Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

Leestijd: 4 minuten

Ver buiten de landsgrenzen, bij een ander krijgsmachtdeel, een overheidsinstelling of in het bedrijfsleven: luchtmachters zetten zich overal in voor Defensie. In deze rubriek vertellen zij over hun bijzondere plaatsing.

Wie:
Majoor Mehmet Coban (35)

Functie:
Assistent-professor United States Military Academy

Standplaats:
West Point, Verenigde Staten

De oudste Amerikaanse militaire academie ligt in West Point, New York.

It’s a really nice guy. We are so lucky to have him.” De Amerikaanse kolonel Winston Williams is duidelijk over zijn Nederlandse collega majoor Mehmet Coban. Sinds begin dit jaar is de militair jurist docent aan de United States Military Academy (USMA). Het is de oudste en meest prestigieuze militaire officiersopleiding van Amerika, of misschien wel ter wereld. Niet eerder drong een militair uit ons land door tot de aderen van een dergelijk, hoog aangeschreven Amerikaans militair instituut.

Harry Potter

Met puntgevels, ornamenten, glas in lood en fraai uit steen opgetrokken beeldhouwwerk lijkt deze universiteit, waar onder andere president Eisenhower op school zat, op de Harry Potter-filmset of die van Game of Thrones. Alleen zijn de gebouwen niet van papier-maché, maar van asgrijs ‘ledgestone’ uit de omringende Bear Mountains. Opgericht in 1801, is de hele hoofdcampus in het stadje West Point een aangewezen nationaal historisch monument.

Mehmet Coban is de eerste Nederlandse docent aan de prestigieuze United States Military Academy.
De militair jurist onderwijst het vak ‘law of armed conflict’, ofwel humanitair oorlogsrecht.

Duizenden cadetten

Op het ‘Harvard onder de militaire universiteiten’ geeft luchtmachter Coban, die overigens vloeiend Engels spreekt, de komende twee jaar het vak ‘law of armed conflict’ (humanitair oorlogsrecht) aan duizenden cadetten. Later komen daar mogelijk andere vakken bij.

De van oudsher zeer traditionele Amerikaanse officiersopleiding wil internationaliseren, dus was de roep om onder meer een Nederlandse docent groot. Coban werd naar voren geschoven vanwege zijn kennis, fijne persoonlijkheid en (uitzend)ervaring. Zo werd hij in 2018 uitgezonden voor de missie Air Task Force Middle East op de Amerikaanse Al Udeid Air Base in Qatar.

“Hiervandaan werden gevechtsvliegtuigen aangestuurd die vanuit Jordanië naar het oosten van Syrië en Irak vlogen om ISIS-doelen aan te vallen. Normaliter maakt de vlieger de ‘call’ om een doel aan te vallen, maar in deze missie werd die toestemming gegeven door het Combined Air Operations Centre, waarvan ik deel uitmaakte.”

Coban probeert in de les een ongedwongen sfeer te creëren waarin cadetten maximaal zichzelf kunnen zijn.

‘Ik gebruik veel operationele praktijkvoorbeelden’

De Amerikaanse cadet Anusha Pakkam is blij met haar Nederlandse docent. “Hij is erg benaderbaar en stelt zich kwetsbaar op.”

Ultieme voorbereiding

Achteraf blijkt deze uitzending de ultieme voorbereiding voor de functie in Amerika. “In Qatar was ik als juridisch adviseur dagelijks bezig met humanitair oorlogsrecht en op USMA is dit hét vak dat ik onderwijs. Ik gebruik veel operationele praktijkvoorbeelden, voor deze jongelui heel waardevol. Cadetten hangen aan m’n lippen. Ook voor collega’s, die vaak de hele wereld hebben gezien, is dit ‘serious business’.”

Droom

Coban onderscheidt zich volgens de cadetten van veel Amerikaanse collega’s door zijn open karakter. “Hij is erg benaderbaar en stelt zich kwetsbaar op. Bijvoorbeeld door over zijn fouten te praten. Dat is leerzaam, maar niet Amerikaans”, erkent cadet Anusha Pakkam.

De Nederlander herkent zich daar in: “Formaliteiten zijn goed, maar ik probeer een meer ongedwongen sfeer te creëren waarin cadetten maximaal zichzelf kunnen zijn. Ik heb dan wel de kennis in huis, maar probeer ook een dialoog en discussie op gang te brengen.”

De militaire academie doet denken aan een filmset van een fantasyfilm.

‘Er hoeft maar een link met Europa of de NAVO te zijn en ze komen bij mij uit’

Verfrissend

Wat de Amerikanen bovendien waarderen is het feit dat Coban vertelt vanuit Europees perspectief. “Normaliter is dat vanuit Amerikaans oogpunt,” weet de majoor, “maar juist die andere blik kan erg verfrissend zijn. Er hoeft maar een link met Europa of de NAVO te zijn en ze komen bij mij uit.”

Dat is ook een van de redenen dat de functie die Coban nu bekleedt op den duur een permanente plaatsing voor Nederland moet worden. Een functie die dan om beurten door een ander wordt ingevuld. “Ik moet dus een goede indruk achterlaten. No pressure.”

Het is de bedoeling dat een Nederlandse collega Coban na twee jaar komt aflossen.

Wie is Mehmet Coban?

Majoor Mehmet Coban had vroeger één streven: “Superman of James Bond worden”, grapt hij. “Nee, advocaat was mijn jongensdroom. Dus ging ik na de middelbare school strafrecht studeren in Tilburg.” Daarna stond de driejarige beroepsopleiding ‘advocatuur’ op de agenda, maar het liep anders voor de meester in de rechten. “Ik kwam in aanraking met de vacature van militair jurist en dat was wat ik wilde. Ik had altijd al een bovenmatige interesse voor Defensie, m’n scriptie had een militair karakter en er zitten veel militairen in de familie.”

Coban schrijft zich als een speer in, want hij nadert de 28 jaar en dat is de leeftijdsgrens voor een studie aan de KMA in Breda. Na anderhalf jaar begint hij in 2016 aan zijn eerste functie op de luchtmachtstaf in Breda. Via het Grondgebonden Luchtverdedigingscommando en een uitzending in Qatar komt hij op Vliegbasis Woensdrecht terecht. “En nu zit ik hier in Amerika. Ik werk relatief kort bij Defensie, maar ik heb al veel gezien en gedaan.”

Jaarlijks studeren er maximaal 4.400 cadetten aan de United States Military Academy.