10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2025

10 Dingen die je wilt weten

.

Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Leestijd: 8 minuten

Vier groen-grijs gecamoufleerde Braziliaanse C-390’s naast elkaar op een flightline.

Typeopleiding op Embraer C-390M van start

De eerste groep van vier vliegers en vier loadmasters is begonnen aan de typeopleiding op de Embraer C-390M. Op 2 februari vertrok het team luchtmachters daarvoor naar Embraer in São José dos Campos, op ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van São Paulo in Brazilië.
‘Klas 0’ volgt de initiële kwalificatietraining. Naast theoretische instructie bestaat deze onder meer uit simulatortrainingen. Na voltooiing van de trainingen in Brazilië, gaat het achtkoppige team bij het 506 Squadron in Portugal praktijkervaring opdoen. De Portugezen hebben het type namelijk al in gebruik. De samenwerking tussen het Portugese 506 en het Nederlandse 336 Squadron wordt ondersteund door een transitieteam en is gericht op het naadloos introduceren van de C-390 binnen de luchttransportcapaciteit van het Air Mobility Command (AMC).
De eerste C-390M wordt naar verwachting eind 2027 afgeleverd aan de Nederlandse luchtmacht. Vijf van deze transportvliegtuigen zullen de huidige vier C-130’s vervangen. Foto: sergeant Bianca, Força Aerea Brasileira

Het radarstation in Wier, op de voorgrond akkerbouw.

Komst radarstation in Herwijnen nadert

De komst van radarstation Herwijnen is in zicht. Dat is het gevolg van het zogenoemde ‘Rijksinpassingsplan Radarstation Herwijnen’. De Inspectie Leefomgeving en Transport verleent de definitieve omgevingsvergunning. Op 10 maart informeerde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman de Kamer per brief over het vaststellingsbesluit.
De locatie van Herwijnen zorgt samen met Wier (foto boven) voor de beste spreiding van de twee SMART-L-radars over Nederland. Daarmee komt de radardekking boven Nederland op het vereiste niveau. Dat stelt Defensie in staat Nederland goed te kunnen verdedigen, mocht het daarop aankomen.
Met het verlenen van de omgevingsvergunning komt er een eind aan een lang proces van interne besluitvorming, aanvullende gezondheids- en locatieonderzoeken en zienswijzen. Tot en met 25 april is het mogelijk bezwaar te maken bij de Raad van State. Met de terinzagelegging start de bouw van radarstation Herwijnen. Foto: Defensie

De F-041 landt op Vliegbasis Volkel.

312 Squadron ontvangt eerste F-35 op Volkel

De aankomst van de F-041 op Vliegbasis Volkel is een mijlpaal voor het 312 Squadron, dat in transitie is naar de F-35. Het toestel arriveerde op 6 maart. Het nieuwe vliegtuig krijgt momenteel een grondige acceptatie-inspectie voordat het operationeel in gebruik wordt genomen.
Echter is dit niet de allereerste F-35 voor het squadron. Momenteel wordt er namelijk ook een, samen met drie stuks van 313 Squadron, ingezet vanaf Ämari Air Base in Estland voor de luchtruimbewaking aan de oostgrens van de NAVO. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

Foto vanuit de buik van de C-17 waarbij een van de twee Apaches naar buiten wordt gerold door mensen in felgele jassen.

Weer twee gemoderniseerde Apaches binnen

Na ruim driekwart jaar zijn op 27 februari weer twee gemoderniseerde Apache Echo’s aangekomen in Nederland. Een Amerikaans C-17 transportvliegtuig leverde de twee gevechtshelikopters af op Vliegbasis Woensdrecht. Het projectteam van het Commando Materieel en IT (COMMIT) nam ze in ontvangst. Na de overdracht van COMMIT aan het Commando Luchtstrijdkrachten, worden de helikopters overgebracht naar 301 Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen voor operationeel gebruik.
In beginsel liep de levering van de helikopters volgens planning. Door externe factoren, voornamelijk materiaaltekorten bij fabrikant Boeing, viel de Apache-productielijn in de Verenigde Staten een tijd stil. Dit betekende een aanzienlijke vertraging in de afleverplanning van de vernieuwde gevechtshelikopters aan Nederland.
De komende maanden volgen nog meer leveringen van Nederlandse Apaches. Van de totaal 28 helikopters zullen er uiteindelijk twintig geplaatst worden bij 301 Squadron en acht bij 302 Squadron op Ft. Cavazos (Texas, Verenigde Staten) voor trainingsdoeleinden. Foto: Ivo Suurmeijer

Twee F-35’s vliegen boven water.

F-35’s halen oefendrones neer boven Oostzee

Twee Nederlandse F-35’s schoten op 4 maart meerdere oefendrones uit de lucht boven de Oostzee. Dat deden ze met AIM-9 Sidewinder-luchtdoelraketten. Estland leverde de drones. De training gebeurde in een gecontroleerd luchtruim op initiatief van beide landen.
Voor de vliegers was het een uitgelezen kans om zogenoemde counter-drone missies te trainen. Deze maken deel uit van het Nederlandse F-35-takenpakket binnen de NAVO. Onbemande systemen worden steeds vaker gebruikt als wapen en vormen dus een reële dreiging. Het is belangrijk om het neerhalen ervan live te trainen.
Eerder werd al een grote Russische aanval met raketten en drones op Oekraïne uitgevoerd. Nederlandse F-35’s hielpen toen bij het veilig houden van het aangrenzende Poolse luchtruim. De luchtmacht heeft sinds eind vorig jaar vier F-35’s in Estland gestationeerd om Russische toestellen buiten de NAVO-oostflank te houden. Die inzet duurt tot en met 31 maart. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Het rode Rescue Stair Vehicle geplaatst tegen een grijs militair vliegtuig.

