03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2025

In-Formatie

Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

x
Leestijd: 7 minuten

In Memoriam

Op 23 februari overleed adjudant b.d. Frank Lamers. Hij was de afgelopen vijftien jaar werkzaam op het European Air Transport Command (EATC) op Vliegbasis Eindhoven. Enkele maanden geleden ging hij met FLO en diende vervolgens na als burger via het Dienstencentrum Internationale Ondersteunende Diensten (DCIOD). Lamers werd 60 jaar.

Eerste Nederlandse operationele F-16-vlieger overleden

Commodore b.d. Wim ‘Snake’ Sneek, de eerste operationele F-16-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht overleed op 18 maart. “Wim was een toegewijd militair en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van onze luchtmacht”, aldus Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur. “Zijn inzet, expertise en toewijding hebben een blijvende impact gehad op onze organisatie en op de mensen met wie hij heeft samengewerkt. Zijn nalatenschap zal niet worden vergeten.”
Sneek vloog op 7 juni 1979 vanaf Schiphol de eerste F-16 naar Vliegbasis Leeuwarden. Daarmee brak een nieuw tijdperk voor de Nederlandse militaire luchtvaart aan. In een eerdere uitgave van de Vliegende Hollander publiceerden we een terugblik op dit historische moment: https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander/2021/06/04_terugblik-f_16 (alleen te openen via internet). Het Nationaal Militair Museum nam in het kader van de tentoonstelling ‘F-16: 50 jaar fast forward’ een YouTube-clip over en met Sneek op: https://www.youtube.com/watch?v=RZM-goYq5CM (alleen te openen via internet). Drie F-35's brachten Sneek bij zijn uitvaart in Heiloo in een missing man formation een laatste groet. Sneek werd 82 jaar. Foto links: uit archief Sneek. Foto rechts: uit collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Spitshoven en Peterse poseren met een vlag tussen beiden in een hangaar voor een Chinook.

Commando-overdracht 298 Squadron

Luitenant-kolonel Sander Spithoven (rechts op de foto) nam op 20 maart het commando over het 298 Squadron over van zijn ranggenoot Jeroen Peterse.
Spithoven is net terug van zijn uitzending voor de NAVO-missie in Irak (NMI). Daarvoor bekleedde hij een functie bij de Directie Plannen op de Bestuursstaf in Den Haag. Peterse wordt Commandant 131 Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO)-Squadron op Vliegbasis Woensdrecht. Foto: Matthijs Tromp

Opgespelde medaille met daarop ATFME.

750 militairen geëerd voor deelname aan vredesmissies

Zo’n 750 militairen uit de hele krijgsmacht ontvingen op 13 maart de Herinneringsmedaille Internationale Missies. De Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Ludy Schmidt reikte de onderscheidingen uit. Hij deed dit in Omnisport in Apeldoorn met vertegenwoordigers van de krijgsmachtdelen.
De medaille is een eerbetoon aan militairen die hebben deelgenomen aan een vredesoperatie. “We werken vaak op plekken waar vrede en veiligheid ontbreken of onzeker zijn”, verklaarde de luitenant-generaal. “In Bosnië en Litouwen, in Irak en Koerdistan, in Israël, Libanon en Syrië, in Bahrein en Qatar en op de Rode Zee. Wereldwijd neemt de onzekerheid toe. Er wordt steeds meer van jullie gevraagd. De betrokkenheid van jullie thuisfront is daarbij van levensbelang.” Als dank voor hun steun ontvingen aanwezige familieleden en andere naasten een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor kinderen was er de speciale kindermedaille. Foto’s: sergeant Gregory Fréni en sergeant-majoor Barend Westerveld

Portretfoto Frankwin van Beers

Nieuwe directeur voor Stichting Koninklijke Defensiemusea

De Raad van Toezicht van de Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD) heeft Frankwin van Beers per 1 maart 2025 benoemd als algemeen directeur-bestuurder. Hij volgt interim-bestuurder Marita Schreur op.
De SKD beheert in opdracht van het ministerie van Defensie de nationale collectie militair erfgoed en exploiteert het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Marinemuseum in Den Helder en het Mariniersmuseum in Rotterdam. Met de aanstelling is de eerdere combinatie van de functies van directeur-bestuurder van de stichting en vestigingsdirecteur van het Nationaal Militair Museum beëindigd.
Frankwin startte zijn carrière als onderofficier bij de Koninklijke Landmacht en heeft sindsdien brede ervaring opgedaan in leidinggevende en bestuurlijke functies bij diverse bekende publieksinstellingen.

Een vrouwelijke militair in gevechtstenue met een VR-bril op, achter haar een rode warmtelamp.

