06

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2025

Terug naar de luchtmacht

‘Op een bruiloft werd ik gewezen op Bureau Bijzondere Instroom’

Weggaan bij de luchtmacht leek in 2014 de enige juiste oplossing, gezien de situatie van Einar. De negen jaren die volgden omschrijft hij als ‘zoekend’. Van werkgever naar werkgever, maar nooit helemaal op zijn plek. “Dat knagende gevoel van Defensie missen, bleef. Ik ben er ook niet weggegaan omdat ik het werk of de organisatie stom vond, het was gewoon niet meer werkbaar.” Twee jaar geleden nam hij contact op met Defensie om de mogelijkheden voor herintreding te bespreken.

x
Leestijd: 6 minuten

Tekst: Jopke Rozenberg-van Lisdonk | Foto’s: sergeant-majoor Barend Westerveld

Portretfoto van sergeant Einar Nordsiek.

Wie: sergeant Einar Nordsiek (40)

Eerste dienstperiode: augustus 2002 – januari 2014

Vakgebied: vliegtuigonderhoud Apache

Opnieuw in dienst: juli 2023

Vakgebied: vliegveiligheidsuitrusting

‘Ik kijk terug op een fantastische tijd’

“Ruim elf jaar heb ik met veel plezier aan Apaches gesleuteld. In die tijd draaide ik drie uitzendingen in Afghanistan en bracht drie werkbezoeken van een aantal weken aan Afghanistan en Irak om groot onderhoud op de helikopters uit te voeren. Ik kijk terug op een fantastische tijd. Toen de grootschalige bezuinigingen op Defensie kwamen, werd alles anders. Het groot onderhoud aan de Apaches, Chinooks en Cougars dat we op Vliegbasis Gilze-Rijen deden, verhuisde naar Woensdrecht. Dat is zeventig kilometer verderop. Voor veel collega’s was dat te ver weg; die besloten net als ik de dienst uit te gaan. Verhuizen wilden we als gezin met twee kinderen van twee en vier niet. Alleen al vanwege de wachttijden voor kinderdagopvang zou dat een uitdaging zijn. Een andere functie op Gilze-Rijen krijgen, was lastig door de defensiebrede inkrimping. Weggaan voelde vervelend, maar ook als enige juiste optie. Al snap ik tot op de dag van vandaag niet waarom het goedkoper was om het groot onderhoud te verhuizen naar Woensdrecht.”

Foto links: close-up van Einar in een vliegtuigtrekker. Foto rechts: helikoptertrekker met daaraan een Apache.
Einar (hier op archiefbeeld in Afghanistan): “Ik had al jong interesse in Defensie en techniek. Mijn vader werkte ook bij de luchtmacht.”
Foto links: een jonge Einar zittend met een collega in desert tenue met een flesje water. Foto rechts: Einar lopend op onverharde ondergrond op het militaire kamp in Tarin Kowt; op de achtergrond bergen.
Einar in Afghanistan: “Ik kon geen foto’s van vroeger vinden en benaderde een collega die ik zeker tien jaar niet gesproken had. Hij hielp me direct, het was gelijk als vanouds.”

Suf gebeld

“Eenmaal mijn CV op internet gezet, werd ik helemaal suf gebeld door recruiters en uitzendbureaus. Ik koos voor logistiekbedrijf Van der Vlist. Het bedrijf was al jaren partner van Defensie en vervoerde groot materieel als Defensie daar zelf geen capaciteit voor had. Ik werd er monteur op graafmachines en mocht vliegtuigsimulatoren afbreken en verhuizen. Daarna volgde nog twee andere werkgevers en opnieuw een functie bij Van der Vlist. Uiteindelijk ging ik voor vier jaar aan de slag bij de technische dienst van de Efteling. Mijn vrouw werkte er destijds ook. De techniek achter de attracties was heel interessant; ze werken allemaal anders. Toch voelde het niet als mijn bedrijf. Bovendien wilde ik op den duur liever fysiek minder zwaar werk doen; op een gegeven moment voel je toch je knieën.”

Einar links tussen de poppen van de Fata Morgana en rechts tussen die van het Carnaval Festival.
Voordat Einar opnieuw bij Defensie startte, werkte hij in de wondere wereld van de Efteling.

