11

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07-08 |2023

13 Dingen die je wilt weten

.

Gulfstream IV verkocht

334 Squadron nam op 25 juni na 27 jaar dienst afscheid van de Gulfstream IV.
De nieuwe eigenaar van het vliegtuig is het Nederlandse Zeusch Aviation op vliegveld Lelystad. Dat verzorgt onder meer medische repatriëringen en orgaantransporten. Een Gulfstream G650 volgt op 30 augustus de Gulfstream IV op. Archieffoto: Eric Vorstenbosch

USAFE blust brand op Woensdrecht

Brandweerpersoneel van het 424th Air Base Squadron (ABS) van de Amerikaanse vliegbasis Chièvres in België oefende midden juni op Vliegbasis Woensdrecht.
Daar kon het zich naar hartenlust uitleven bij het Brandweer Opleiding en Training Centrum onder leiding van personeel van het lokale 941 Squadron. Vliegbasis Chièvres is verbonden aan het Supreme Headquarters Allied Powers Europe en 424th ABS valt onder de 86th Airlift Wing op Ramstein Air Base in Duitsland, onderdeel van de United States Air Force in Europe (USAFE). Foto: Pierre-Etienne Courtejoie

Hot Blaze

Om voorbereid te zijn op alle mogelijke inzetten traint het Defensie Helikoptercommando (DHC) geregeld in omstandigheden die er niet in Nederland zijn. Eind juni streken daarom drie Chinooks en zeventig personeelsleden van 298 Squadron neer op vliegbasis Zaragoza in Spanje. Daarvandaan oefenden de helikopterbemanningen in hete en stoffige weersomstandigheden op de San Gregorio range. Die omgeving is vergelijkbaar met die in missiegebieden.

De helikopterbemanningen trainden in zogenoemde Degraded Visual Environment (DVE)-landingen, ofwel landingen bij verminderd zicht zoals tijdens brown-outs. Naast Nederland namen ook een Brits, Frans en Italiaans detachement deel aan deze oefening Hot Blaze. Juist vanwege de internationale samenwerking met NAVO-partners is een oefening als deze belangrijk. De oefening stond onder leiding van de Spaanse legerluchtmacht en Spaans Chinook-squadron.

x

Luchtmacht op Marinedagen

De Marinedagen trokken dit jaar in drie dagen zo’n 200.000 bezoekers naar het terrein van de Nieuwe Haven in Den Helder.
Daar waren op het water naast diverse marineschepen ook zeilschepen te zien die voor Sail Den Helder naar de havenstad waren gekomen. Ook in de lucht was er op 30 juni en 1 en 2 juli genoeg te zien. Zo waren er diverse demonstraties van en met NH90’s van 860 Squadron, vlogen er Wildcats van het Britse Army Air Corps en zorgde een formatie van twee F-16’s en twee F-35’s van Vliegbasis Volkel voor nog meer luchtmachtinbreng. Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra
 

860 Squadron viert 80-jarig jubileum

Om de tachtigste verjaardag van 860 Squadron te vieren was er op 7 juli een reünie op thuisbasis Maritiem Vliegkamp De Kooy. Naast het gezellig samenzijn en ophalen van herinneringen, trokken natuurlijk de NH90’s veel aandacht, zowel op de grond als tijdens de vliegdemonstratie.

Van de nu nog bestaande vliegende eenheden in Nederland is 860 Squadron met als oprichtingsdatum 15 juni 1943 het op een-na-oudste. Alleen 322 Squadron is drie dagen ouder. Twee F-35’s daarvan kwamen de gasten op De Kooy nog even gedagzeggen met een fly by. Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra

C-LSK bezoekt personeel op Fairford

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur bezocht op 12 en 13 juli in Londen de ‘The Chief of the Air Staff’s Global Air & Space Chiefs Conference’, zoals deze volmondig heet. Bij deze jaarlijkse ontmoeting praten industrie, kennisinstituten en luchtmachtleiders over de uitdagingen voor en het belang van airpower. In het aansluitende weekend ging Steur naar de Royal International Air Tattoo (RIAT) op RAF Fairford. Daar bezocht hij samen met luchtmachtcadetten het KLu-personeel. De Koninklijke Luchtmacht was er vertegenwoordigd met een A330 MRTT, twee Chinooks, twee F-16’s, twee F-35’s en een NH90. Foto’s: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Wisseling Apache Delta naar Echo bij 302 Squadron

