.

PC-7 in jubileumjas

De Elementaire Militaire Vliegeropleiding (EMVO) bestaat in oktober 35 jaar. Daarom is een PC-7 van 131 EMVO-squadron in mei voorzien van een jubileumstaart.

Technisch medewerker van 131 Squadron Eric Huffmeijer tekende (voor) het ontwerp dat samen met schilders van 980 Squadron op het lesvliegtuig kwam. Inmiddels is een tweede PC-7 van deze kleuren voorzien. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

Memorial Day Margraten

Jaarlijks op de zondag voor Memorial Day, de laatste maandag in mei, worden op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten de omgekomen militairen uit WO II herdacht.

Onder anderen minister van Defensie Kajsa Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim waren aanwezig. De herdenking met diverse kransleggingen werd traditiegetrouw afgesloten met een missing-man formatie boven de begraafplaats. Die bestond in dit geval uit twee F-16’s en twee F-35’s van de luchtmacht. Eén F-35 verliet boven de begraafplaats de formatie als symbool voor de gevallenen.

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneuvelde tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.288 Amerikaanse militairen. 1.722 militairen staan vermeld op de Muren der Vermisten. Foto’s: Jeroen Liebers

Fort Hood en Fort Rucker hernoemd

De twee bekende trainingslocaties voor helikoptervliegers in de Verenigde Staten hebben nieuwe namen gekregen. De oude verwezen naar de Confederate States of America, de Zuidelijke Verenigde Staten.

Fort Rucker draagt sinds 10 april de naam van Chief Warrant Officer 4 Michael J. Novosel Sr., een US Army Air Force-vlieger uit WO II, die later diende bij de US Air Force (Korea) en de US Army (Vietnam). In die laatste oorlog vloog hij liefst 2.543 extractiemissies, waarbij hij meer dan 5.500 ernstig gewonde soldaten redde.

Fort Hood werd op 9 mei hernoemd ter ere van generaal Richard Edward Cavazos uit Texas. Deze militair die zijn strepen verdiende in de Korea- en de Vietnamoorlog, was de eerste Mexicaans-Amerikaanse viersterrengeneraal van de US Army. Foto’s: US Army

Baanrenovatie Vliegbasis Leeuwarden

Tot en met medio augustus vinden grote renovatiewerkzaamheden plaats aan het banenstelsel van Vliegbasis Leeuwarden. Het hele vliegveld is gesloten voor vliegverkeer, behalve voor de traumahelikopter.

Het Rijksvastgoedbedrijf vervangt onder meer verschillende asfaltlagen en er wordt een nieuwe antislip-toplaag aangebracht. Ook worden de betonnen gedeeltes van de hoofdbaan volledig vervangen. De hele vliegveldverlichtingsinstallatie, inclusief alle daarbij behorende bekabeling (ongeveer zestig kilometer) wordt opnieuw aangelegd en verduurzaamd door ledverlichting. De elf kilometer lange afwateringsgoten langs de startbaan worden ook vervangen. Een aantal locaties op de tweede baan wordt bovendien gecontroleerd op mogelijke aanwezigheid van niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Patria/Curtiss-Wright levert en installeert vier nieuwe vliegtuigafreminstallaties. Voor de afreminstallaties en de elektromotoren bouwt het Rijksvastgoedbedrijf acht kelders en de daarbij horende infrastructuur.

Omdat er wel geoefend moet worden, vliegen de F-35’s van 322 Squadron in deze periode vanaf Vliegbasis Volkel. Half augustus zijn de werkzaamheden afgerond en volgens planning wordt vanaf 25 augustus weer gevlogen vanaf Leeuwarden. Video en montage: adjudant Arnoud Schoor

NH90 in NAVO-oefening Baltops

Meer dan 6.000 militairen van 21 landen waaronder Nederland oefenden van 4 tot en met 16 juni tijdens de 52e editie van de NAVO-oefening Baltic Operations (Baltops). Finland nam voor het eerst als NAVO-bondgenoot deel. Onder meer luchtverdediging en amfibische operaties stonden op de agenda.

Aan deze oefening namen vijftig schepen deel, waaronder mijnenbestrijders Zr.Ms. Makkum en Vlaardingen. Zr.Ms. Van Amstel leverde onderzeebootbestrijdingscapaciteit met aan boord een NH90 van 860 Squadron. Dat was één van de 45 vliegtuigen en helikopters die deelnamen aan de oefening.

Met Baltops verbetert de NAVO de flexibiliteit en interoperabiliteit in specifiek de Oostzee. Daarnaast demonstreert het bondgenootschap het collectieve vermogen om controle op zee te uit te oefenen. Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal

Caracal vervangt Cougar

Bij 300 Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen vervangt vanaf 2028 de ene katachtige de andere: de Cougar maakt plaats voor de Caracal. Defensie schaft veertien van deze helikopters aan voor speciale operaties.

