Tekst LTZ 2OC (SD) KMR André Eilander
Foto archief
Hoofdrolspelers geven hun visie
Steeds vaker doet Defensie een beroep op de inzet van reservisten. Reden genoeg om kennis te maken met de hoofdrolspelers die zich hiermee bezig houden binnen het CZSK. Hoe kijken zij naar de ontwikkelingen omtrent de inzet van reservisten?
"Ik zie de ontwikkelingen als positief en als onvermijdelijk. Als CZSK leveren we met een relatief klein team een product dat er wezen mag. Maar we zijn wel kwetsbaar. Bijvoorbeeld door te weinig handjes aan dek tijdens piekbelastingen, maar ook omdat we soms specialistische kennis missen. Reservisten kunnen die gaten vullen en kunnen iets extra's toevoegen. Zij kennen de marine of voelen zich ertoe aangetrokken, hebben elders waardevolle ervaring opgedaan en willen dat graag in het team van het CZSK inzetten. Een duidelijke win-win. Instructeurs van scholen moeten het als een kans zien wanneer ze reservisten aan hun zijde krijgen om een opleidingenpiek het hoofd te bieden. We moeten vooral blijven doen wat we altijd al hebben gedaan. Zoals de inzet bij algemene militaire taken of in de op de vloot wel bekende zeeverkeersorganisatie. Op die manier maken we de reservist een onlosmakelijk deel van ons team en wordt het standaard dat zij bij ons in de club zitten."
“Reservisten zorgen voor een kruisbestuiving tussen krijgsmacht en bedrijfsleven en dragen bij aan een grotere betrokkenheid van mensen buiten de krijgsmacht mét de krijgsmacht. Er moet een meer natuurlijke overgang komen van beroeps naar reservist zodat deze collega’s flexibel ingezet worden. De organisatie moet ons bureau snel weten te vinden zodat wij reservisten direct kunnen plaatsen. We willen enerzijds een soort detacheringsbureau zijn. En de reservist moet ook op niveau blijven door trainingen. Een niveau waar de organisatie enthousiast van wordt.”
“Ik hoop dat reservisten een onderdeel worden van het totale personeelsbestand en nadrukkelijker bijdragen aan de professionele inzet van de marine. Om dat te bereiken moet het reservistenbeleid binnen de marine veranderen. We moeten van een personele naar een operationele oriëntatie, van uitzondering naar regel en van aanbod naar vraag-gestuurde inzet. We hebben een jonger en meer ‘current’ reservistenbestand nodig.”
Pilotprojecten en wervingscampagne
De komende maanden wordt de toekomstige rol van reservisten binnen de marine verder onderzocht. Dat gebeurt met pilotprojecten, zoals bij het Korps Mariniers, de walondersteuning in de haven van Den Helder, het ondersteunen van de Opleidingen Koninklijke Marine (OKM), het Maritime Warfare Centre en onderhoud aan onderzeeboten. Binnenkort start er een nieuwe wervingscampagne voor voormalig marinepersoneel tot de leeftijd van 50 jaar. Geïnteresseerd? Kijk op www.werkenbijdefensie.nl of via het intranetportaal van CZSK onder ‘Bijzondere Diensten’.