Tekst kapitein Bianca Brasser
Personeelsnieuws
Commodore Appels nieuwe directeur veiligheid
Per 1 november is Angélique Appels benoemd tot de nieuwe directeur veiligheid bij het Directoraat-Generaal Beleid en bevorderd tot commodore. De positie was vacant na het vertrek van generaal-majoor Dick van Ingen. Hij is sinds 1 juni Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten.
Appels is momenteel hoofd Stafgroep Safety bij de luchtmacht. Verder is zij betrokken bij de externe onderzoekscommissie naar het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Het onderzoek richt zich op de besluitvorming rond de oprichting en de taakuitvoering van het centrum.
Als directeur veiligheid wordt Appels verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van beleid op het gebied van veiligheid en integriteit. Zij staat hiervoor in direct contact met alle defensieonderdelen. Ook ondersteunt zij als directeur de politieke en ambtelijke top bij de interactie met het parlement en de media. Foto: Defensie
Kolonel Schmitz nieuwe commandant DBBO
De Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO) heeft een nieuwe commandant. Kolonel Bibi Schmitz nam deze maand het commando over van kolonel drs. Wilco Roepers.
Schmitz vervulde diverse functies bij de Bestuursstaf en het Commando Luchtstrijdkrachten. De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd in de beveiligingsorganisatie. Aan Schmitz de taak dit in goede banen te leiden. Foto: Defensie
Patriot-luchtverdedigers terug van NAVO-opdracht Slowakije
De Patriot-luchtverdedigers zijn weer thuis. Nederland versterkte met de eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando zes maanden de veiligheid aan de NAVO-oostflank vanuit Slowakije.
De ontplooiing van het wapensysteem ging gepaard met de inzet van ongeveer honderdvijftig Nederlandse militairen. De luchtverdedigers die deze maand terugkwamen, waren drie of zes maanden voor hun taak in Slowakije. Daar werkten ze schouder aan schouder met Duitse Patriot-militairen. Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal
Meer lezen over de samenwerking? Lees hier een eerder verschenen artikel in de Vliegende Hollander.
Eerste Gap Year-militairen op vacante functies
35 jongeren zorgen voor een unicum bij Defensie. Zij zijn de eerste Gap Year-militairen die tijdelijk officieel functies gaan vullen binnen de krijgsmacht. De lichting kreeg eind vorige maand op Legerplaats Harskamp de baret uitgereikt.
Het Gap Year, ofwel tussenjaar, is een initiatief van Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt dat in 2019 werd geadopteerd door het Dienstencentrum Personeelslogistiek. Jongeren die dat willen, worden een jaar lang aangesteld als fulltime militair om zich zo te oriënteren op een baan bij Defensie. Zij doorlopen hierbij de Algemene Militaire Opleiding en krijgen de benodigde specifieke opleiding vanuit de eenheid.
De resultaten wijzen uit dat het merendeel na het afronden van de opleiding ook daadwerkelijk bij Defensie aan de slag gaat. De verwachting is dat dit aan het einde van dit schooljaar wederom zo is.
Voor deze lichting is dat nu zeker het geval. De 35 geslaagden gaan een jaar lang aan de slag bij 13 Lichte Brigade en het Vuursteun Commando. Zij zijn op dat moment volwaardig in dienst. De vorige lichtingen kregen weliswaar ook binnen Defensie een tijdelijke fulltime baan, maar dat betrof projectfuncties binnen het werkveld van Defensity College. Zij waren in feite boventallig. Foto: Duncan Heuvelmans/The Brand Men
Meer lezen over Gap Year? Lees hier een eerder verschenen artikel in de Vliegende Hollander.
Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht bestaat 35 jaar
Sinds 2009 wordt jaarlijks op 11 oktober aandacht gevraagd voor de sociale acceptatie van LHBT+’ers. Bij het ministerie van Defensie werd voor deze Coming Out Day de regenboogloper uitgerold en op andere Defensielocaties wapperde de regenboogvlag.
Maar daar bleef het deze keer niet bij. 2022 is namelijk ook een jubileumjaar voor de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK), het netwerk dat staat voor LHBT+-emancipatie bij Defensie. Het verdere programma op Coming Out Day stond daarom in het teken van dit jubileum.
Genodigden spraken onder leiding van Dolly Bellefleur over verleden, heden en toekomst van de SHK. De travestie-artiest bevroeg korporaal 1 Taylor Daamen over de weg die zij als militair binnen Defensie aflegde in haar transitie als transgender.
De SHK werd in 1987 opgericht door enkele officieren. Het doel van de stichting is gelijke rechten te creëren voor LHBT+’ers bij Defensie. De stichting adviseert Defensie en helpt leidinggevenden en medewerkers om voor iedereen een veilig leefklimaat te creëren. Foto: sergeant Jasper Verolme
Platform voor onderofficieren met podcast Ruggengraatpraat
PLATOON (Platform Onderofficieren) is een nieuwe intranetpagina vol initiatieven die interessant zijn voor onderofficieren. Hierop staat onder meer de nieuwe podcast Ruggengraatpraat. Deze is ook via Spotify te luisteren.
De audio-uitzendingen moeten de vertaalslag maken van ambtelijk beleid naar informatie die toegespitst is op onderofficieren. “In duidelijke en concrete taal”, vertelt korporaal Simon Bard (28), host van Ruggengraatpraat. “Het wordt gemaakt voor en door onderofficieren. We willen collega’s beter voorzien van informatie en ze betrekken bij het ‘Haagse’. Vaak krijgen ze wel nieuwe besluiten of beleid mee, maar weten ze niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan.”
Bard is instructeur bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingen, maar benadrukt dat de podcast inhoudelijk ‘paars’ is. “Het is interessant voor onderofficieren van álle krijgsmachtsdelen. In de statistieken van de eerste aflevering zien we bovendien dat tot nu toe collega’s luisterden van jong tot tegen de FLO-leeftijd aan. Dat is hartstikke positief!”
De volgende aflevering van de podcast Ruggengraatpraat gaat over schuldhulpverlening binnen Defensie. Ook deze is via Spotify te beluisteren (internet). Of via het platform PLATOON dat via intranet bezocht kan worden. Foto: sergeant-majoor Cinthia Nijssen
Laatste rustplaats Britse en Canadese vliegers
De stoffelijke resten van zeven Britse en twee Canadese vliegers uit de Tweede Wereldoorlog zijn eind vorige maand herbegraven. Dat gebeurde op het Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.
Het ging onder anderen om de bemanningsleden van de Britse Short Stirling bommenwerper met registratienummer BK716. Het toestel werd op 30 maart 1943 na een bombardementsvlucht op Berlijn boven Nederland neergehaald door een Duitse nachtjager.
Ook de schutter (air gunner) van de Britse Boulton Paul Defiant L6958 werd herbegraven. Het tweepersoons jachtvliegtuig werd op 13 mei 1940 uit de lucht geschoten boven de Biesbosch. De piloot wist zich met een parachute te redden.
Tot slot kreeg de vlieger van de Britse Hawker Typhoon MN582 in Nijmegen zijn laatste rustplaats. Hij crashte op 26 september 1944 in Eefde tijdens operatie Market Garden. De Typhoon was kort daarvoor boven Apeldoorn aangevallen. Foto: Defensie
Herdenking Tsjechisch oorlogsmonument Petten
Precies tien jaar geleden werd in Petten het oorlogsmonument voor de Tsjechoslowaakse bemanning van de Wellington Mk.IC bommenwerper opgericht. Maandag 17 oktober vond bij het monument een herdenkingsceremonie plaats.
Op 28 december 1941 verliet de Wellington, serienummer T-2553/KX-B van No. 311 (Czechoslovak) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham met als doel het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en uiteindelijk moest het vliegtuig gedwongen in de Noordzee landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland.
Een bemanningslid kon niet meer uit het zinkende toestel komen, maar de andere vijf lukten het in het reddingsbootje te kruipen. Zes dagen later spoelde dit bootje aan op de Nederlandse kust nabij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven. Foto: Pierre Mettes