Geavanceerde brandweertrap vergroot efficiëntie en veiligheid

De brandweer van Vliegbasis Eindhoven heeft op 30 januari het nieuwe Rescue Stair Vehicle (RSV) in ontvangst genomen. Het voertuig met brandweertrap is speciaal ontworpen voor inzet bij calamiteiten met grotere vliegtuigen, zoals de A330-MRTT. Dit type mobiele brandweertrap is de enige in zijn soort in Nederland.
Het door Rosenbauer gebouwde voertuig beschikt over een knap staaltje techniek. Zo kunnen brandweerlieden via een geavanceerd bedieningspaneel eenvoudig aangeven welke deur van welk type vliegtuig ze willen benaderen. Het voertuig past vervolgens automatisch de hoogte van de trap aan, zodat het plateau naadloos aansluit op het betreffende toestel. Dit vergroot zowel de efficiëntie als de veiligheid tijdens operaties.
De waterslang van de spuitwagen kan rechtstreeks op de RSV worden aangesloten. Het water loopt dan via een buis naar het plateau bovenaan, waar het uitkomt in een spuitslang. Hierdoor wordt de toegang tot de trap niet meer belemmerd. Op het plateau ligt ook (elektrisch) gereedschap binnen handbereik om eventueel mee te knippen, slijpen of snijden.
Voorheen was de brandweer op Eindhoven deels afhankelijk van partnerbedrijf Viggo. Met het RSV is de militaire brandweer zelfstandiger, wat het reactievermogen en flexibiliteit aanzienlijk vergroot. Foto: sergeant Gregory Fréni

Een deel van een verweerde Fokker D.VII met daarop een eveneens verweerd Nederlands roundel.

‘Duitse’ Fokker D.VII terug naar Nederland

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg krijgt in september een bijzondere tijdelijke aanvulling op de collectie: een origineel Fokker D.VII jachtvliegtuig. Het vliegtuig met een Nederlandse geschiedenis is afkomstig van het Deutsches Museum in München en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontworpen.
Het toestel heeft een rijke geschiedenis. Tussen 1920 en 1937 maakte de Marineluchtvaartdienst er gebruik van. Dat was echter lange tijd niet duidelijk. Pas bij restauratiewerk in 1980 werden de originele Nederlandse roundel en een deel van het registratienummer D-28 op het vliegtuig ontdekt, onder de later aangebrachte Duitse camouflage (zie foto).
De afgelopen twee jaren is tussen Nederland en Duitsland intensief en collegiaal samengewerkt, maar nog niet alle belangrijke feiten liggen op tafel. De periode tussen mei 1940, toen de Fokker D.VII met registratie D-28 aantoonbaar nog in Nederland was, en december 1945, toen in Vilsbiburg in Beieren de D.VII werd ontdekt, is een zwart gat. Ondanks dat het onderzoek nog steeds doorgaat, geeft het Deutsches Museum de Fokker D.VII voor vijf jaar in bruikleen aan Nederland. Daarmee heeft het NMM tijdelijk een tweede D.VII, want het bezit ook al de ‘266’ van de vooroorlogse Nederlandse luchtmacht. Foto: Deutsches Museum

Twee Caracals boven een groen bergachtig landschap.

Nieuwe Caracal-transporthelikopter uitgelicht

De nieuwe H225M Caracals stromen vanaf 2030 gefaseerd in als vervanging van de Cougars van 300 Squadron. Eenheden kunnen er verder, langer en onder moeilijkere omstandigheden mee worden ingezet dan met zijn voorganger.
Benieuwd naar de talloze verbeteringen en innovaties ten opzichte van de Cougar? Wil je weten waarvoor Defensie het toestel gaat inzetten? Lees het in dit artikel van Materieelgezien, het personeelsmagazine van het Commando Materieel & IT. Foto: Airbus

Een Chinook in wit-rood-grijze kleuren van de firma Billings

Nieuw leven voor Chinooks

Benieuwd wat er is gebeurd met de voormalige Nederlandse CH-47D’s die bij 298 Squadron vlogen?
Zeven daarvan hebben een nieuw leven gekregen als blushelikopter bij het Amerikaanse bedrijf Billings Flying Services in de staat Montana. Daarbij hebben ze hun donkergroene jas ingewisseld voor deze opvallende gekleurde. Het is de bedoeling dat alle helikopters hun bijnamen houden zoals gebruikt bij de luchtmacht. Op de foto staat de voormalige D-662, waarop de naam Lady Liberty nog niet is aangebracht. Foto: Billings Flying Services

Het Nationaal Militair Museum met in beeld onder meer diverse vliegtuigen.

Miljoen voor NMM van de VriendenLoterij

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is eind februari verrast met een gulle gift van de Vriendenloterij. Het gaat om een bedrag van in totaal ruim één miljoen euro. De Vriendenloterij maakt voortaan via een partnerschap elk jaar 250.000 euro over.

Het museum ontving over 2024 een bijdrage van 800.728 euro van deelnemers die hebben aangegeven dat de opbrengst van hun lot naar het museum mocht gaan. Daar komt het bedrag vanuit het nieuwe partnerschap dus nog eens bovenop.

Het NMM is één van de drie Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Het kan de bijdrage gebruiken voor onder meer tentoonstellingen, aankopen, restauratie en andere zaken die van belang zijn voor een toekomstbestendig museum. Foto: NMM

Download afbeelding (893 kB)