Tekst kapitein Bianca Brasser en Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

Korporaal krijgt erepenning voor levensreddend handelen

Korporaal Harm-Jan Jansma kreeg deze maand de erepenning met bijbehorend erekoord uitgereikt. Deze onderscheiding is onder meer voor luchtmachters die in bijzondere omstandigheden kordaat optreden.

Jansma reed vorig jaar maart vanuit zijn werk naar huis over de A50, waar hij in de file terecht kwam. Al snel zag hij de oorzaak: een ongeluk met een motor. Een man en vrouw lagen zichtbaar gewond op de vluchtstrook. Jansma zette zijn auto aan de kant om hulp te bieden. Hij constateerde snel dat de vrouw geen ernstige verwondingen had. De man daarentegen had een slagaderlijke bloeding. Jansma gaf een omstander de opdracht de wond dicht te drukken, zodat Jansma zelf een tourniquet uit zijn auto kon halen. Deze heeft hij bij de man aangelegd. Hij liet de man met zijn helm op, op zijn zijkant liggen totdat de ambulance ter plaatse was.

“Door het adequaat handelen op basis van kennis van het ZKHK-protocol (Zelfhulp en Kameradenhulp, red.) uit onze militaire basisvaardigheden heeft korporaal Harm-Jan Jansma het leven van de man kunnen redden. Het erekoord heeft hij dan ook meer dan verdiend”, zo luidt de motivatie voor deze onderscheiding. Foto: Koninklijke Luchtmacht.

Pionierswerk militaire ruimtevaart beloond

Luitenant-kolonel Bernard Buijs kreeg eind februari uit handen van Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK) luitenant-generaal Dennis Luyt het Ereteken voor Verdienste (EvV) in Brons.

Overste Buijs ontving het EvV voor zijn pionierswerk binnen de Nederlandse militaire ruimtevaart. Sinds 2016 heeft hij zich met veel passie en doorzettingsvermogen ingezet om het militair gebruik van de ruimte op de kaart te zetten. Mede dankzij zijn effectieve en doortastende leiding, is de eerste Nederlandse satelliet (BRIK-II) in 2021 succesvol gelanceerd en zijn er daarnaast talloze andere ruimtevaartprojecten gestart.

Volgens Luyt heeft Buijs samen met zijn team een uitstekende basis gelegd, waardoor Defensie zich in de toekomst snel kan ontwikkelen binnen en in het ruimtedomein. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Eva Klijn eerste vrouwelijke luchtfotograaf

Voor het eerst in twintig jaar heeft de luchtmacht er een aerial photographer bij. Adjudant Eva Klijn kreeg op 28 februari haar brevet. Zij is daarmee bovendien de eerste vrouwelijke luchtfotograaf bij Defensie.

Klijn doorliep voor haar functie verschillende elementen uit de vliegeropleiding. Zo werd ze op haar ‘luchtwaardigheid’ getest bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart in onder meer de centrifuge en hypobare kamer. “Ook vloog ik mee met een soort ‘acrobatische vlucht’ waarbij we loopings en kurketrekkers maakten”, vertelt Klijn. “Het is een test of je dat soort manoeuvres lichamelijk trekt. Dat kun je eigenlijk niet echt trainen, want het ligt aan de gevoeligheid van je evenwichtsorgaan.”

De kersverse luchtfotograaf is als beeldmaker aardig ervaren binnen Defensie. In december 2008 kwam ze als fotograaf in dienst. Na tien jaar stapte ze, na een opleiding uiteraard, over naar video. Als aerial photographer doet Klijn beide. “Vaktechnisch heb ik dan ook niets hoeven bijleren voor deze functie”, vertelt ze. “Ik gebruik dezelfde foto- en filmapparatuur als die ik op de grond gebruik. Ik heb met name zaken geleerd die mij maken tot een volwaardig bemanningslid. Zo deed ik onderdelen van de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding op Woensdrecht, zoals meteo en vluchtplanning. En leerde ik overleven op zee en op de grond met hulp van de dinghy drill-cursus en de land & combat survival training van de SERE-school (Survival Evasion Resistance en Extraction-school, red.).” 

