van Bijnenkazerne, Apeldoorn - Generaal Spoorkazerne, Ermelo - Generaal-majoor Koot/Mulderkazerne, Garderen - Generaal Winkelman kazerne, Harskamp - Oranjekazerne, Schaarsbergen - Luitenant-kolonel Tonnetkazerne, ’t Harde - Air Operations Control Station, Nieuw Milligen (tot deze wordt gesloten) - Prinses Margrietkazerne, Wezep

Regio Breda |

Luchtmachttoren, Breda - Trip van Zoudtlandtkazerne, Breda - Vliegbasis Gilze-Rijen, Rijen - Engelbrecht van Nassaukazerne, Roosendaal - Vliegbasis Woensdrecht, Hoogerheide - Haven Vlissingen

Regio Oirschot |

Luitenant-generaal Bestkazerne, Vredepeel - Vliegbasis Eindhoven, Eindhoven - Generaal-majoor De Ruyter van Steveninkkazerne, Oirschot - Vliegbasis Volkel, Volkel - Van Brederodekazerne, Vught - Van Hornekazerne, Weert (tot deze wordt gesloten) - KMar kantoor District Zuid, Den Bosch

x

Openingstijden en meer informatie

Het bedrijfsbureau van het PNOD is 24 uur per dag, 7 dagen per week, open, te bereiken op telefoonnummer: 0346 338 500. Meer informatie op de intranetpagina van het CDC. Klik op Poolen Niet Operationeel Dienstvervoer. 

Hoe maak je gebruik van een poolauto? Bekijk de instructievideo.

x
Blik op het wagenpark dat de afgelopen weken op Camp New Amsterdam bij Soesterberg geparkeerd stond.