Tekst LTZ2OC (SD) Paul Middelberg
Foto Keesnan Dogger en Eva Klijn

Marinedetachement JSS Karel Doorman weer thuis

“Kent u dat verhaal?…’’ van het schip dat er bijna nooit was gekomen en in haar afbouwperiode gelijk op missie ging? Het Joint Support Ship Karel Doorman speelde de hoofdrol in dit verhaal dat werkelijkheid bleek. Het schip bracht in de afgelopen 3 maanden in 2 transporten 1,5 miljoen kilo voeding, 354 pallets, 148 containers en 263 voertuigen aan noodhulp naar de door ebola getroffen landen Sierra Leone, Guinee en Liberia in West-Afrika. 

x

De commandant van de Karel Doorman, kapitein-ter-zee Peter van den Berg kijkt terug op een succesvolle missie. Het afzetten van een grote diversiteit aan goederen is uitstekend gegaan. Dat komt enerzijds door goede voorbereiding in Nederland en anderzijds door goede faciliteiten en organisatie in de Afrikaanse havens. Ook met het bevoorraden van het Britse hospitaalschip RFA Argus en het  overnemen van hun stukke landingsvaartuigen (zwaar strategisch transport) heeft de Karel Doorman laten zien uitstekend geschikt te zijn voor dit soort missies.

x

Terug in Den Helder

Vanuit Nederland vloog een team van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en onderaannemers in om al op de terugweg naar Den Helder gelijk verder te gaan met het testen van het schip. Na een korte stop op de rede van Plymouth is het schip inmiddels weer in Den Helder waar men verder gaat met de ‘afbouw’ van de het schip. Begin maart zal de Karel Doorman richting Noorwegen en het Caribische gebeid gaan voor koud- en warmweerbeproevingen.

x
x