5 dingen die je wil weten

Walk for Airpower, doe jij mee?

De Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door. Maar niet getreurd! Om de saamhorigheid en duurzame inzetbaarheid te stimuleren, organiseert de vakgroep Militaire Sport dit jaar een alternatief: de ‘Walk for Airpower’. 

Iedere luchtmachter kan hieraan deelnemen van 28 juni tot en met 2 juli. Inschrijven kan tot en met 21 juni via intranetpagina http://sportevenementen.mindef.nl of via het lokale Bureau Militaire Sport.

Er is keuze uit de volgende afstanden: 5, 10, 15, 20+ kilometer of een ‘variabele’ versie waarbij je kiest om iedere dag een andere afstand te lopen met een minimum van 5 kilometer per dag. Je loopt op vier van de vijf dagen in de genoemde periode. Met wie, waar en wanneer je dat doet, is helemaal aan jou!

Als je aan het einde van de week je kilometers hebt behaald, krijg je een welverdiende Fit for Airpower Vierdaagse medaille. Daag jij je collega’s uit ook mee te lopen?

Dit evenement is tot stand gekomen in samenwerking met Duurzaam Inzetbaar Yourself van Arbeidsmarkt- en Scholingfonds Defensie. Mocht je samen gaan lopen, houd je dan aan de geldende RIVM/CEAG regelgeving.

KDC-10 brengt hulpgoederen naar India

Een KDC-10 van het Air Mobility Command loste dinsdag 11 mei een lading medische hulpgoederen uit Luxemburg in de Indiase hoofdstad New Delhi. Het ging om spullen die hard nodig zijn voor de behandeling van coronapatiënten. Personeel van 334 Squadron maakte de aangeleverde spullen in de week ervoor gereed voor luchttransport.

Gezagvoerder luitenant-kolonel Erik Boekelman noemde het transport vanaf Vliegbasis Eindhoven bijzonder: “Hulpgoederen zenden is altijd speciaal. Onze mensen willen dit dan ook graag doen. We doen dit ook wel vaker.”

Het Nederlandse vrachtvliegtuig werd ingezet door het European Air Transport Command (EATC). Nederland en Luxemburg zijn twee van de zeven deelnemers aan dit samenwerkingsverband voor militair luchttransport. Alle landen stellen hun luchttransportvloot beschikbaar aan het commando die de inzet coördineert. Het EATC kan daardoor over meer dan 170 transport- en tankervliegtuigen beschikken. Foto’s: sergeant Aaron Zwaal

75 jaar Vliegbasis Woensdrecht; deel jij je herinnering?

Heb jij nog verhalen of foto’s van of over Vliegbasis Woensdrecht uit de oude doos? Deel ze dan op social media onder de hashtag #75jaarvliegbasis. Een jaar lang zet de jubileumcommissie maandelijks de meest bijzonder inzending in de schijnwerpers op het LinkedIn- en Twitterkanaal van de vliegbasis.

De militaire basis die op 1 mei 75 jaar bestond, was ooit een gebied van 38,5 hectare bos, heide en een eendenkooi dat bestemd was voor landbouw. Nadat slechts enkele landbouwers zich inschreven voor dit project, besloot de burgemeester het terrein als vliegveld te promoten. In 1934 werd het vliegveld ‘De Eendenkooy’ officieel in gebruik genomen. Vervolgens werd het in 1940 door de Duitsers bezet en is het veld uitgebreid. Op 1 mei 1946 werd de basis overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. Foto’s: Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Tiger Meet afgebroken wegens corona

Het Nederlandse personeel dat deelnam aan de NATO Tiger Meet, heeft de oefening vroegtijdig moeten afbreken door een grote uitbraak van corona onder hen. Van de 120 mannen en vrouwen testten in het weekend voor de eerste vliegdag al zoveel personeel positief op het virus dat Nederlandse operaties niet konden doorgaan.

In Zuid-Portugal nam het luchtmachtdetachement van Vliegbasis Volkel voor het eerst sinds de pandemie weer deel aan een grote internationale oefening. Om veel trainingsuren te kunnen maken, bestond het aantal Nederlandse F-16’s uit tien. Zo zou het detachement van 3 tot en met 13 mei elke dag twee keer met acht toestellen een missie vliegen.
De inzet van de Multinational MRTT Unit kon – gelukkig – wel onveranderd doorgaan. Die leverde dagelijks tankerondersteuning voor alle deelnemers, de ene dag vanaf thuisbasis Eindhoven, de andere dag vanaf Naval Station Rota in Spanje.

Het Volkel-detachement vertrok op 29 en 30 april naar Portugal voor de Tiger Meet. Dit is de jaarlijkse oefening van eenheden met een tijger in hun embleem. In Nederland is dat het 313 Squadron, maar het Portugal-detachement was samengesteld uit diverse squadrons van Vliegbasis Volkel. De oefening kent een aantal wedstrijdelementen. Tijdens de editie van 2018 won het Nederlandse detachement voor het eerst de hoofdprijs, de Silver Tiger Trophy.

Het besmette personeel en de collega’s die met hen in contact zijn geweest, werden direct in isolatie geplaatst. Een medevac door een C-130 van het 336 Squadron, bracht op 7 mei de besmette Nederlanders terug naar Eindhoven. Op die dag vertrok ook het overige personeel met een reguliere vlucht. Het pre-detachement was al een week voor de oefening in Portugal en het na-detachement bleef nog een week na vertrek van de Volkel-delegatie. Zo is qua logistiek wel de maximale getraindheid uit de oefening gehaald.
Door een strikte scheiding tussen nationaliteiten ging de tweeweekse oefening wel gewoon verder met Griekenland, Italië, Polen, Zwitserland en organisator Portugal. Foto’s: Ron van Dijk

Gebouw CML gepimpt

Het interieur van het Centrum voor Mens en Luchtvaart heeft de afgelopen maanden een ware metamorfose ondergaan. Op 30 april heropende commandant kolonel Eric Onnouw het pand op symbolische wijze. Volgens hem beschikt het centrum nu over een 5e Generatie Luchtmacht-waardige entree.

Behalve een nieuwe entree, pakte de projectgroep de wacht-, les en assessmentruimtes aan. Nieuw meubilair, vloeren en strak gestucte muren met een nieuwe verflaag en foto’s zorgen voor een modernere uitstraling. Zo lijkt de vloer in de hal op een helikopterplatform en de keuringsstraat op de eerste verdieping op een taxibaan. De verschillende gangen zijn voorzien van muurgrote foto’s. Hierdoor is direct duidelijk op welke afdeling van het CML je je bevindt. 

De oppimpactie ging niet ten koste van CLSK-budget. De financiële middelen werden op innovatieve wijze bij elkaar verzameld door het CML. Foto’s: sergeant Aaron Zwaal