De aanschaf is een van de maatregelen waarmee Defensie een squadron van het Defensie Helikopter Commando omvormt tot Special Operations Forces (SOF)-eenheid. Het versterken van SOF-capaciteit voor operaties op land en zee is een speerpunt uit de vorig jaar verschenen Defensienota. Daarvoor werd gezocht naar een nieuwe Medium Utility Helikopter (MUH). Op basis van de technische en operationele eisen bleven twee modellen over: de Sikorsky UH-60M Black Hawk en de Airbus Helicopters H225M Caracal. In de onderzoeksfase bleek dat de Black Hawk niet voldeed aan één van de eisen en dat de Caracal aan alle gestelde eisen voldeed. Bij de aanschaf is een nieuwe missie-uitrusting voor de helikopters inbegrepen. Ook tijdelijke simulatiecapaciteit voor opleiding en training valt binnen het project.

De Cougars zijn inmiddels al 27 jaar in dienst. Een mid-life update kreeg het wapensysteem nooit. Wel loopt er momenteel een verbeterproject dat de operationele levensduur van de huidige twaalf Cougars verlengt tot 2030. Foto: Alex van Noije

Nieuwe bewapening F-35’s vergroot slagkracht

Defensie schaft nieuwe bewapening aan voor de F-35. Met de Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range (AARGM-ER) kunnen de toestellen moeilijk bereikbare doelen op grote afstand uitschakelen.

De hoogwaardige raketten van fabrikant Northrop Grumman zijn een antwoord op de zogenoemde anti-access/area denial (A2/AD)-capaciteit waarover veel potentiële tegenstanders tegenwoordig beschikken. Denk hierbij aan hoogtechnologische luchtverdedigingssystemen. Zonder moderne bewapening brengt inzet in zo’n vijandelijke regio grote risico’s met zich mee. Het beperkt de vrijheid van handelen van militaire eenheden.

Het verbeteren en aanvullen van de F-35-bewapening is een van de concrete plannen uit de vorig jaar verschenen Defensienota. Met de aanschaf beschikt Defensie niet alleen over een afschrikwekkende, maar ook schaarse capaciteit. In Europa is er namelijk een groot tekort aan dit soort A2/AD-bewapening. Foto links: US Navy. Foto rechts: Northrop Grumman

Gezamenlijk opleiding helikoptervliegers Nederland en Duitsland

Nederland en Duitsland gaan vanaf 2026 samen helikoptervliegers opleiden. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur en zijn collega Alfons Mais van de Duitse Landstrijdkrachten ondertekenden daarvoor op 16 juni het document.

Nederland neemt al sinds 2015 een beperkt aantal opleidingen af van het International Helicopter Training Center (IHTC) van de Bundeswehr op de Duitse vliegbasis Bückeburg. Het gaat om trainingen voor toekomstige NH90-vliegers, en zo lang de Cougar nog niet vervangen is ook voor dit type transporthelikopter. Vanaf 2026 werken Nederland en Duitsland permanent samen in de helikopteropleiding op Bückeburg. In die opleiding bundelen de landen hun kennis en capaciteiten voor een beter trainingsprogramma.

De Nederlandse luchtmacht blijft overigens nauw verbonden met de Amerikaanse landmacht voor verdere opleidingen en samenwerking. In de Verenigde Staten worden de vliegers opgeleid voor de Apache en Chinook. Foto: IHTC/Bundeswehr

Elftal

Een beeld dat je niet vaak ziet: elf toestellen van het Defensie Helikoptercommando (DHC) in formatie. De Apaches, Chinooks en Cougars kwamen op 2 juni terug van de drieweekse oefening TAC Blaze in Groot-Brittannië.

Vanaf Carlisle Airport vlogen vanaf 15 mei vier Chinooks van 298 Squadron, twee Cougars van 300 Squadron en vijf Apaches van 301 Squadron dagelijks (dag- en nacht)missies boven de Spadeadam range. Helikopters vlogen met tussenstops naar de oefenlocatie, grondpersoneel ging deels over de weg naar Noord-Engeland en deels met A330 MRTT van de MMU naar Newcastle International Airport. Tegen deze dreigende lucht keerden alle helikopters en personeel weer veilig terug op Gilze-Rijen. Foto: DHC

Nederlandse Veteranendag

Zijne Majesteit de Koning en minister-president Rutte woonden op zaterdag 24 juni in Den Haag de negentiende editie van de Nederlandse Veteranendag bij. Dit is een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen die zich in dienst van de vrede hebben ingezet.

Na de start van de dag met een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg, krijgen op het Lange Voorhout zeventig veteranen een medaille uitgereikt voor hun recente inzet. Een aantal bijzondere decorandi krijgt de medaille opgespeld door onder anderen de minister-president, minister van Defensie Kajsa Ollongren, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Frank van Sprang.

Rutte spreekt de aanwezigen toe. “Lange tijd leek het ondenkbaar dat we een oorlog op ons continent zouden meemaken. We voelden ons als samenleving zelfs zo veilig, dat we dachten dat het misschien wel wat minder kon met Defensie. We hadden het mis. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de vrede in Europa nog nooit zo onder druk gestaan als nu. En niet eerder werd het belang van een goed toegeruste krijgsmacht zo duidelijk.”

In de middag neemt Koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk een defilé af waaraan ruim honderd detachementen deelnemen van veteranen en actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. De fly-past waarmee het defilé wordt ingeluid, is dit jaar extra groot met achttien historische vliegtuigen en toestellen in actieve dienst. Het defilé eindigt op het Malieveld dat is ingericht als muziekplein en waar de hele dag publieksactiviteiten plaatsvinden.

Tekst: Arno Marchand