Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

In memoriam

Op 3 juni overleed sergeant Maarten Dekker. Hij was werkzaam als specialist logistic support element op het Defensie Helikopter Commando. Dekker is 37 jaar geworden.

Nieuwe voorzitter KNVOL

Commodore b.d. ir. Marcel Lambrichs (links op de foto) is sinds 26 mei de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht. Hij nam het stokje over van commodore b.d. Tom de Bok (rechts) die een dubbele periode van vier jaar als voorzitter diende.

Lambrichs heeft een materieellogistieke achtergrond en werkte onder andere aan het Project Vervanging F-16 en was betrokken bij de aanschaf en introductie van de F-35. Lambrichs: “De luchtmacht heeft mij in al die jaren mooie kansen gegeven. Mijn hart klopt sneller voor de Koninklijke Luchtmacht. Daarom wil ik na mijn actieve dienst iets voor haar terugdoen.” Foto: Pieter Davids

‘Bazen van Morgen’

JINC, de non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, hield op 1 juni weer het evenement ‘Baas van Morgen’. Tijdens deze negende editie namen vier jongeren even de leiding over bij Defensie. Zij gingen langs bij staatssecretaris Christophe van der Maat en de commandanten Divisie Personeel & Organisatie Defensie (DPOD) commodore Marijke van der Krogt en haar ranggenoot van het Air Combat Command Johan van Deventer.

De twaalfjarige Rayyan en de elfjarige Chahid gingen langs bij de DPOD op de Kromhoutkazerne (foto links). Van der Krogt legde ze eerst een en ander uit over de divisie, waarna zij even de leiding over het Operation Support Centre overnamen. Op de Du Moulinkazerne brachten de leerlingen een bezoek aan het KPU-bedrijf en verzorgde defensiecateraar Paresto de lunch.

Van Deventer kreeg op Leeuwarden de vijftienjarige Rafael als baas (foto rechts). Samen gingen zij langs bij verschillende technische afdelingen op de vliegbasis. Rafael kreeg bijvoorbeeld te zien hoe het eraan toe gaat bij het F-35-onderhoud. Ook de afdeling die voor de communicatiemiddelen zorgt, had tijd ingeruimd. Rafael bleek als leidinggevende niet te beroerd zelf de handen uit de mouwen te steken en sleutelde onder meer even aan een F-16. Foto’s: Defensie

Defensie houdt af te stoten munitiecomplexen in gebruik

Nu Defensie toegroeit naar een grotere inzetvoorraad voor munitie, zijn meer bunkers en magazijnen nodig. Daarom blijven drie munitiecomplexen die waren aangemerkt voor afstoting, toch in gebruik, zo meldde staatssecretaris Christophe van der Maat op 5 juni.

Voor de luchtmacht betekent dat het openblijven van Munitiepark Alphen, dat volgend jaar 70 jaar bestaat.

Zomeroffensief bij NMM

Nog niets gepland voor het weekend van 1 en 2 juli? Kom dan naar het jaarlijkse Soesterberg Zomeroffensief bij het Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Dan is bij het museum voor het eerst de F-16 Orange Jumper te zien, het voormalige testvliegtuig van de KLu dat vorig jaar aan de collectie is toegevoegd.

Tijdens het evenement zijn er diverse voer- en vliegtuigen buiten opgesteld. Verder zijn er verschillende luchtmachtsquadrons uit binnen- en buitenland met een stand vertegenwoordigd, kunnen bezoekers een kijkje nemen in het depot en zijn er tal van kinderactiviteiten. Alle informatie, dus ook welke vliegtuigen er te zien zijn, staat op nmm.nl/zomeroffensief. Foto: NMM

Luchtmacht legt werk op locatie Dongen tijdelijk stil

Op locatie Dongen van het Logistiek Centrum Woensdrecht is het werk van 982 Squadron tijdelijk opgeschort. De eenheid is verantwoordelijk voor onder meer onderhoud aan en materieelbeheer van elektronisch hoogwaardige systemen van de luchtmacht en de andere krijgsmachtdelen. Volgens de luchtmachtleiding zijn de arbeidsomstandigheden niet acceptabel. Het opschorten van het werk moet ongelukken voorkomen. De gebouwen en faciliteiten op de locatie kampen met te veel achterstallig onderhoud en gebreken.

