07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07-08 |2023

Nog een keer kwispelen en klauteren

Laatste Hondenbiatlon op Vliegbasis Woensdrecht

x
Leestijd: 8 minuten

Dertig jaar was Vliegbasis Woensdrecht het décor van de Hondenbiatlon. Tot eind augustus. Het doek valt namelijk voor het evenement van de luchtmacht, dat interdisciplinair en internationaal publiek trekt. Daarom nog één keer nagenieten van de dierlijke duo’s.

Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Foto’s: sergeant-majoor Aaron Zwaal

‘Ik had dit evenement graag nog eens gedaan’

Scooby heeft hij net afgespoeld, maar zelf zit hij nog volledig onder de modder. Hondengeleider korporaal 1 en Roy Timmermans verruilt de Object Grondverdediging (OGRV) op het Defensie Helikoptercommando voor ‘de ultieme test voor teamvaardigheid’: de hondenbiatlon. “Bewaken en beveiligen is vrij statisch, maar als er iets gebeurt, moeten wij optreden. Dan heb je snelheid nodig en goed optreden. Plus: het team moet het doen. Kracht, behendigheid, conditie: het komt tijdens de biatlon allemaal voorbij. Dit evenement gaat vooral om de samenwerking. Je moet als duo het obstakel overwinnen. Terwijl je dat doet, leer jij je hond en hij jou beter kennen. Je moet elkaar vertrouwen en slepen elkaar er doorheen.”

Want dat hardlopen, daar maakt je Scooby niet blij mee, vertelt Timmermans. “Na een paar hindernissen was-ie geprikkeld en bloeide hij helemaal op.” Zijn hond is nu 8,5: het pensioen lonkt voor de viervoeter. “Jammer genoeg was dit de laatste keer, want ik had dit evenement graag nog eens gedaan met een nieuwe diensthond.”

‘Stoppen bij een mooi rond getal’

Symboliek

Door het water, springen over de pallets of je eigen harige kameraad meterslang tillen: de Hondenbiatlon heeft het allemaal. De tocht is 11 kilometer lang en kent deze keer dertig hindernissen. 65 teams uit België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Polen en uiteraard Nederland gaan met elkaar de strijd aan, terwijl ze in het dagelijks leven juist samenwerken in hun speur- of bewakingstaken. Kracht, conditie, maar bovenal de teamvorming van mens en dier worden tijdens de biatlon op de proef gesteld. Het evenement wordt in 2023 voor de laatste keer georganiseerd. “Stoppen bij een mooi rond getal”, vat organisator adjudant Jan-Willem Jonk de symboliek samen.

‘Het is hard, maar het is niet anders’

Met pijn in het hart

Het is een einde van een tijdperk. Het is de dertigste editie van de Hondenbiatlon en daarmee ook de laatste. “Het is heel dubbel”, zegt Jonk. “Enerzijds is het genieten, anderzijds is het beladen, omdat er hierna geen editie meer volgt.”
Het was een knoop die hij met veel moeite doorhakte. “De organisatie is behoorlijk aan het veranderen. Defensie kampt met een hoop vacatures. Tegelijkertijd groeit het werk dat gedaan moet worden; de werkdruk is hoog. Daardoor wordt het steeds lastiger om dit evenement te organiseren. Voor mij, maar ook voor de deelnemende teams, die hier tijd voor moeten maken. Een voorbeeld: vaak gingen commando’s er hier met de winst vandoor, maar die zijn allen drukbezet door operaties. Tel daar de extra beveiligingsmaatregelen voor de vliegbasis bij op…”

Jonk ging bij zichzelf te rade, na twintig jaar als kartrekker van de biatlon. “Is het organiseren van dit evenement nog wel realistisch? Het antwoord op die vraag is nee.” Het is dan ook niet gek dat menigeen hem die dag een handdruk geeft of een omhelzing. Om hem te bedanken voor de ‘ziel en zaligheid’ die hij, aldus een deelnemer, in het evenement stopte. Het raakt hem zichtbaar. “Het is hard, maar het is niet anders.”

