09

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 06 | 2023

Herdenken en vieren

Jaarlijkse 1 juliherdenking en viering drie jubilea

De voormalige Vliegbasis Soesterberg was op vrijdag 30 juni weer even het centrum van luchtmachtactiviteiten. Op de plek waar de – voorloper van de – luchtmacht in 1913 begon, werd ’s ochtends eerst de herdenking gehouden die normaliter plaatsvindt op 1 juli. ’s Middags was het tijd voor een grootse reünie voor zowel (oud-)personeel van de Koninklijke Luchtmacht als leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL).

Tekst: Arno Marchand | Foto’s boven en in carrousel: Hans Keur

Gezien alle verjaardagen was het zelfs een drievoudig feest. Zeventig jaar geleden werd luchtmacht in plaats van de Luchtvaartafdeeling van de Koninklijke Landmacht, een zelfstandig en koninklijk krijgsmachtdeel. De KNVOL werd vijf jaar eerder opgericht, met als een van de primaire doelen juist het zelfstandig maken van die luchtmacht. En terugrekenend naar de eerste beginselen van de militaire luchtvaart op Soesterberg, is dat moment zelfs 110 jaar geleden.

Foto's: Rob Gieling

Foto's: Rob Gieling

“1 juli is een bijzondere dag voor de Koninklijke Luchtmacht”, memoreert Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur bij de herdenking. “Ieder jaar staan we op of rond deze dag stil bij de oprichting van het Nederlandse luchtwapen. Dat doen we als organisatie, als collega’s, maar ook als familie. Om die reden staan we vandaag ook traditioneel stil bij de luchtmachters die ons in het voorgaande jaar zijn ontvallen. We herdenken hen die een hoofdstuk aan ons verhaal hebben toegevoegd.”

Om de overledenen te symboliseren, vliegen na afloop van de herdenkingsceremonie twee F-16’s en evenzoveel F-35’s in een missing man-formatie over het Monument der Gevallenen.

Foto: Rob Gieling

‘s Middags is het tijd om te vieren, waarvoor een paar duizend (oud-)luchtmachters en leden van de KNVOL naar het terrein van het Nationaal Militair Museum komen.
Bij een verjaardag hoort ook een cadeau. De KNVOL is er voor de luchtmacht en daarom had de kersverse voorzitter commodore b.d. ir. Marcel Lambrichs een aandenken meegenomen voor C-LSK Steur.

Bekijk onderstaande fotocarrousels voor een indruk van de dag.

Op zijn beurt richt Steur zicht tot alle reünisten. “Het is fantastisch en tegelijkertijd indrukwekkend om hier zo veel verschillende mensen bij elkaar te hebben. Ambassadeurs van onze luchtmacht, de Marineluchtvaartdienst en natuurlijk de KNVOL. We zijn allemaal mensen met een eigen specialisme, een eigen bijdrage en vooral een eigen verhaal. Al die verhalen bij elkaar vormen het verhaal van 110 jaar militaire luchtvaart in Nederland. En daarom zijn we hier vandaag samen. Als team en als familie.
Een sterk team begint bij sterke onderlinge verbindingen. Die maken we wanneer we met elkaar trainen en werken, maar ook wanneer we met elkaar lachen, ontspannen en vieren.
Onze kracht begint bij verbondenheid.”