982 Squadron staat al jaren op de nominatie om naar Woensdrecht te verhuizen. Die verplaatsing is meerdere keren uitgesteld vanwege financiële tekorten bij Defensie en een vergunningsproblematiek. Door dat laatste wordt de nieuwbouw later opgeleverd dan gepland. De voorgenomen verhuizing is ook de reden dat de afgelopen jaren amper is geïnvesteerd in de gebouwen en faciliteiten in Dongen.

De situatie wordt nu zorgvuldig in kaart gebracht. Dat gebeurt om te bekijken welke maatregelen nodig zijn om een deel van de verslechterde infra en faciliteiten te verbeteren. Ook wordt met spoed onderzocht wat het effect van de situatie is op de operationele gereedheid van de krijgsmacht. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Erekoord brandweerlieden voor inzet Apache-crash Mali

Brandweerlieden sergeanten 1 Erik Jan en Jacco en korporaal 1 b.d. Robert kregen op 20 juni het Erekoord Koninklijke Luchtmacht met bijhorende Erepenning uitgereikt. De brandweerlieden van Helikopterdetachement 4 in Mali kregen deze erkenning voor hun inzet bij de reddingsactie na de crash met een Apache op 17 maart 2015. Daarbij kwamen Apache-vliegers kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger om het leven.

De drie brandweerlieden ontvingen hun Erekoord en Erepenning uit handen van Commandant Defensie Helikopter Commando commodore Pier Schipmölder en Hoofd Brandweer kapitein Maarten van Rossum. Acht jaar na de fatale crash is het trio erkend voor hun aandeel in de reddingspoging en de uitzonderlijke omstandigheden tijdens deze inspanningen. Volgens Van Rossum, ten tijde van de uitzending hun directe leidinggevende, hebben de mannen hierbij zwaar werk verricht dat niet binnen hun reguliere takenpakket viel. Foto: Arie van der Linden

Laatste vlucht voor MiG-killer

Op 18 november vorig jaar nam commodore Peter ‘Wobble’ Tankink (58) al afscheid van ‘zijn’ speciale vliegtuig: F-16A met registratie J-063. Vrijdag 23 juni maakte de vlieger zelf zijn laatste vlucht. Tankink is de MiG-killer en de J-063 is het toestel waarmee op 24 maart 1999 de toenmalige majoor in de eerste nacht van de Kosovo-oorlog een Servische MiG-29 uit de lucht schoot.

Tankink maakte zijn laatste trainingsvlucht met bekenden uit zijn tijd als operationeel jachtvlieger: commodore Arnoud Stallman, kolonel Marcel van Egmond en luitenant-kolonel Vincent Heling. Laatstgenoemde maakte de laatste ‘kill’ op Tankink.
Voor Wobble was het ‘een en al genieten’, “maar je bent zo druk met voorbereiden dat je pas bij het gasgeven op de baan bedenkt; dit is de laatste keer’. En dat denk je tijdens het terugvliegen en uitrollen nogmaals. Ik heb er altijd moeite voor willen doen om bij te blijven en daarom heb ik het zo lang volgehouden. Het meeste ga ik ‘een complete dag iets anders doen’ missen; even helemaal opgaan in oefensessie; hard werken en tegelijk hard ontspannen.”
Tankink noemt naast het neerschieten van de MiG als hoogtepunten het laagvliegen in Goose Bay, de eerste keer bommen gooien boven Bosnië in 1995 en het wegbrengen van F-16’s naar Chili; “Niet leuk voor de luchtmacht, maar als trip waanzinnig.”
Tankink was tot voor kort Chief Operations Officer (J-3) op de Bestuursstaf van het ministerie van Defensie in Den Haag. Sinds 12 juni is hij Assistent Chief of Staff J2 (ACOS J2) bij het NATO Allied Joint Forces Command (JFC) in Brunssum.
Inmiddels is door Defensie besloten de J-063 voor het nageslacht te bewaren, waarschijnlijk in het Nationaal Militair Museum.