VR-bril helpt militairen en veteranen met PTSS

Militairen en veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben baat bij traumabehandeling met een virtual reality (VR) bril. Dat blijkt uit een pilotstudie van het Expertisecentrum Militaire Geestelijke Gezondheidszorg (MGGZ). Daaraan namen zestien mensen deel. Gemiddeld gezien namen hun PTSS-klachten af. De resultaten werden op 17 maart gepresenteerd in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

Met de VR-bril ziet de te behandelen militair of veteraan foto’s en video’s die doen terugdenken aan het trauma. Samen met de behandelaar wordt de gebeurtenis besproken. Tegelijkertijd worden oogknippers, hartslag en ademhaling gemeten om te bepalen hoe hoog de spanning zit. De behandelaar kan in een cabine eventueel ook geuren, geluiden, warmte of wind toevoegen. Dat geeft de militair het gevoel bijvoorbeeld weer in Afghanistan te zijn. 

Na het bespreken van elke foto wordt het spel Tetris gespeeld. Dat is nodig om het brein op iets anders te richten dan het trauma. ‘Cooling-down’-muziek brengt de deelnemer na de sessie weer terug in het hier en nu. Na de VR-behandeling volgen nog een tot drie sessies om te reflecteren. En te zorgen dat de effecten op de lange-termijn blijvend zijn.
De komende periode analyseren de onderzoekers de resultaten verder. Daarbij wordt stap voor stap gekeken naar wat nodig is om deze nieuwe behandeling op te nemen in het aanbod van traumabehandeling. Wanneer de VR-bril beschikbaar komt voor militairen en veteranen met PTSS, is nog niet te zeggen. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Hogeschool start met militaire minor voor reservisten

Vanaf september kunnen studenten van de NHL Stenden Hogeschool de minor ‘Nationale Weerbaarheidstraining’ (NWT) volgen in Leeuwarden en Assen. De studie is zo te combineren met een unieke ervaring bij Defensie, met als doel om reservist te worden. De opleiding is een samenwerking tussen Defensie en NHL Stenden. Inschrijving voor de minor kan vanaf 14 maart.
Studenten volgen eerst vanaf september een module over maatschappelijke weerbaarheid en veiligheid. Die duurt tien weken. Het gaat dan bijvoorbeeld om digitale weerbaarheid of Intelligence. Hierna volgt in november een tien weken durende Initiële Militaire Opleiding (IMO). De minor wordt aangevuld tot een semester met vakken op hbo-niveau.
Voor studenten is deze militaire minor een toegevoegde waarde om een unieke ervaring bij Defensie op te doen. Na afloop van de minor hebben ze de keuze om reservist bij Defensie te blijven of niet.
Studenten die interesse hebben, moeten wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet hij of zij minimaal 18 jaar zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook mag diegene niet afhankelijk zijn van medicatie en mag de oogafwijking niet groter zijn dan -6 of +6. Wie aan deze basiseisen voldoet, gaat vervolgens een keuringstraject in. Dit bestaat uit een psychologische selectie, een medische en fysieke keuring en een veiligheidsonderzoek. Alleen na het succesvol doorlopen van het keuringstraject, is het mogelijk te beginnen met de NWT.
Kijk voor meer informatie op www.nhlstenden.com. Foto’s: Jarno Kraayvanger en Phil Nijhuis

Jubileumlogo 940 Squadron

940 Squadron viert 30-jarig bestaan

Dit jaar viert het 940 Squadron zijn dertigjarig bestaan. Voormalige en huidige medewerkers van het squadron zijn van harte uitgenodigd om dit mooie jubileum te vieren op 27 september, aanvang: vanaf 16:00 uur. Meer informatie volgt later. Opgeven kan via amc.940jubileum2025@mindef.nl.

Poster ‘De Militaire Passie’.

Muziekspektakel ‘De Militaire Passie’

In de aanloop naar Pasen, op 14 en 15 april, wordt op de voormalige Vliegbasis Twenthe in Hangar 11 het muziekspektakel ‘De Militaire Passie – Geloof, hoop en liefde als missie’ gepresenteerd. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht werkt in deze productie samen met zeven artiesten, een groot zingend ensemble en een verteller die het publiek meeneemt op missie aan de hand van het Passieverhaal. De dienst Geestelijke Verzorging Defensie werkte inhoudelijk mee aan het theaterstuk.
In het verhaal meldt een jonge soldaat, vol verwachtingen en idealen, zich aan bij de krijgsmacht. Maar hoe gaat hij om met zijn gevoel wanneer hij echt op missie gaat? De heftige oorlogssituaties, de persoonlijke dilemma’s en wat gebeurt er als het ondenkbare waarheid wordt? In De Militaire Passie wordt de connectie gemaakt met het Passieverhaal. Wat voor invloed hebben geloof, hoop en liefde op je idealen? Wat betekent ‘het goede willen doen’? Hoe ga je om met verraad? En hoe blijf je rotsvast in gevaarlijke situaties?
De indrukwekkende muzikale vertelling met bekende Nederlandse en internationale pophits wordt slechts twee keer opgevoerd. Tickets zijn te koop via www.ntk.nl (alleen via internet te benaderen). Foto: SKD

Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt op voor een volle zaal.