‘Bureau Bijzondere Instroom – ik wist niet eens van het bestaan’

Militair zijn

“Ik begon weer uit te kijken naar ander werk. Ook Defensie kwam daarbij weer in beeld. Daar heb ik het eerder ruim elf jaar uitgehouden, dacht ik, dus er is daar toch iets dat ik interessanter vind dan bij andere werkgevers. Het is je vak uitoefenen én militair zijn, met daarbij uitzendingen en oefeningen. De afwisseling van ook eens ingezet worden voor ceremoniële taken of als opgeleide reservebewaker bij open dagen of bij logistieke verplaatsingen van Amerikaans materieel, zijn leuke ervaringen. Dat soort dingen buiten je eigen vakgebied doe je doorgaans niet bij een civiele werkgever. Bij Defensie kun je die vraag of oproep wél krijgen. En eigen initiatief daartoe tonen kan ook. Bij het bekijken van vacatures op de website ‘Werken bij Defensie’, bleek dat ik voor veel functies te oud was. Dat was teleurstellend. Tot ik door een oud-collega op een bruiloft werd gewezen op Bureau Bijzondere Instroom. Ik wist niet eens van het bestaan. Ik mailde ze met de vraag of ik met mijn leeftijd, ervaring en opleiding kon terugkomen. De reactie daarop was heel positief.”

Onderhoud en reparaties aan de Bambi Buckets (waterzakken voor blusoperaties per helikopter) is ook een van de VUT-specialisaties.
Onderhoud en reparaties aan de Bambi Buckets (waterzakken voor blusoperaties per helikopter) is ook een van de VUT-specialisaties.

‘Er werd echt moeite voor me gedaan’

Van vroeger

“In maart 2023 begon het traject met Bureau Bijzondere Instroom te lopen. Samen keken we naar de mogelijkheden en wensen. Terug de vliegtuigtechniek in was lastig, omdat mijn mbo-4 niet voldoende was. De militaire luchtvaarteisen waren aangescherpt. Ik zou veel tijd moeten investeren in opleidingen en dat wilde ik niet. Uiteindelijk kwamen we uit bij de afdeling Vliegveiligheidsuitrusting, kortweg VUT. Toch iets met techniek, maar dan heel anders. Ik werd uitgenodigd een dagje mee te kijken. De adjudant van de werkplaats kende ik nog van vroeger; hij was destijds plaatwerker. We zagen het beiden zitten en op 1 juli datzelfde jaar kon ik al starten. Ik stond er eigenlijk van te kijken hoe prettig en vlot het hele traject was gegaan. Ik ben goed geholpen; er werd echt moeite voor me gedaan. Dat gaf me een heel welkom gevoel. Het was een contrast met de manier waarop ik weg ben gegaan. Dat ging zonder boeh of bah.”

Einar aan het werk op een industriële naaimachine.
Werken op een industriële naaimachine aan robuuste vliegveiligheidsuitrusting.

Op maat

“Inmiddels heb ik een half jaar vaktechnische opleiding achter de rug en ruim een jaar op verschillende specialisaties binnen de VUT meegelopen en -gewerkt. Het mooie is dat ik nog steeds met vliegtuigen en helikopters te maken heb en op het squadron bezig ben. In mijn vorige functie leerde ik lassen, frezen en draaien. Nu soldeer ik en werk ik weleens op een industriële naaimachine. We produceren bijvoorbeeld op maat gemaakte verduisteringsgordijnen voor de Apache, tassen of zittingen en rugleuningen van bankjes in de heli’s. Ook verstellen we dompelpakken op maat en repareren we knopen en ritsen. Standaard helmen van alle helikoptertypes maken we ook op maat voor vliegend personeel en incidentele meevliegers. Sinds maart werk ik bij de specialisatie flotation, waar we onder meer drijfvesten en reddingsboten onderhouden.”

‘Hier voel ik me thuis’

“Met oud-collega’s pak ik de draad weer op alsof we gisteren nog hebben samengewerkt. Dat is zo bijzonder. En ook met collega’s die ik niet ken, sta ik snel te ouwehoeren. Dat is volgens mij typisch Defensie. De manier waarop we hier met elkaar omgaan en de humor die we onderling hebben is toch anders dan in de burgermaatschappij. Ik kan niet precies onder woorden brengen wat dat is. Maar hier voel ik me thuis.”

Einar aan het werk met een feloranje reddingsboot in de werkplaats op Vliegbasis Gilze-Rijen.
Drijfvesten en reddingsboten worden in de werkplaats op Gilze-Rijen periodiek gecontroleerd en zo nodig gerepareerd.

Wil jij ook herintreden bij de luchtmacht?

Oud-collega’s kunnen tot een leeftijd van 52 jaar en 3 maanden herintreden bij de luchtmacht. Het maakt niet uit in welk vakgebied of voor welk krijgsmachtdeel je eerder gewerkt hebt. Wel is een vereiste dat je in het verleden je initiële opleiding hebt afgerond. Solliciteren kan door het sturen van je CV naar bijzondere.instroom.luchtmacht@mindef.nl of kijk op werkenbijdefensie.nl, zoekterm herintreder luchtmacht (alleen via internet te bereiken).

Sergeant Einar Nordsiek poseert achter een tafel met daarop een vliegerhelm en -vest. Achter hem een vakkenkast met vliegerhelmen.