Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

Mutatie opperofficieren

Generaal-majoor Robert Adang wordt met ingang van 12 juni de nieuwe Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten. Hij volgt generaal-majoor Dick van Ingen op die naar Brussel gaat als hoofd Permanente Militaire Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie.

Adang neemt bij het Commando Luchtstrijdkrachten de taken van de chef-staf op zich. Hij treedt op als waarnemer en vervanger als de commandant niet beschikbaar is. Hij is zo mede het gezicht van de luchtmacht.
Adang was van 2018 tot eind 2022 Commandant Defensie Helikopter Commando en werd daarna interim geplaatst bij het Directoraat-Generaal beleid als Directeur Materieel, Leefomgeving, Vastgoed en Duurzaamheid.

Commando-overdracht 130 Squadron

Majoor Willem Krebber is sinds 13 april commandant 130 Squadron. Hij nam het commando over van luitenant-kolonel Rob Dierkx.

Dierkx wordt chef-staf bij de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL). Krebber was hiervoor Hoofd Force Protection van het Defensie Helikopter Commando.
130 squadron leidt toekomstige korporaals en onderofficieren op het verzorgt onder andere de vaktechnische opleiding luchtvaarttroepen en de opleiding tot hondengeleider. Foto: KLu

Meritorious Service Medal voor sergeant-majoor Thijs Mulder

Sergeant-majoor Thijs Mulder ontving op 17 april de meritorious service medal (MSM) uit handen van de Commandant Air Combat Command, commodore Johan van Deventer.

Mulder ontving de onderscheiding naar aanleiding van zijn ‘outstanding service as Flight Instructor’ op de Senior Noncommissioned Officer Academy op Maxwell Air Force Base in de Verenigde Staten. De MSM is een Amerikaanse onderscheiding die uitgereikt wordt bij excellente werkzaamheden of prestaties. Foto: KLu

Wing-uitreiking loadmasters en doorgunners

Op 11 april ontvingen vijftien loadmasters en doorgunners hun brevet. Zij worden (of zijn al) bij het 298 Squadron, 300 Squadron en 11 Luchtmobiele Brigade geplaatst. Met deze ceremonie werd een inhaalslag gemaakt met wing-uitreikingen. Bij de gebrevetteerden zaten loadmasters en doorgunners die het opleidingstraject in 2017 al hadden voltooid.
De loadmasters en doorgunners versterken de vliegende bemanningen. De opleiding tot loadmaster richt zich in de eerste plaats op het bedienen van de apparatuur van de transporthelikopter. Op het squadron bekwamen zij zich verder in het handelen van ladingen. Daarnaast worden de loadmasters ook opgeleid als doorgunner. In die rol zijn verantwoordelijk voor de beveiliging nabij de helikopter, zowel in de lucht als op de grond.

Fire Experience Day op Woensdrecht

Zo'n 350 brandweermensen uit het hele land waren op 19 april te gast op Vliegbasis Woensdrecht voor de Fire Experience Day. Bij het Brandweer Opleidings en Trainings Centrum (BOTC) deelden vakspecialisten de laatste ontwikkelingen op het gebied van (vliegtuig)brandbestrijding en hulpverlening.
Innovaties op het gebied van opleiding en training ontbraken natuurlijk niet op het BOTC. Zo kwamen onderwerpen als het virtueel blussen van branden, de escape room en de rijsimulator ter sprake.
Op het BOTC is de afgelopen periode hard gewerkt met het oog op de toekomst zoals met recent geplaatste mock-ups van de F-35 en de NH90. Daarnaast krijgt het oefengebouw een upgrade. Als alles volgens plan verloopt, is het BOTC vanaf september dit jaar weer volledig inzetbaar en klaar voor de toekomst. Foto: KMSL Bureau Multimedia