.

B-52’s tot steun Estland

Het is wel even geleden, maar de foto’s zijn pas later beschikbaar gekomen en zijn te bijzonder om te laten liggen. Twee B-52 Stratofortress’ werden op 24 februari boven de Oostzee deels begeleid door Nederlandse F-35’s. Die maken dan al enige tijd deel uit van de Enhanced Air Policing-missie op Malbork in Polen.

De twee Amerikaanse toestellen maken die dag hun opwachting tijdens de viering van de onafhankelijkheidsdag van Estland. Een duidelijker signaal naar mogelijke agressors in de omgeving kan waarschijnlijk niet worden gegeven.

De B-52’s zijn afkomstig van de 5th Bomb Wing op Minot Air Force Base in North Dakota. De toestellen kwamen rechtstreeks daarvandaan invliegen en landden na de fly by boven hoofdstad Tallin, op de Spaanse vliegbasis Moron, waar tijdelijk nog meer B-52’s van Minot stonden. Foto: Air Combat Command

EU-dag voor luchtmacht

Ook het Commando Luchtstrijdkrachten heeft, sinds 3 april, een eigen EU-dag. Al eerder waren de landmacht en marine aan de beurt om de groeiende rol van Europa in het defensie- en veiligheidsbeleid te bevestigen.

Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Dick van Ingen opende de bijeenkomst en dat was niet zonder reden. Hij wordt binnenkort hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie. Er werd tijdens deze EU-dag onder meer gediscussieerd over de nieuw in te richten, snel inzetbare, militaire capaciteit van de unie en de kansen voor Nederland en het CLSK binnen het defensiebeleid van de EU. Foto: KLu

Stichting Leergeld te gast op Eindhoven

Voor de luchtverkeersleiders was zaterdag 8 april een drukke dag. Naast landende en vertrekkende toestellen van Eindhoven Airport was een groot aantal Ferrari's aanwezig op de vliegbasis en dat vroeg om extra aandacht.

Forza service Oss had ruim vijftig Ferrari's op de basis bij elkaar gebracht. De chauffeurs ervan lieten gezinnen van Stichting Leergeld Eindhoven kennismaken met snelheden die op de vliegbasis normaal alleen door vliegtuigen worden bereikt.

Bij de Stichting Leergeld kun je als gezin hulp aanvragen op het gebied van sport, cultuur, welzijn en onderwijs. In Nederland leeft één op de twaalf kinderen in armoede. Zij kunnen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn, omdat er niet genoeg geld is. Maar soms is er voor hen een extraatje weggelegd, zoals op deze dag. En dat die een succes was, was duidelijk merkbaar door de blije gezichten en enthousiaste reacties van de bezoekers. Foto: KLu

Verhaal Short Stirling online

Het was 30 maart precies 80 jaar geleden dat Short Stirling BK716, een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, neerstortte in het IJsselmeer. Ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning is een digitaal magazine uitgebracht.

De BK716 werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neergeschoten door een Duitse nachtjager. De bommenwerper van het RAF No. 218 Squadron vloog op dat moment terug naar haar thuisbasis Downham Market in Norfolk na een aanval op Berlijn. Bemanningsleden van het Britse Bomber Command waren vrijwilligers. Zij hadden zich verplicht om ten minste een tour van 30 oorlogsvluchten te maken. Velen haalden dit niet. Meer dan 58.000 bemanningsleden van het Bomber Command kwamen om in WOII. Aan boord waren destijds zeven bemanningsleden: vijf Britten en twee Canadezen (zie foto). In 2020 is het toestel geborgen.

Een groep van twaalf studenten uit Canada, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben de handen ineengeslagen om het verhaal van de berging, de bemanningsleden en hoe zij worden herdacht te verwoorden. Op deze manier geven zij de geschiedenis op een eigentijdse manier door aan toekomstige generaties.

Bij de presentatie eind vorige maand waren onder anderen minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Afghanistan-veteraan Hanke Bruins Slot en burgemeester van Almere Hein van der Loo aanwezig.

Het vliegtuigwrak werd in 2008 toevallig ontdekt bij de redding van een zeiljacht in nood. De berging maakte deel uit van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken dat in 2019 startte. De bedoeling is dat ruim dertig vliegtuigwrakken waarbij het vinden van stoffelijke resten kansrijk wordt geacht worden geborgen. Het magazine is te vinden op www.bk716.their-story.org. Foto: Open internetbron

Explosieve klus Vliegbasis Deelen (voorlopig) klaar

In 2022 bleek bij een onderzoek dat op Vliegbasis Deelen nog bommen en andere explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zaten. Vorig jaar augustus begon de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) met een grote opruimactie om deze explosieven te verwijderen. De zoektocht is nu opgeschort in verband met het broedseizoen.

Tot nu toe is de opbrengst indrukwekkend: 41 bommen en ongeveer zevenhonderd granaten zijn boven de grond gehaald. De gevonden explosieven zijn geruimd. Hierdoor is bijvoorbeeld de dropzone op het vliegveld weer beschikbaar voor militaire trainingen. Voor de EOD is de ruiming op Deelen een grote klus, waar sinds het vogelbroedseizoen van 2022 steeds zes tot negen mensen mee bezig waren. De gevonden explosieven lagen in een gebied van 1,2 vierkante kilometer dat stukje bij beetje is afgezocht. Bijna de helft van de bommen had een trillings-gevoelige ontsteker. Naast de bommen en granaten is ook veel schroot tevoorschijn gekomen dat in oude bomkraters was gedumpt. Na het broedseizoen gaat de EOD verder met zoeken.

Op missie met een F-16

Nog maar een jaartje en de carrière van de F-16 bij de Koninklijke Luchtmacht zit erop. Daarom besteedt het Nationaal Militaire Museum nu al aandacht aan dit toestel dat ruim vier decennia dienstdeed.

Dat doet het met de tentoonstelling ‘F-16: 50 JAAR FAST FORWARD’ in het museum, maar ook op youtube met videodocumentaires. Hoe is het bijvoorbeeld om met een F-16 op missie te gaan? Inmiddels staat het vierde deel van deze serie online. Daarin vertellen drie vliegers over hun ervaringen. Je vindt de afleveringen hier. Je kunt je ook abonneren op het NMM-kanaal.