De laatste AH-64D van het 302 Squadron, de Q-02, is op 26 juli afgeleverd in Huntsville in Alabama om omgebouwd te worden naar de Echo-variant. Dit markeert het einde van het Delta-tijdperk voor het 302 Squadron, dat deze helikopters sinds 1999 gebruikte voor opleiding en training.

De eenheid op Fort Cavazos in Texas is nu volop in conversie naar de AH-64E (foto). Recentelijk heeft de eerste klas Apache-vliegers hun conversie afgerond. Deze klas werd opgeleid door Apache-vliegers van de US Army. De eerste Nederlandse klas leidt de volgende lichtingen op. Naar verwachting bestaat de Echo-vloot van 302 Squadron in 2025 uit acht stuks.

In mei en juli dit jaar zijn de eerste Operationele Test & Evaluatie (OT&E)-activiteiten uitgevoerd voor de Apache Echo. Dankzij deze eerste fase is opleidingsdocumentatie voor de aankomende lichtingen vliegers gereed: de Flight Training Manual en Operational Training Manual. Dat geldt ook voor de operationele boekwerken en verder werd de basis gelegd voor de tactische boekwerken. In de komende twee jaar worden de nu nog ontbrekende missiesystemen geïnstalleerd en wordt de OT&E vervolgd tot uiteindelijk de Full Operational Capability-status is bereikt in 2025. Foto: 302 Squadron

Donatie 32 TFS voor Nationaal Militair Museum

De weduwe van een Amerikaanse vlieger die van 1985 tot 1988 op Soesterberg was gestationeerd, gaf onlangs een aantal persoonlijke objecten van haar man aan het Nationaal Militair Museum (NMM). Carol Ann Fiore doneerde onder andere de vliegeroverall en helm, het logboek en foto’s uit de tijd dat captain Eric ‘Clone’ Fiore diende bij het 32nd Tactical Fighter Squadron (TFS).

Het Amerikaanse luchtmachtsquadron was bijna veertig jaar op het Amerikaanse deel van de vliegbasis gebaseerd. Een van de vliegers die bij het 32nd TFS diende was Fiore. Hij vloog op de F-15 Eagle, het laatste type waarmee het squadron met de bijnaam Wolfhounds was uitgerust. In 2000 kwam hij bij een vliegtuigongeval om het leven.

Carol heeft altijd goede herinneringen gehad aan Nederland. Nadat Erics materiaal twintig jaar in een museum in Kansas had gestaan, zocht Carol dan ook contact met het NMM voor de schenking. Die is voor het museum zeer waardevol omdat daarmee een vlieger uit de Amerikaanse tijd een gezicht krijgt. Het is voor het eerst dat het NMM zoveel persoonlijke objecten met een onweerlegbare herkomst een plek kan geven in het museum. De vitrine met daarin de persoonlijke objecten van Eric werd op 27 juli onthuld. In een later stadium wordt het persoonlijke verhaal van Eric en Carol nog in videovorm verteld. Het NMM in Soesterberg is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Foto’s: uit collectie Fiore en NMM

Rescue Zeeland 2023

Op 9 augustus vond de twaalfde editie plaats van Rescue Zeeland. De voorgaande edities, waarvan de laatste in 2018 was, droegen nog de naam Rescue Vlissingen. Het is een van de grootste (publieke) hulpverleningsevenementen van Nederland waaraan ruim duizend hulpverleners uit alle disciplines uit binnen- en buitenland zich presenteren op en aan de boulevard van Vlissingen. Dit jaar waren er meer dan 130 organisaties uit maar liefst zes landen present. De luchtmacht presenteerde zich deze dag met drie brandweervoertuigen van Vliegbasis Woensdrecht (foto) en één van Gilze-Rijen en de KLu luchtballon. Op de gratis toegankelijke dag waren naar schatting zo’n 50.000 bezoekers. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga

Herdenking einde WO II bij Indisch Monument

Bij het Indisch Monument in Den Haag is op 15 augustus stilgestaan bij de capitulatie van Japan, 78 jaar geleden. Het betekende destijds de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking was er voor alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië.

