08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2025

Ontdek de luchtmacht

Meeloopdag op Vliegbasis Woensdrecht

Zo’n zevenhonderd bezoekers kregen op 14 maart tijdens de meeloopdag op Vliegbasis Woensdrecht een kijkje achter de schermen. Bij de informatiestands beantwoordde luchtmachtpersoneel met de meest uiteenlopende beroepen vragen om potentiële collega´s te informeren en enthousiasmeren. Dat lukte, al dan niet door fly-by’s van laagvliegende Chinooks en PC-7’s. Daarnaast maken deelnemers kennis met de sportfaciliteiten en de Joint Meteorologische Groep.

Leestijd: 4 minuten

Tekst: luitenant ter zee 2OC Djenna Perreijn | Foto’s: sergeant-majoor Hille Hillinga

 

Commandant KMSL Vliegbasis Woensdrecht kolonel Franka Teunissen-van de Kamp spreekt de aanwezigen toe.

“Wie wil hier vlieger worden?” Een paar honderd vingers schieten de lucht in. “En wie komt er om misschien wel meteoroloog te worden?”, vraagt kolonel Franka Teunissen-van de Kamp in haar openingsspeech. De jeugd denkt bij een carrière bij de luchtmacht al snel aan vliegen in een straaljager. Maar volgens de Commandant Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) Vliegbasis Woensdrecht gaat veiligheid tegenwoordig om veel meer dan vechten. Daarom wil de kolonel ook graag vliegtuigonderhoudsmonteurs, ICT-specialisten, logistieke experts en medisch personeel binnenhalen. “Er is geen vak dat jij kan bedenken dat we hier niet hebben,” benadrukt ze. “Op Vliegbasis Woensdrecht leiden we mensen op van spijkerbroek tot militair en ook voor vaktechnische specialismen.”

Deelnemers klimmen over houten balken en een stalen rek.

Bij de sportfaciliteiten laat de jeugd zich van de beste kant zien, en verdient daarmee de goedkeurende blik van de commandant KMSL: “Als alle bezoekers van vandaag zouden solliciteren, heb ik een gevulde organisatie”. Veruit de meeste bezoekers zijn tieners, de belangrijkste doelgroep. Toch hoopt de organisatie met de meeloopdag ook herintreders, reservisten en eigen luchtmachtpersoneel te enthousiasmeren, voor bijvoorbeeld instructeursfuncties.

Jenna loopt met andere leerlingen van de VeVa-klas langs de informatiestands.

“Ik ben helemaal op mijn plek bij de luchtmacht”, weet Jenna (17) al. Samen met haar klasgenoten van de VeVa (veiligheid en vakmanschap)-opleiding beveiliging in Breda, bezoekt ze de meeloopdag. Bij de speech van kolonel Teunissen knikt ze instemmend als die vertelt over vriendschappen die ze 27 jaar geleden tijdens haar opleiding sloot. “We hebben het ontzettend naar ons zin, maar ik kijk ook uit naar mijn eerste echte functie. Ik hoop bij de hondensectie.”

Een vlieger in vliegeroverall spreekt een groep jongeren toe bij zijn informatiestand.

Een vlieger wordt bij zijn informatiestand omringt door scholieren met tal van vragen. “De meesten willen weten hoe zwaar de opleiding is en hoe je je goed kunt voorbereiden”, vertelt hij. Hun meegereisde ouders zijn minimaal zo nieuwsgierig; ‘Waarom niet bij de KLM?’ “Met een groot vliegtuig zou ik een eind rechtdoor kunnen vliegen en weer terug. Maar bij de luchtmacht krijg ik veel meer avontuur. Ik kom overal ter wereld en kan mensen helpen. Bovendien wordt mijn vliegopleiding betaald; ook niet gek.”

Studenten elektrotechniek uit Sittard kijken hun ogen uit bij de Apache. “Ik zie het wel zitten om hieraan te sleutelen”, reageert er één, “en tegen de militaire opleiding zie ik helemaal niet op.” “Ik zou liever als burger aan de slag gaan”, stelt zijn klasgenoot. Volgens Directeur Personeel en Bedrijfsvoering commodore Ellen Meeuwsen-Scholten zijn ze daarmee allebei welkom. “In alle vakgebieden zijn tekorten, maar de grootste zitten bij de vliegtuigtechniek; we zijn echt een hoogtechnologische organisatie. Vroeger zochten we naar mensen die al een mbo niveau-4 op zak hadden, nu leiden we vaker intern op. We verlagen dus niet de instroomeisen, want we hebben een bepaald werk- en denkniveau nodig. Maar als je affiniteit hebt met techniek, zorgen wij ervoor dat je de juiste vakkennis en vaardigheden krijgt.”

Directeur Personeel en Bedrijfsvoering commodore Ellen Meeuwsen-Scholten spreekt met iemand van de informatiestand voor reservisten.

Logistieke functies als chauffeurs, maar ook bewaken en beveiligen, luchtverkeersleiders en ICT’ers: in elk vakgebied kent de luchtmacht wel tekorten. Meeuwsen-Scholten: “Om te kunnen opschalen tijdens een groter conflict, heeft onze workforce een mix van beroepsmilitairen, burgers en reservisten nodig. Als mensen langdurig worden uitgezonden, moeten we flink groeien. Ook in het aantal reservisten.” Niet voor niets staat er ook een informatiestand om potentiële reservisten warm te maken voor de luchtmacht. “Ze zijn ontzettend waardevol voor onze krijgsmacht.”

Publiek tijdens de opening op de meeloopdag op Vliegbasis Woensdrecht.

Defensie groeide de afgelopen jaren al fors en wil nu van 74.000 medewerkers naar zeker 100.000 in 2030. Jaarlijks steekt het ministerie 260 miljoen euro in personeel. “Als ik om me heen kijk, geeft zo’n meeloopdag een aardig beeld van wat er allemaal mogelijk is binnen de organisatie. We hebben veel te bieden”, stelt majoor Stuart Wijnker, coördinator Recruitment van de Staf CLSK. “Als ik de opkomst zie, zeker zevenhonderd mensen, is niet voor niets alles uit de kast getrokken. Als het organisatorisch mogelijk is, houden we het liefst twee tot drie keer met jaar een meeloopdag. De volgende is dit najaar, op Vliegbasis Eindhoven.”

Twee bezoekers testen slaapzakken op het gras.

“Ik denk wel dat ik last van mijn nek krijg”, piekert een deelnemer hardop als hij de slaapzakken test. “Dan maak je van je jas een kussentje; denk in creatieve oplossingen”, reageert de instructrice op motiverende toon. Bij haar stand maken bezoekers niet alleen kennis met bivakuitrusting, maar ook met slapen in boogtenten en rantsoenen.

Download afbeelding (5 MB)