07

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 01

Volksbevrijdingsleger meert aan

Wapperende Vijfsterrige Rode Vlag

Nog nooit eerder vertoond in Nederland: de Vijfsterrige Rode Vlag wapperend aan de mast van Chinese marineschepen. Vijf dagen lagen de Chao Hu, Yun Cheng en Changbai Shan aan de Holland Amerikakade in Rotterdam.

Tekst: Arjen de Boer|Foto’s: Herman Zonderland

Vlaggenschip

Het amfibische transportschip Changbai Shan meerde maandag 26 januari als eerste af in Rotterdam. Zij is 210 meter lang en kan een bataljon mariniers vervoeren inclusief (amfibische) aanvalsvoertuigen. Het fregat Yun Cheng en bevoorradingsschip Chao Hu volgden later.

Enthousiast onthaal

Op de kade stond niet alleen de Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten en de Marinierskapel der Koninklijke Marine, maar ook een welkomstcomité van enkele honderden enthousiaste in Nederland woonachtige Chinezen. Hun geestdrift had af en toe wel wat weg van een groep uitgelaten fans die een idool binnenhaalt. 

Welkom in Nederland

“Als zeelieden respecteren we de zee en elkaar”, zei plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Ben Bekkering. “Als zeelieden hebben we gemeen dat we vaak ver weg zijn van onze familie. Ik hoop dat de warmte van de stad en haar bevolking als thuis voelt.”

Antipiraterij

De Chinezen zijn in 2008 begonnen met antipiraterij-missies bij Somalië, vertelde rear admiral Zhang Chuanshu. In totaal zijn er 19 task groups uitgevaren. Het gaat dan om 54 oorlogsbodems, 42 helikopters, 1.500 mariniers en 1.6000 matrozen en marineofficieren.

Uitwisselen

Het Chinese eskader voer van augustus tot en met december 2014 een antipiraterij-missie in de Golf van Aden. Tijdens de missie was er contact met NAVO-eenheden. “Hierbij wisselden we informatie uit en oefenden we samen”, zei Chuanshu. Op de foto zijn 2 Z-8 transporthelikopters te zien.

Uniek tafereel

De task group bleef tot en met vrijdag 30 januari in de Maasstad liggen. Vooraan links het bevoorradingsschip Chao Hu en ernaast het fregat Yun Cheng. Het amfibisch transportschip Changbai Shan ligt erachter.