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en waarnemend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Roger Costongs legden een krans uit naam van de krijgsmacht. Dat gebeurde in aanwezigheid van de operationele commandanten van marine, landmacht en luchtmacht of hun plaatsvervangers, en minister van Defensie Kajsa Ollongren.

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands–Indië zaten 100.000 Nederlanders vier jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in interneringskampen. 13.000 van hen kwamen om. Onder andere ter nagedachtenis aan hen onthulde koningin Beatrix in 1988 het Indisch Monument. Het bestaat uit zeventien bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst ‘De geest overwint’. Foto: Paul Tolenaar

Luchtmachtbrandweer helpt blussen op Vlieland

Op Vlieland ontstond in de middag van 15 augustus een zeer grote, uitslaande brand in het appartementencomplex Eureka. Al snel werd opgeschaald naar zeer grote brand, categorie grip 1. De brand was zo groot dat er samenwerking tussen verschillende hulpdiensten nodig was om het vuur te kunnen bestrijden. Daarvoor werden ook twee brandweerauto’s van Defensie ingezet die horen bij de Cornfield schietrange op het eiland. In de loop van de avond liet de brandweer weten dat de brand onder controle was.

Elephant Walk bij terugkomst 322 op Leeuwarden

Bijna zeven maanden is er gewerkt aan de startbanen van Vliegbasis Leeuwarden, zie deze rubriek in de vorige uitgave van de Vliegende Hollander en in die van januari-februari. F-35’s en het personeel van 322 Squadron opereerden in die tijd grotendeels niet vanaf hun thuisbasis. In januari en februari was een deel in Malbork in Polen voor de enhanced Air Policing-taak van de NAVO. Sinds afgelopen april lag het vliegverkeer op Leeuwarden volledig stil en was Vliegbasis Volkel de tijdelijke thuishaven. In mei en juni stond het squadron met een aantal toestellen ongeveer een maand op vliegbasis Ørland in Noorwegen voor de oefening Arctic Challenge Exercise. Op 25 augustus landden alle toestellen van 322 weer op Leeuwarden. Dat leverde deze zogenoemde Elephant Walk op, waarbij alle (beschikbare) toestellen achter elkaar op de baan rijden. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

Lockheed Martin gaat F-16-trainingen verzorgen in Roemenië

Lockheed Martin gaat de F-16-opleiding in het Roemeense trainingscentrum helpen verzorgen. De vliegtuigbouwer zal de F-16’s die Defensie hiervoor beschikbaar stelt ook onderhouden. Minister van Defensie Kajsa Ollongren ondertekende dit besluit op 29 augustus in Madrid. De defensieministers van de EU zijn daar vanwege de Raad Buitenlandse Zaken.
Nederland heeft het initiatief genomen tot het opzetten van een F-16-trainingscentrum in Roemenië. Nederland heeft samen met Denemarken en met steun van de VS de leiding om de Europese inzet voor F-16-capaciteit voor Oekraïne te coördineren. Het is de bedoeling om Oekraïense vliegers en technisch personeel op te leiden net als personeel uit NAVO-landen die ook in conversie gaan op het Amerikaanse toestel.
Het trainingscentrum in Roemenië gebruikt de vliegtuigen eerst voor een opfriscursus van de ingehuurde F-16-instructeurs. Daarna volgt de training van Oekraïense vliegers en NAVO-bondgenoten. Er wordt alleen in NAVO-luchtruim gevlogen. Het onderhoud doet het bedrijf samen met Roemenië en in overeenstemming met de Nederlandse militaire luchtvaarteisen en de Europese luchtvaartregelgeving.
Nederland maakte al eerder bekend F-16’s aan Oekraïne te leveren en te werken aan een plan voor F-16-trainingen. De eerste darvan zijn al gestart in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Tekst: Arno Marchand