Sinds 2000 was adjudant Arnoud Schoor de enige aerial photographer binnen Defensie. Anderhalf jaar geleden vertelde Schoor over zijn functie in de Vliegende Hollander. Lees hier het interview terug. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Schulden? Zoek hulp!

Vele Nederlandse organisaties besteden volgende week extra aandacht aan (de omgang met) financiën onder noemer de ‘Week van het geld’. Wist je dat naar schatting één op de vijf volwassenen in de burgermaatschappij een financieel probleem heeft? Daarover praten de meesten niet graag. 55% van de Nederlanders probeert deze problemen eerst zelf op te lossen. Maar soms zie je geen oplossing meer. Dan is het goed om te weten dat er hulp mogelijk is, ook binnen Defensie.

Defensie wil voorkomen dat haar medewerkers in een traject van gemeentelijke schuldbemiddeling komen. Stichting Burgerpersoneelsfonds (SBF) of andere sociale fondsen kunnen schulden overnemen en die omzetten in een renteloze lening. Als medewerker heb je dan voortaan nog maar met één partij te maken. Je betaalt zonder rente en kosten af volgens een vooraf afgesproken betaalschema. De lucht die dat geeft, is vaak al heel prettig.

Op de website burgerpersoneelsfonds.nl vinden burgers en militairen verschillende hulpmiddelen. Op de website geldfit.nl kan je met een korte test anoniem checken hoe je er financieel voor staat en of het verstandig is om hulp te zoeken. Je ziet dan ook direct welke hulp er is, passend bij jouw specifieke situatie. Geldfit.nl heeft een speciale ruimte voor Defensie (geldfit.nl/welkom/mindef). Burgermedewerkers kunnen ook altijd bij SBF terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Bel 06-26434212 of vul het contactformulier in op de website. Hierop staat ook een formulier om direct een renteloze lening aan te vragen. Militairen kunnen voor informatie of advies terecht bij de Dienst Bedrijfsmaatschappelijk Werk (BWM). Bel hiervoor naar het BMW-loket via 088-9505010 of stuur een mail naar BMWloket@mindef.nl. Contacten met SBF en BMW zijn vertrouwelijk. Gegevens worden nooit met Defensie gedeeld.

Voorjaarsconcert Luchtmacht Mannenkoor

Nu de coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven, treedt het Luchtmacht Mannenkoor weer op. Op 8 april geeft het koor, dat voornamelijk bestaat uit oud-luchtmachtmilitairen, een voorjaarsconcert in het Kerkelijk Centrum De Brug in Amersfoort.

Het ruim vijftig-man tellende koor zingt veelzijdig. Muziek van oude en moderne componisten, serieus, lichtvoetig, spiritueel of religieus. Er wordt gezongen in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Italiaans.

De leden repeteren en zingen op vrijwillige basis, een hobby waarbij kameraadschap en gezelligheid een belangrijke factor spelen. Veel leden hebben een veteranenstatus.
Entree is 12,50 euro, voor veteranen 10,00 euro.

Meer informatie op de website www.lmkweb.nl/jaarconcert

Reünie Joint Meteorologische Groep

In september bestaat de Joint Meteorologische Groep (JMG) op Vliegbasis Woensdrecht dertig jaar. Het huidige personeel viert dat graag samen met voormalig personeel van de Joint en de Luchtmacht Meteorologische Groep op zaterdag 10 september 2022 tussen 10.00 en 17.00 uur.

Iedereen is welkom om zijn of haar gezin mee te nemen. Voor dit jubileum worden verschillende activiteiten georganiseerd op de vliegbasis. Zo is er onder meer een rondleiding door de weerkamer mogelijk, kan er op de klimtoren geklommen worden en is er een survival-luchtkussen. Verder is er van alles opgesteld om te bekijken, zoals de TacMet en radar, het Hawk-luchtafweersysteem en het luchtdoelkanon 40L7, de Alouette A301, PC-7 en F-16. De brandweer en de hondensectie geven een demonstratie.

Opgeven kan tot 10 juli 2022 door te mailen naar KMSL.Stafbureau.JMG@mindef.nl.