Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x
Leestijd: 5 minuten

In memoriam

Op 7 december overleed Arnold Slikker. Hij was geplaatst bij de afdeling Logistiek van het 990 Squadron op Maritiem Vliegkamp De Kooy. Slikker is 55 jaar geworden.

Nieuw Voorschrift Bedrijfsvoering CLSK

Het nieuwe Voorschrift Bedrijfsvoering (VSBV) CLSK is op 23 november door luitenant-generaal André Steur bekrachtigd. Het nieuwe voorschrift is volledig digitaal, dus flexibel en aanpasbaar en: er is maar één waarheid.

Het VSBV is een belangrijke basis om verder te bouwen aan een inzetbare, relevante en toekomstbestendige luchtmacht. Het bevat voorgeschreven elementen die het Commando Luchtstrijdkrachten hanteert voor de besturing ervan. Denk hierbij aan voorgeschreven wet- en regelgeving, rolverantwoordelijkheden en procesbeschrijvingen. Daarnaast bevat het directe links naar gerelateerde pagina’s die aspecten van de bedrijfsvoering bevatten, zoals risicomanagement en leiderschap. Het nieuwe VSBV CLSK heeft een geldigheid van maximaal vier jaar. Het VSBV CLSK is te vinden onder de tegel ‘Voorschrift Bedrijfsvoering CLSK’ op het luchtmacht-intranetportaal. Foto: KLu

Eerste lustrum NLD SOCOM

Het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) werd vijf jaar geleden in het leven geroepen om de Nederlandse Special Operations Forces-eenheden en hun ondersteuners beter samen te brengen, te trainen en voor te bereiden op operaties.

Het gaat bijvoorbeeld om militairen van het Korps Commandotroepen en de Netherlands Maritime Special Operations Forces. Daarnaast betreft het helikopterbemanningen, specialisten en infanteristen die operaties ondersteunen. Het CLSK draagt bij met het 300 Squadron, nu nog met de AS532U2 Cougar, over een paar jaar met de H225M Caracal. “Wereldwijd neemt de vraag naar inzet van special forces sterk toe. We zitten inmiddels boven de honderd inzetten, op allerlei verschillende plekken op de wereld. Geen inzet is gelijk”, aldus commandant NLD SOCOM generaal-majoor (KL) Ron Smits op 7 december op Vliegbasis Gilze-Rijen, bij de viering van het eerste lustrum. Op de foto een EC725 Caracal van de Franse luchtmacht. Foto: Alex van Noije

80-jarig jubileum 520 Squadron

Het 520 squadron van de Groep Luchtmachtreserve (GLR) vierde op 9 december het tachtigjarige jubileum op het Defensie Helikopter Commando (DHC). Bij Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht konden (oud-)reservisten en familieleden kennismaken met eenheden van het DHC, hun vliegend materieel en hun tradities.

520 Squadron zet de tradities voort van 120 Squadron dat dienstdeed in Nederlands-Indië en Australië en 602 Reservistensquadron. Daarmee is 520 een van de oudste squadrons van de KLu. Uit handen van Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Robert Adang, tevens Inspecteur der Reservisten, nam squadroncommandant majoor Arie van Dooijeweert een plaquette in ontvangst.

De GLR bestaat uit twee eenheden: 519 Squadron en 520 Squadron. Vanuit 519 Squadron werken de reservisten op Vliegbasis Leeuwarden, het Air Operations Control Station Nieuw Milligen en Vliegbasis Volkel. 520 Squadron opereert vanaf de Vliegbases Gilze-Rijen, Woensdrecht en Eindhoven. Meer info over 520 Squadron vind je op Defensie.nl en (intern) op Sharepoint. Foto’s: 520 Squadron

Poolse legermedaille voor luchtmachter

Kolonel Marco Zeemeijer ontving op 11 december de zilveren medaille van de Poolse strijdkrachten.