‘Het is zo’n tof evenement, het kent echt geen gelijke’

Week nagenieten

Dat reikt tot over de landsgrenzen, valt te merken bij Stefanie Blotk. Normaal werkt ze bij de federale Polizei in Hamburg, nu staat ze met ‘haar’ Hey Siri op de biatlon. “Ze was zo sterk! Zonder haar had ik het niet gered”, wijst ze naar het hijgende hondje in het gras. “Dit is de tweede keer dat ik meedoe. Het was een stuk zwaarder dan de vorige keer. Meer obstakels, die ik lastiger te nemen vond. Vooral die sloot met die modderige bodem. Mijn benen stonden in brand. Dit ga ik nog wel een weekje voelen.” 
“Voor mij is dit echt de puurste vorm van teambuilding. Je werkt samen zo hard om bij die finish te komen. Mijn meisje deed het fantastisch. Ik vind het ontzettend jammer dat het hier eindigt. Het is zo’n tof evenement, het kent echt geen gelijke.”

Kapot

Daarvan is Jonk zich ook terdege bewust, maar een andere beslissing dan te stoppen was er in alle redelijkheid niet. Wat de organisator het meest gaat missen? Uiteraard de collega’s van politie- en defensieorganisaties van de verschillende landen. “Ontzettend gezellig, ieder jaar weer. Allemaal mensen die gek zijn op werken met honden en die dat delen.” Maar het allermooiste? “Dit”, zegt hij, terwijl hij glimlachend kijkt hoe de finishende duo’s binnen rennen. Zelf trotseerde hij de biatlon liefst zeven keer. “Helemaal kapot ben je dan. Die ontlading vind ik prachtig om te zien. Waar je ook kijkt op het parcours: die samenwerking tussen mens en hond zie je overal. Die verbinding is magisch: één team, één taak.”

In onderstaande carrousel een greep uit de foto’s van de laatste hondenbiatlon op de Vliegbasis Woensdrecht. Klik op de bolletjes onder de foto's voor de volgende afbeelding.

Klaar voor de start...

De begeleider springt op de fiets, de hond sprint in alle enthousiasme mee. Bij elke hindernis staat een jury. Voor de opdrachten geldt de militaire spelregel ‘niet goed is opnieuw’.

Het baasje klautert aan het touw van A naar B. Elke hindernis mag driemaal over worden gedaan. Lukt het nog steeds niet? Dan krijgen de deelnemers strafminuten bovenop de eindtijd.

De een rent als een hinde met de kist van twintig kilo over het gras, de ander moet er nét iets meer moeite voor doen.

De biatlon is een evenement bij uitstek voor combinatievorming van mens en dier. Plus: je ziet als begeleider wat je viervoetige kameraad wel of niet kan en waar de durf mogelijk nog tekortschiet. Een dier is immers geen robot.

“Lekker vriend, goed gedaan!” De hond ontvangt dankbaar de beloning van de begeleider schudt daarna het water uit de vacht na de wateroversteek.

Naast teambuilding staat de biatlon garant voor een proeve van de conditie en kracht. De obstakels zijn loeizwaar, de benen verzuurd en het zweet gutst over de gezichten op de warme zomerdag.

Loeizwaar is het dragen. De opdracht: de hond moet de gehele afstand met alle poten van de grond zijn. Hoe de deelnemers het klaarspelen maakt niet uit. De een drapeert de hond over de schouder, de ander traint de armen door het dier als een baby van A naar B te verplaatsen.

Bij het ‘afleggen’ laat de begeleider de hond liggen in een vak. Die moet daar rustig wachten terwijl diens baas voorwaarts sprint. Enkele tientallen meters verderop klikt het: “Hier! Bij mij!” Twijfel is dan er geen moment bij de herder.

“Hoog! Op” Op een hindernis van pallets springen en kruipen de teams afwisselend over en onder de hindernis heen. Kortom: over en onder.

Door de waterbak, bijten – mits het een bijthond betreft – en dan sprinten naar de finish. Voorovergebogen hijgen de deelnemers na. De hond, steevast met uitgestoken tong, geniet mee.

Opluchting voor mens en dier.