08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03 | 2022

Heli-oefening in hartje Rotterdam

‘Dit zijn leiders op het hoogste tactische niveau’

De Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC) beleefde eind vorige maand een primeur. Een deel van de module HWIC SOF, waarin wordt geoefend met speciale eenheden, vond plaats boven en in het centrum van Rotterdam. Een complexe omgeving met hoge gebouwen, veel civiele partijen en vijanden die gemakkelijk opgaan in een mensenmenigte.

Scroll naar beneden voor de fotoreportage van de oefening.

Tekst: kapitein Bianca Brasser | Foto’s: Sectie communicatie DHC en sergeant Jasper Verolme

Leestijd: 3 minuten

Apache-vliegers

De HWIC leidt vliegers op tot tactische experts en leiders van grootschalige complexe helikopteroperaties. Aan deze laatste module (HWIC SOF) deden vier cursisten mee. Alle vier vliegers op een Apache. De missie rondom het centrum van Rotterdam was er één van in totaal drie tijdens HWIC SOF. Hieraan deden twee Apaches en twee Chinooks mee. Aan één van de cursisten de taak om naast zijn rol als vlieger het air deel aan te sturen als mission commander. 

Urban operations

“Rotterdam is natuurlijk totaal iets anders dan een bebost gebied, de woestijn of de bergen, waar we doorgaans trainen”, zegt majoor Jan-Joost Ackermans. Hij is hoofd Tactes (TACtische Training Evaluatie en Standaardisatie), het bureau dat de HWIC organiseert. “Vliegers kunnen in verstedelijkt gebied minder goed gebruikmaken van hun sensoren. En ze moeten rekening houden met de infrastructuur. Urban operationsoefenen we relatief weinig. Maar gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld is dit wel relevant.” 

Maassilo Rotterdam

Waar velen de Maassilo in Rotterdam kennen als evenementenlocatie, was deze nu het middelpunt van een militair oefenscenario. Eén van de leiders van een vijandelijke eenheid hield zich hier schuil. Het doel: de man oppakken. Met een Chinook werden operators van het Korps Commandotroepen op het dak van de Maassilo afgezet. Tegelijkertijd verplaatsten eenheden zich via de weg naar het doel. Dit waren Designated SOF Support (DSS) van 11 Luchtmobiele Brigade en NLMARSOF (Netherlands Maritime Special Operations Forces). De Apaches beveiligden de operatie die voor de mission commander een flinke timing-uitdaging was. Ackermans: “Ground assault en de aankomst van de Chinook moesten precies gelijk opgaan.” 

Wapengebruik

“In de stad is een hoog risico op collateral damage”, zegt Ackermans. “Een van de leerdoelen van de HWIC is weten wanneer je wapens inzet. In verstedelijkt gebied moet je daarmee nog terughoudender zijn. De mission commander is hiervoor verantwoordelijk. Hij moet precies weten wat de rules of engagement zijn en hoe deze zo effectief mogelijk te gebruiken in het voordeel van de missie.”  

Friendly forces

Ook samenwerken met civiele partners is een belangrijk leerdoel voor de HWIC-cursisten. De gemeente, veiligheidsregio, brandweer, ambulance, politie; in een stad zijn veel partijen. “Bij een traditioneel conflict heb je daarmee als aircrew minder te maken”, zegt Ackermans. “Maar in een omgeving als Rotterdam wel. Wat zijn belangrijke objecten, hoe zit het veiligheidssysteem in elkaar? Dat moet de mission commander weten. En in wat voor voertuigen rijden partners? Wat voor wapens hebben zij en welke communicatiemiddelen gebruiken ze? Friendly forces mogen niet voor vijanden worden aangezien.” 

Geslaagd!

Alle vier cursisten zijn geslaagd. “Ze hebben laten zien in grote missies in een dynamische omgeving met veel externe factoren de juiste beslissingen te nemen”, zegt Ackermans. “Dat maakt hen leiders op het hoogste tactische niveau.” Aan vijf maanden HWIC komt voor deze cursisten een einde. In 2024 vindt de volgende HWIC plaats. Als het aan Ackermans ligt, dan zeker weer in verstedelijkt gebied. “Daar zal iedereen het mee eens zijn. Maar zo’n oefening plannen in een stad is wel veel moeilijker dan in het bos.”