Dit vanwege zijn ‘aanzienlijke inspanningen ter verbetering van het veiligheidssysteem in Europa, met name in het Oostzeegebied en voor [zijn] uitmuntende bijdrage aan de ontwikkeling van een regionaal plan in het licht van de ongekende oorlog in Oekraïne’, aldus de Poolse verklaring. De Legermedaille werd in 1999 ingesteld ter erkenning van bijzondere verdiensten op het gebied van samenwerking met de Poolse strijdkrachten. Waar het om draait? Zeemeijer: “De NAVO ontwikkelt momenteel een nieuwe generatie plannen voor peacetime, crisis en conflict. Dit gebeurt onder de noemer Deterence and Defense of the Euro-Atlantic Area. Door de Russische invasie in Oekraïne is dat traject in een stroomversnelling gekomen. Ik heb de ontwikkeling van deze plannen binnen het verantwoordelijkheidsgebied van het Allied Joint Force Command (JFC) Brunssum vanaf de start tot oplevering geleid. Polen heeft hierin als land een belangrijke rol.” Foto’s: sergeant Donnie McDonald, JFC Brunssum

Geen das meer bij DT voor dames

Vrouwelijke luchtmachtmilitairen hoeven niet langer een stropdas te dragen als onderdeel van het Dagelijks Tenue (DT). Dat besluit nam Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur op 11 december.

Volgens de luchtmacht zijn uniform en uitrusting deels gebaseerd op het fysiek van mannen. Dat kan leiden tot minder draagcomfort voor vrouwen; een probleem waarvoor luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan al aandacht vroeg. “In een inclusieve organisatie moeten we vrouwen niet vragen om mannenkleren en mannenmaten te dragen. Defensie moet de diversiteit van militairen erkennen.” Steur deelt die mening: “Het is vreemd dat we in dat opzicht onvoldoende rekening houden met het verschil tussen mannen en vrouwen.” Dames moeten overigens nog wel een das dragen bij formeel protocol en ceremonies. Over een alternatief accessoire wordt nog nagedacht. Ook de andere krijgsmachtdelen studeren momenteel op een meer inclusief kleding- en uitrustingspakket voor vrouwelijke militairen.

Nieuwe arbeidsvoorwaarden

De vakbonden en Defensie zijn op 12 december een definitief arbeidsvoorwaardenakkoord voor 2024 overeengekomen. Na raadpleging van de vakbondsleden zijn alle partijen het unaniem eens geworden.

Het akkoord heeft een looptijd van één jaar en gaat op 1 januari in. Vanaf 2024 krijgt iedere defensiemedewerker een loonsverhoging van zeven procent en een eenmalige uitkering van € 1.500,- bruto. Verder wordt een aantal toelagen voor militairen verhoogd en krijgen burgermedewerkers extra salarisverhoging. Personeel in het buitenland ontvangt een betere vergoeding, terwijl al het defensiepersoneel een hogere tegemoetkoming in de reiskosten krijgt. “We zijn verheugd over dit akkoord. Het drukt erkenning en waardering uit voor het belangrijke werk van zowel militairen als burgermedewerkers”, laten bewindslieden en militaire bonden weten.

Militairen op Cyprus verplaatsen taak naar Nederland

De Joint Taskforce van mariniers en een C-130 Hercules staat vanaf 12 december paraat in Nederland. Eerder was dat op Cyprus. De militairen en het C-130-detachement zijn binnen 72 uur inzetbaar, mocht de situatie in het Midden-Oosten verslechteren.

Dat lieten de ministers Kajsa Ollongren van Defensie, Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Geoffrey van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op 12 december aan de Tweede Kamer weten. Het conflict tussen Hamas en Israël gaat naar verwachting nog enige tijd duren. In Nederland hebben de eenheden meer mogelijkheden om te trainen voor mogelijke inzet, dan op Cyprus. Zr.Ms. Holland blijft vooralsnog wel in het gebied aanwezig. Aan boord zijn een NH90 en een boordvliegploeg van 860 Squadron. Een klein team militairen is nog wel op het eiland gebleven voor logistieke doeleinden. Ook blijft Nederland daar aangehaakt bij de internationale cel. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga