Tekst Ingmar Kooman
Foto John van Helvert
Epische avonturenfilm Michiel de Ruyter
Michiel Adriaenszoon de Ruyter verovert de Nederlandse bioscopen. Nederlands grootste zeeheld trekt volle zalen met de verfilming van zijn grootste wapenfeiten. Aan het bioscoopsucces zit ook een hedendaags marinetintje.
“Dit is echt een jongensdroom”, glundert scriptschrijver Alex van Galen. “Zowel Roel (Reiné, de regisseur, red.) als ik zijn al sinds onze jeugd gefascineerd door De Ruyter. Tot voor kort was een film als deze gewoon niet mogelijk in Nederland. Je moest dan een keuze maken: of een kostuumdrama óf de zeeslagen.” Dankzij de voorschrijdende ontwikkelingen op het gebied van computeranimaties en een royale donatie van het NL Filmfonds hoefden de makers geen compromis te sluiten. Grootse zeeslagen, schilderachtige decors en historische kostuums brengen de bioscoopbezoeker 2,5 uur lang terug naar de Gouden Eeuw.
Waterverplaatsingen
Met dank aan de Koninklijke Marine, merkt Van Galen op. “Zonder de hulp van de marine was het heel moeilijk geweest om deze film te realiseren.” Zo krikten 3 FRISC’s het realiteitsgehalte van de zeeslagscènes op. De complexe waterverplaatsingen van de op linie varende oorlogsschepen bleken niet goed na te bootsen door de computersoftware. Daarom zorgden de snelle motorboten van de marine voor de golfslag en het opspattend water. Daarna toverde de computer de FRISC’s om tot de 17e eeuwse schepen van de Republiek en haar tegenstrevers.
Geschiedkundige kennis
Ook waren de filmmakers te gast op marinelocaties in Den Helder, Texel en Vlissingen. Behalve logistieke ondersteuning konden ze ook putten uit de geschiedkundige kennis van zowel het Nederlands Instituut voor Militaire Historie als het Marinemuseum. Ondermeer De Ruyters revolutionaire gebruik van seinvlaggen krijgt een prominente en historisch verantwoorde plek in de film.
Mankracht
De producenten maakten verder dankbaar gebruik van de mankracht van het Korps Mariniers. Tien mariniers van 11 Raiding Squadron uit Doorn draaiden fulltime mee met de filmcrew. Als figurant én als stuntman. Daarnaast kreeg het 5.000 man tellende figurantenlegioen versterking van de oud-mariniers van de Dutch Marine Rowing Challenge.
Hollywood
De Slag bij Ter Heijde doet als openingsscène weinig onder voor het betere werk uit Hollywood. En daarna volgen nog meer van dergelijke spektakelstukken. “Toch is het echt een Nederlandse film”, benadrukt Van Galen. “Het is action packed én het bevat persoonlijk drama. Wat mij betreft is deze film echt the best of both worlds.”