x
Leestijd: 6 minuten

Tijdens een compleet andere setting dan waarin luitenant-generaal Dennis Luyt het commando van de luchtmacht op zich nam, droeg hij het over aan zijn opvolger. Destijds, in 2016, was het een publiek evenement. Tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden en onder het oog van ruim honderdduizend bezoekers, nam hij het vaandel van de luchtmacht over van Sander Schnitger. Op zijn beurt droeg Luyt het tijdens een ingetogen ceremonie op 14 april over aan luitenant-generaal André Steur.

Tekst: Arno Marchand | Foto’s: sergeant-majoor Cristian Schrik en Aaron Zwaal

Onder de gasten onder anderen prof. Mr. Pieter van Vollenhoven en drager van de Militaire Willems-Orde reservemajoor Roy de Ruiter (foto links). Rechts: alle luchtmachtonderdelen zijn met een detachement vertegenwoordigd.

‘Kippenvel om hier te mogen staan’

De commando-overdracht vindt net als in 2012 plaats op Gilze-Rijen. Voor Luyt is de commando-overdracht ook het einde van ‘42 jaar in het luchtmachtuniform’, zoals hij zelf aangeeft. “Een periode van onvoorwaardelijke kameraadschappen op het squadron. Vriendschappen die voor altijd zijn, ook al zie je elkaar niet meer elke dag.
Kippenvel om hier te mogen staan voor het front van al die luchtmachters. Militairen en burgers, mannen en vrouwen, mooi in hun verscheidenheid en eigenheid, maar allemaal verenigd in één team, één taak. Dat is wat ons werk zo bijzonder maakt.”

Luyt staat emotioneel stil bij de steun van zijn thuisfront. Ook Steur benadrukt hoe belangrijk dat voor álle militairen is: “Zij die er altijd zijn om de militairen hun bijzondere werk te kunnen laten doen en er zo dikwijls, langdurig helemaal alleen voor staan.”

‘Dat is volgens mij ons DNA: grenzen verleggen’

Tegenover een paar zwarte bladzijden zoals de dood van twee collega’s, staat volgens Luyt ‘een heel boek met een prachtig verhaal’. “En dat is vooral het verhaal van onze mensen.
Zij die aan airpower werken, elke dag. Wat ik daarbij het allermooist vind, is de moed die we als luchtmachters hebben gehad om aan onze toekomst te bouwen. Tegen alle stromen in: in tijden van enorme geldtekorten en de ene bezuiniging na de andere. Ik ben ongelofelijk trots op al die luchtmachters die daarin geloofden en hun droom, onze droom, werkelijkheid maakten. Dat is volgens mij ons DNA: grenzen verleggen, en niet alleen daarover praten maar vooral dat gewoon doen.”

Een emotionele verrassing voor Luyt: bij Koninklijk Besluit wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. Hij ontvangt de versierselen uit handen van minister van Defensie Kajsa Ollongren namens koning Willem-Alexander.

‘De beste luchtmacht in de wereld’

En dan richt Luyt zich tot zijn opvolger. “Jabba, ik weet zeker dat de luchtmacht bij jou in de allerbeste handen is. Je beschikt over de bagage en de attitude om ook in deze nieuwe rol het verschil te maken. Ik wens je alle succes, maak er wat moois van!”

Steur is er blij mee om na zijn Haagse jaren terug te zijn bij de Koninklijke Luchtmacht. “De beste luchtmacht in de wereld”, benadrukt hij. Een luchtmacht die alleen kan bestaan door steun van het thuisfront. “Zij die er altijd voor ons zijn. Mensen die altijd toegewijd en met liefde klaarstaan om de militairen hun bijzondere werk te kunnen laten doen.”

Luyt: “Jabba, ik weet zeker dat de luchtmacht bij jou in de allerbeste handen is.” Steur: “DJ, het was een voorrecht om op zoveel verschillende momenten met en voor jou te mogen werken. Van onze eerste kennismaking in 1989 tot vandaag.”

‘Laten we vooral niet naïef zijn’

Steur weet ook hoe anders is de wereld geworden sinds zijn voorganger in 2016 het commando overnam van generaal Sander Schnitger. “Van schaarste naar ruimte om weer te bouwen, van veel tijd en geen budget naar extra budget, maar weinig tijd, maar ook van langdurige vrede naar oorlog in Europa. In deze snel veranderende wereld kunnen we helaas niet uitsluiten dat wij op termijn onverhoopt betrokken raken in een grootschalig conflict. Laten we daarover vooral niet naïef zijn.”

‘Ik wens je alle succes, maak er wat moois van’, en ‘dank voor al die jaren leidinggeven aan de luchtmacht’.

‘Het is hoog tijd dat de hele samenleving wakker wordt'

En dan is er volgens Steur maar een ding dat telt: “Onze missie; airpower leveren. Maar het vereist ook iets van ons als samenleving. Zodat we onze militairen de beste collega’s, training en spullen kunnen geven die zij nodig hebben om te vechten en te winnen. Het is hoog tijd dat de hele samenleving wakker wordt in dit prachtige landje achter te lage dijken. Dat vrede en veiligheid iets van ons allemaal vraagt. Wie of waar u ook bent.”

De nieuwe C-LSK André Steur begroet zíjn luchtmacht tijdens het luchtdefilé dat de afsluiting van de commando-overdracht vormt.

‘Serious business, maar het mag ook gewoon leuk zijn’

Tot slot richt de nieuwe C-LSK zicht direct tot het personeel. “Ik maak een diepe buiging. Jullie, die de afgelopen decennia ziel en zaligheid gaven voor deze organisatie. Graag zet ik deze reis met u voort. Een reis zonder einddoel, maar van continue verbetering, verandering en vernieuwing. Maar ook met tijd om te reflecteren op de prachtige resultaten die we steeds weer met elkaar weten te bereiken. En tijd om te genieten. Met elkaar en met ons thuisfront. Ons werk is serious business, maar het mag ook gewoon leuk zijn.”