x

Asbest op Zr.Ms. Zeeleeuw

KRO Brandpunt Reporter zond zondagavond 4 januari een reportage uit over asbest aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw. In deze uitzending wekte KRO de indruk dat de bemanning van Zr.Ms. Zeeleeuw langdurig blootgesteld is geweest aan asbest omdat de boot gevaren zou hebben na de ongecontroleerde demontage van een flens. Dit is niet het geval. 

In 1999 vond binnen Defensie een grote asbestinventarisatie plaats. In de jaren daarop werden veel asbesthoudende goederen gesaneerd. Waar dat niet mogelijk was, vond impregnatie plaats en volgde opname in het asbeststatusboek. Dit betekende echter niet dat alle asbest genoteerd stond. Niet altijd is de aanwezigheid van asbest in apparatuur bekend en dat blijft zo zolang er geen onderhoud aan wordt gepleegd. Dit bleek het geval tijdens het huidig, levensverlengend onderhoud aan Zr.Ms. Zeeleeuw.

x
x

Drie bronnen

Bij de werkzaamheden tijdens het onderhoud van de Zeeleeuw zijn drie asbestbronnen aangetroffen die niet in het asbeststatusboek vermeld stonden. Bij één bron werd een flens verwijderd waarvan niet bekend was dat er asbest inzat, waardoor asbest zich in het middenschip verspreidde. De werkzaamheden zijn hierop direct stopgezet. Alle drie de bronnen zijn door gecertificeerde bedrijven gesaneerd of geïmpregneerd. In mei 2014 is de boot na een eindcontrole door TNO vrijgegeven. Na de eerste ontdekking zijn ook de andere drie boten direct aan een aanvullend asbestonderzoek onderworpen. Daar is geen vrijgekomen asbest aangetroffen.

Meldpunt

Na het aantreffen van asbest aan boord van de Zeeleeuw zijn het personeel van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) en de bemanning van de Zeeleeuw geïnformeerd over de vondst en via meerdere bijeenkomsten en nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van het verloop. Er is een meldpunt ingericht voor vragen. Deze is bereikbaar via: meldpuntasbestkm@mindef.nl. Zieke (voormalige) werknemers kunnen zich melden via het landelijk Instituut Asbest Slachtoffers (IAS), bereikbaar via: info@asbestslachtoffers.nl.

x

Bommen ruimen en handhaven openbare orde

Defensie in het Caribisch gebied heeft de afgelopen 2 maanden meerdere malen militaire bijstand geleverd in het Caribisch gebied. Duikers ruimden 9 vliegtuigbommen. Militairen van de landmachtcompagnie bewaakten de wijk rondom de gevangenis in Curaçao en handhaafden de openbare orde in Bonaire. 

x
x

Een ruimingsteam van de Maritieme EOD Compagnie van de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (MAREODD) uit Nederland lokaliseerde eind december 9 vliegtuigbommen nabij de Arubaanse kust.  In samenwerking met de Kustwacht Caribisch gebied, de Maritieme Politie en de FRISC-troop Aruba van het Korps Mariniers lieten zij deze afzinken tot een diepte van 220 meter. Kort na deze actie werd door het Ministerie van Justitie een beroep gedaan op de op Curaçao gestationeerde landmachtcompagnie. Gedurende 20 dagen zorgden zij voor extra bewaking rondom de gevangenis op Curaçao. Er bestond namelijk een verhoogde kans van uitbreken van gevangenen uit het  gevangeniscomplex. Er waren concrete aanwijzingen van een uitbraak van een aantal gedetineerden met hulp van buitenaf.

Pakketten cocaïne

Samen met de Koninklijke Marechaussee en de lokale politie werden de landmachtmilitairen eind januari gedurende 3 dagen  ingezet voor het handhaven van de openbare orde in Bonaire. De autoriteiten hadden om de militaire bijstand in het kustgebied gevraagd omdat er aanwijzingen waren dat er pakketten cocaïne konden  aanspoelen.

x

Wie wat waar

x

31|01

De C-ZSK LTGENMARNS Rob Verkerk is op werkbezoek geweest bij de Joint Arctic Training 2015 van de 1st Marine Combat Group in Noorwegen. De C-ZSK werd vergezeld door Commandant CDC Leonard Kok, Anneke Van Zanen-Nieberg van het Ministerie van Financiën en de Chef der Equipage CZSK adjudant Dick Harting. Het gezelschap kreeg een beeld van de opzet en uitvoering van de wintertraining. Verkerk maakte onder meer een overnachting in het veld en bekeek het wak skiën. Daarbij sprak hij met het personeel.    

x
x

21|01

Cursisten van de School voor Maritieme Vorming en Bedrijfsvoering Onderwijs (SMVBO) hebben in kader van de LMV-opleiding hun handen uit de mouwen gestoken voor één van de scholen in Den Helder. Ze knapten de tuin op en maakten de gevels schoon. 