306 Squadron langer met Reaper op Curaçao

Na een eerdere verlenging tot 1 juli van dit jaar, blijven de MQ-9 Reapers nu tot 30 september aanstaande gestationeerd op vliegveld Hato op Curaçao. Dit gebeurt om het personeel van 306 Squadron voor te bereiden op zwaardere taken en grote operaties. Eind juni werd dit besluit bekend gemaakt.

Het personeel werkt in het overzeese deel van het koninkrijk verder aan de operationele gereedstelling van het systeem. De gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim zijn reden om het onbemande systeem op het eiland te beproeven. Bovendien verzamelt het toestel al inlichtingen ter ondersteuning van de (militaire) organisaties in het Caribisch gebied. Van de vier aangekochte toestellen staan er drie gestationeerd op Curaçao. Foto: sergeant-majoor Jan Dijkstra

NLDA-docent promoveert met proefschrift positie vrouwelijke militair

Hoe manifesteert masculiniteit zich binnen Defensie in het algemeen? En in hoeverre is het van invloed op de rol en positie van vrouwelijke militairen? Docent Militaire Ethiek aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) drs. Jolanda Bosch onderzocht het. Op 23 juni promoveerde ze op haar proefschrift ‘Masculiniteit als vanzelfsprekendheid’.

Vrouwelijke militairen zijn tegenwoordig in alle geledingen binnen Defensie actief. Ze hebben functies op generaalsniveau en leiden operaties in het buitenland. Toch blijven zij te maken hebben met stagnerende integratie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bosch hoopt met haar onderzoek bij te dragen aan hun positieverbetering. Verder streeft ze ernaar de mogelijkheden voor vrouwelijke militairen te vergroten om zich (beter) te kunnen profileren. Bosch wil bovendien het emancipatie- en het inclusiviteitsbeleid binnen de militaire organisatie bevorderen.

De onderzoekster beargumenteert dat de masculiene oriëntatie van de organisatie consequenties heeft voor het functioneren van vrouwelijke militairen. Dat baseert ze op interviews met vrouwen tijdens verschillende missies. Daaruit blijkt onder meer dat zij zichzelf identificeren met het ‘militair-zijn’, maar vaak worden aangesproken op hun ‘vrouw-zijn’. Ze worden regelmatig geconfronteerd met een anti-feminiene houding.

Het trainen van het lichaam en het dragen van een militair uniform zien de vrouwen als een versterking van hun identiteit als militair. Ze lopen daarbij het risico dat ze hun fysieke grenzen negeren. Daarnaast accepteren vrouwelijke militairen de krijgsmacht als een mannenwereld en zijn ze onderling minder solidair. Ze neigen ernaar seksueel grensoverschrijdend gedrag te bagatelliseren. Ze zijn bovendien terughoudend om dat te melden bij de autoriteiten.

Defensie is blij dat er onderzoek is gedaan naar dit onderwerp. Het laat zien dat diversiteitsplannen nodig zijn. Foto’s: Defensie

70 jaar NAVO-hoofdkwartier Brunssum

Het Headquarters Allied Joint Force Command (HQ JFC) Brunssum vierde op 23 juni het zeventigjarig bestaan van het NAVO-hoofdkwartier.

Tijdens de ceremonie verwelkomde commandant generaal Guglielmo Luigi Miglietta civiele en militaire hoogwaardigheidsbekleders en huidige en voormalige functionarissen van het hoofdkwartier en hun families. In zijn toespraak besprak de commandant de geschiedenis van JFC Brunssum die begon als het hoofdkwartier van de Allied Forces Central Europe (AFCENT) in de Franse stad Fontainebleau in 1953. In 1967 verhuisde het naar Nederland, naar het terrein van de voormalige Staatsmijn Hendrik, nu Kamp Hendrik geheten. Foto: Samantha Crowe