x
x

14|01

4 Bemanningsleden van Zr.Ms. De Zeven Provinciën ontvingen het gevechtsinsigne aan boord van het LCF. MATR1 OD Ricardo Scholten kreeg het gevechtsinsigne toegekend vanwege zijn optreden als MAG-schutter in de RHIB tijdens de  antipiraterij-missie van Zr.Ms. Tromp. LTZ 1 (LD) Harold Pijcke, vlootpredikant Thijs Oosterhuis en LTZ2OC Nicole Sherriff-Vonk kregen het insigne toegekend vanwege hun handelen na de dubbele zelfmoordaanslag op een restaurant in Djibouti, waarbij zij zelf verwondingen opliepen. 

x
x

06|01

Zr.Ms. Van Amstel is drie operators en 1 teamleider rijker voor haar sleepsonar. KPL Rob van Duuren en de matrozen Hugo Trouerbach, Koen Arendsen en Robin Meijer zijn de eerste 4 militairen die de nieuwe L.F.A.P.S. opleiding hebben afgerond. De opleiding L.F.A.P.S van de NLBEOPS werd voor het eerst gehouden en is bedoeld voor operators en teamleiders voor de nieuwe sleepsonar waarmee de M-fregatten zijn uitgerust.  

x
x

18|12

De Militaire Spectator is sinds eind december ook online te bekijken op de nieuwe website van het blad. Secretaris-generaal Erik Akerboom lanceerde de site samen met hoofdredacteur Richard Tieskens. De Militaire Spectator is het enige Nederlands militair wetenschappelijk tijdschrift en vanaf nu door iedereen gratis te bekijken op www.militairespectator.nl

x
x

04|12

Onder grote belangstelling van de Internationale Trainingswereld presenteerde KLTZ John van Buren samen met Dr. Rendel de Jong van de Universiteit Utrecht een paper bij de Interservice Industry Training Simulation and Education Community (IITSEC) in Orlando Florida. Het gepresenteerde paper “Assertiveness and Responsiveness in Teams, Essential for Mission Command”, waarvan ook BRIGGENMARNS Richard Oppelaar medeauteur was, maakt deel uit van het promotieonderzoek van LTZSD2OC (bd) Hilde van Ginkel naar het verbeteren van Leiderschap in operationele teams binnen een Hoog Risicovolle Omgeving. De IITSEC vindt elk jaar plaats en is het meest vooraanstaande Forum op het gebied van (team)trainingen ter wereld. 

x
x

03|12

LTZ2OC (TD) Chris Hermans vierde begin december dat hij 35 jaar in dienst zit bij de Koninklijke Marine. Momenteel is hij werkzaam als locatie manager bij het FBD op de locatie MVK de Kooy. LTZ2OC Hermans ontving de daarbij horende diensttijd gratificatie en werd bedankt voor zijn enthousiasme, tomeloze inzet en geprezen om zijn kennis en kunde. 

x
x

02|12

LTKOLMARNS  Jan Hut  heeft het commando over NLMARSOF overgedragen aan de LTKOLMARNS Jurjen van Nee.  LTKOLMARNS Van Nee was hiervoor als plaatsvervangend hoofd geplaatst bij het Maritiem Hoofdkwartier ABNL. LTKOLMARNS Hut is inmiddels in de rang van KOLMARNS aangetreden als Sectiehoofd van de afdeling HR&O op het hoofdkwartier in Kabul. 

x

Reünies

15|04

Vuurleidingmonteurs/Wapenelektromonteurs

Waar? Marinekazerne Erfprins 

Aanmelden? Emil de Wilde, Merellaan 33, 1761WK Anna Paulowna, e-mail: emildewilde@quicknet.nl. Piet Hageman, Rousseaustraat 23 2037 EC Haarlem, e-mail: piet.hageman@hccnet.nl.

Bijzonderheden? Toegankelijk voor leden van de reünistenvereniging. Niet-leden zijn ook welkom, maar dienen lid te worden van de Vuurleidingmonteurs/Wapenelektromonteurs Reünisten Vereniging om de reünie te kunnen bezoeken.

x

02|05

Ex-opvarenden mijnenvegers Beemsterklasse (AMS)

Meer info? bromlewe@hotmail.com

x

06|05

Hr.Ms. Karel Doorman (alle schepen met die naam)

Waar? Marine Etablissement Amsterdam, van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Aanmelden? Via e-mail: rznamsterdam@gmail.com o.v.v. KD15. Komt u met eigen vervoer (auto)? Dan het kenteken vermelden.

Bijzonderden? Oud-MLD-ers en mariniers die op de Karel Doorman gevaren hebben zijn ook welkom. 

x

18-21|05

Internationale Submarines Association (ISA)

Waar? Portsmouth (Engeland)

Meer info? www.isa-greatbritain-2015.com en ISA website: www.submariners.org

x